Inspiratsioon, sisekujundusideed, näpunäited ja nipid

Õige grill küpsetab ja keedab

Võite unustada traditsioonilise tööjaotuse suvisel toiduvalmistamisel, kui teil on grill, millel küljes ka keeduplaat. Sel juhul ei pea näiteks kartuleid siseruumides keetma, vaid kõik saab tehtud väljas.

Grillimine, tulel küpsetamine, röstimine ja soojuskiirguse kasutamine on maailma vanim viis toidu valmistamiseks. Seda kõike võib teha mitmeti. Paljude meelest on ainuõige viis kasutada puusütt, kus söe punane hõõgumine küpsetab toidu valmis.

Söega grillimine on endiselt enimlevinud viis suvilates. Linnakodude hoovides ja terrassidel on populaarsemad gaasi- ja elektrigrillid, eelkõige nende lihtsuse ja turvalisuse tõttu. Suuresti määrab just grillimise koht selle, kas kasutada gaasi või elektrit.

Kui on piisavalt ruumi ega ole hirmu gaasi ees, peaks innukas grillija või selleks pürgija valima kindlasti gaasigrilli. Selle võimsus on tõenäoliselt piisav ka talvel kasutamiseks, samal ajal kui söegrilli valmisseadmine võtab aega ega ole külma ilmaga ahvatlev. Valiku võib teha umbes samal viisil kui autot ostes. Mõnele piisab vorsti ja ribitükkide küpsetamiseks odavamast baasmudelist. Teine soovib mugavat ja paremini varustatud seadet (nt. 3 põletit ja keeduplaat), millega saab küpsetada kõike.

Ideaalse grilli kriteeriumid

Hea grill on varustatud kaanega, millel on aken ja termomeeter ning mille sisemisel küljel asub soojariiul. Lisaks eelnevale, peaks grillil olema külgtöötasapinnad ning eesosas ka klapptasapind või –laud, kuhu saaks asetada näiteks kausid grillmaterjalidega, olgu selleks siis liha, kala, köögiviljad või midagi muud. Gaasiballooni tarbeks peaks grilli allosas asuma kinnine ja lukustatav kapp. Grillimisprotsessi lõppemisel on oluline, et soojajaotusplaatide ja põletite all oleks eest väljatõmmatav ja piisavalt kõrge servaga varustatud valgumisplekk, mis lihtsustab oluliselt grilli puhastamist.

Kontrolli garantiid

Grillidel on erinevad garantiiprogrammid, millega antakse garantiiaegu grilli erinevatele osadele, isegi kuni 25 aastaks. Garantiitingimusi tasub iga grilli puhul kontrollida, sest enamasti on märgitud ainult üldine garantiiaeg ja põletile antud võimalik eraldi garantiiaeg. Ideaalis võiks põletite garantii olla vähemalt viis aastat ja muudele osadele kaks aastat.

Grillide võrdlustest soovitab Cellot

Soome Tehnikamaailma poolt läbi viidud gaasigrillide testis, kus osales 6 erineva tootja seadet tunnustati parimaks just K-rauta omabrändi Cello gaasigrill.

Testis osalesid:
● BeefEater Discovery 3s
● Cello Gourmet 3
● Landmann Avalon 12786
● Lucifer Aplite 3
● Quben 8230
● Weber Spirit E-320 Premium

Tehnikamaailma meeskonna testis uuriti grillide erinevaid omadusi nagu restide ja küpsetuspindade soojusjaotus, keeduplaatide toimimine, võimsus talveoludes kasutamisel ning grilli puhastamine.

Restide ja küpsetuspindade soojusjaotuse testis (kui kõik põletid töötasid täisvõimsusega) katsetati nii kanakoibade, terve kana kui ka vorstikeste küpsetamist. Märkimisväärseid erinevusi kuue grilli vahel ei täheldatud. Keeduplaatide toimimist testiti õhukesepõhjalise pannkoogipanni ja ümarapõhjalise wok-panniga. Selgelt osutus parimaks Cello gaasigrill, mille põletis on kolm üksteise sees asetsevat "tuleringi".

Kergete miinuskraadidega tehtud võimsuse mõõtmisel ehk vee keema tõusmise ajas ei olnud olulisi erinevusi, kuid tõdeti, et parim grill talveoludes kasutamiseks oleks Lucifer, kuna selle kaane maht on lihtsalt kõige väiksem. Muidu võimas Cello ei olnud sama tõhus just suure kaane tõttu. Tehtud „pakase katsete“ põhjal Tehnikamaailma meeskond siiski punkte ei andnud, sest külmaga on meeldivam istuda kamina ees grillirest või –vardad peos.

Grilli puhastamine ei ole tõenäoliselt kellegi meelest eriti meeldiv tegevus. Tänu väljatõmmatavale valgumisnõule on kõige lihtsam Cello ja Qubeni puhastamine, kõige ebamugavam aga Landmanni puhastamine, kuna rasv ja vedelikud ei tilgu otse valgumisnõusse, vaid jäävad grilli sisemusse.


Kõige paremad omadused Cello gaasigrill juures on hästitoimiv keeduplaat ning hea varustus. Parimaks tõestuseks on grilli küljes olev pudeliavaja.

Grillija meelespea:

„Küttekoldevälise tule tegemise ja grillimise kohale esitatavad nõuded“ määruse kohaselt peetakse grillseadmeks tahkkütusel töötavat grilli või gaasigrilli ja muid sarnaseid erinevate nimetustega seadmeid, näiteks barbecue, BBQ. Grillseadme alla ei liigitata määruse mõistes elektrigrilli.

Määrus välistab sütel või lõkkel liha praadimise hoone vahetus läheduses või rõdul, sest selle kohaselt peab tahkkütusel töötav teisaldatav šašlõki- või grillahi või muu samalaadne seadis ning kala- või lihatoodete suitsutusahi mis tahes ehitisest või põlevmaterjali hoiukohast asuma vähemalt viie meetri kaugusel.

Gaasigrillide puhul määrus eraldi ohutusnõuet välja ei too, kuna selliste seadmete kasutamisel on oht tulekahju tekkeks väike.

Praktikas keelavad tihtipeale siiski majade sisekorrareeglid gaasigrillide kasutamise rõdul ning ka elektrigrillide kasutamine ei ole alati lubatud.

Sisestatud: 01.06.2013

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki