Inspiratsioon, sisekujundusideed, näpunäited ja nipid

Kuidas mõjutavad meid ruumi värvitoonid, II osa

Värvi kasutamisel on oluline arvestada värvi mõju vaatajale. Iga värv tekitab inimeses teatud emotsioone ja assotsiatsioone.

Üks ja sama värv võib erinevatel inimestel esile kutsuda erinevaid tundeid, kuna iga inimene eelistab ühel või teisel põhjusel mõnd värvi teisele ning see mõjutab värvide tajumisel saadud emotsiooni.

Enamlevinud värvide mõjud on:

Lilla/violett
Lilla on filosoofi, unistaja ja fantaseerija värv. Lilla värv väljendab rikkust, õnne,suursugusust; on pidulik ja sakraalne värv, mis sümboliseerib hingelisi väärtusi.
Kuulub tule elementi ja soovitatakse kasutada suhete,teadmiste ja kuulsuse mõjualas.


Pruun
Pruun on maa värv. Pruun värv ruumis mõjub uinutavalt, raskelt, rõhuvalt.
Väljendab puu elementi.Seda värvi soovitatakse unistajale, sest pruun tasakaalustab hajevilolekut. Juhul, kui olete ise aeglane ja järjekindel, siis võib pruun teis stagnatsiooni tekitada. Pruunidest toonidest rääkides, ei saa unustada ka kõiki naturaalseid puidutoone ,mis mõjuvad ruumis alati positiivselt.


Must
Must ruum mõjub süngelt, ettearvamatult ( olenevalt inimese temperamendist, ruumi valgustusest ja valguse hulgast ). Must värv on mõjuv juba väikestes kogustes kasutatuna ja seetõttu kasutatakse musta detaili rõhutamiseks – pildiraamid, peegliraamid jt. dekoratiivsed detailid. Must värv neelab kõige rohkem valgust , neelab kõik värvid endasse ega peegelda midagi tagasi. Must värv on alati heaks aktsendiks.


Hall
Hall on vee elemendi värv
Hall seostub hirmu, depressiivsusega ja seda eriti siis, kui ka päevad on hallid ja valgust vähe. Kui taevas on sinine ja päike paistab enamuse aastast,on halli värvitooni kasutamine igati õigustatud, ta tasakaalustab eredat päikesevalgust.
Must + valge = hall. Hall on kompromiss musta ja valge , enesesse sulgeva ja kõikehülgava vahel. Lisades hallile teisi värve , saame sinakas või rohekashalle jne.
Kui olete arg või kartlik, siis ärge halli kasutage.
Hall sobib välisukse juures, karjääri ja toetajate valdkonnas.



Valge
Valge on puhtuse, süütuse, naiivsuse,avatuse värv. Valgeks värvitud ruum mõjub steriilselt, sageli poolikult. Valged seinad peegeldavad ruumi sisutuse värvitoone ja vähese valgusega mõjuvad valged seinad hoopis hallina.
Valge värv on heaks taustaks kontrastsetes toonides sisustusele. Samas punane diivan värvib valge taustseina roosakaks, tume põrandapind peegeldab valgetele seintele halli tooni jne.


Sinine
Sinine on rahustav, tõsine ---- vee elemendi värv. Sinine esindab spirituaalsust, mõtterikkust ja hoolitsust. Sinine paneb mõtisklema ja filosofeerima. Sinine värv mõjub jahutavalt , ruumi avardavalt. Väikesed toad , kitsad koridorid, ilma akendeta
Ruumid mõjuvad avaramalt , kui seal kasutada helesiniseid värvitoone. Sinine värv magamistoas rahustab ja pidavat hästi mõjuma unele. Sinise värvi kasutamine lastetubades on samuti populaarne, kuna see tekitab lastes turvatunnet ja avardab väikseid tubasid.



Kokkuvõtteks võiks öelda , et väga harva kasutatakse ruumides puhtaid värve.
Värvile valge ja musta lisamise teel saame just endale sobiva punase, sinise, kollase, rohelise jne, värvitooni. Kuna näeme ja tunnetame värve kõik erinevalt, siis pole ka värvide mõju meile kõigile samasugune. Eelpool värvidest kirjutatu on mõeldud üldise soovitusena ja loodan , et leiate sealt mõtteid oma kodu värvilahenduse jaoks.

Koostanud: sisearhitekt Liina Ainomäe
Fotod:
decor8blog.com
royaltdesigns.blogspot.com
furnishism.com
homeklondike.com
decodir.com



Sisestatud: 29.08.2011

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki