Inspiratsioon, sisekujundusideed, näpunäited ja nipid

Peidetud dekoratiivvalgustus

Tihti tuleb ette olukordi, kus me ei leia sobivat valgustit või ei oska seda sobitada oma kodu ülejäänud sisustusega. Samas on tunne, et valgust on juurde vaja.
Sellisel juhul võiks kaaluda karniisi, seina või laeserva taha peidetud valgustite kasutamist. Sellisel juhul saame valgusvoo ja valgust konkreetsesse kohta juurde, kuid valgustit ennast ei näe ja seega ei mõjuta see meil ka ülejäänud ruumikujundust.
Õigesti valitud dekoratiivne valgus mõjutab ruumi just meile soovitud suunas.

Seinte ülaserva ehitatud karniis, mille taha on paigutatud ridamisi luminofoor-valgustorud , heidab valgust olemasoleva laepinnale ja annab seega ruumile lisaks valgusele ka kõrgust juurde.


Kui plaanis on alles ehitada ruumile ripplagi, siis võiks laeserva taga ka peidetud valgusteid kasutada. Sellisel juhul lõpetatakse ripplagi enne seinapinda ja sinna serva taha peidetud valgustid valgustavad just seda seina. See on eriti hea olukorras, kui meil seinal on pildid, fotod või soovime seda seina mõnel muul dekoratiivsel viisil esile tuua.

Niiskete ruumide puhul võiks lae lõpetada ka opaalklaasiga, milla taha on omakorda peidetud valgustoru.


Sama moodi saab dekoratiivsust ruumile lisada, kui paigutame valgustid seinapinna taha.
Eriti oluline on valgust lisada kaldpindade all paiknevates nurkades , kus seinte kõrgus on väga väike. Need on kaldlagedega ruumid, kus tihti on põrandapinnaga vaid arvestatud ja samas on laekalded jäetud tähelepanuta. Nii on tekkinud olukorrad, kus ruumi põrandapinda on palju, kuid seina kõrgus vaid 80 cm või veelgi vähem ja samas seisab sellises nurgas voodi või töölaud...
Voodis olles on tunne , et lagi vajub peale ja töölaua taga ei taheta pikalt istuda.
Sellises olukorras tasub mõelda seinapinna ülaossa, laekalde alla, dekoratiivse valgustuse lisamisele. Hea, kui on võimalik seinapinda ettepoole tuua ja valgustid sinna taha peita.


Lisaks luminofoortorudele, saame karniiside taha paigutada ka LED-kaableid.
Luminofoorid nõuavad paigutamiseks suuremat ruumi, LED kaablit on lihtsam peita serva taha, aga samas selline valgus on vaid dekoratiivne ja valgust ruumi märgatavalt ei lisa.

Koostanud: sisearhitekt Liina Ainomäe

Sisestatud: 10.01.2012

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki