KÜSI NÕU PUIDU RESTAURAATORILT JA MÖÖBLI RENOVEERIJALT

õlitatud põranda hooldamine

Elo 12.01.2010 21:52

Mul on uutest kuuselaudadest põrand, mille lasin kohe pärast paigaldamist õlitada. Siis ma ei teadnud, et õlitatud põrandat tuleb hooldusõlitada esialgu tihemini ja järgmine õlitamine toimus alles 4-5 aasta pärast. Nüüd on veel 2 aastat möödnud teisest õlitamisest ja põrandaga ei ole küll midagi hullu juhtnud, aga vahel ikka häirib, et välisukse juurest käidavast kohast on põrand määrdunud ja kass on küüntega põranda mitmest kohast träpsuliseks jooksnud. Kas oskate soovitada, kuidas seda põrandat edasi hooldada ja neid määrdumisi/vigastusi kõrvaldada või leevendada? Olen kuulnud, et ei peagi tervet põrandat korraga õlitama, mis on üsna tülikas, kuna peab kogu mööbli kuhugi ära tõstma, vaid võib ka käidavaid kohti paiguti hooldada. Aga kui ma ei tea, millise õliga täpselt enne on tehtud, siis kas see on hooldamise puhul oluline või mida ma peaksin silmas pidama?

Tsiteeri

Janika 13.01.2010 13:40

Tere.

Üks variant ja alati kindel on ühendust võtta hooldusõlitamist tegevate põrandapaigaldajate või puhastusteenuseid pakkuva firmaga. Täishoolduse hind on umbes 15–30 krooni ruutmeeter.

Teine variant, et võib ise proovida probleemi lahendada.
Korralikult õlitatud puit peaks olema õliga küllastatud ja mingit vedelikku ega mustust ei tohiks sinna sisse minna.
Õlitatud põrandat saab puhastada kuiva harja või tolmuimejaga. Kohatist mustust eemaldatakse lahja seebiveelahuse ja lapiga. Spetsiaalse põrandapesuseebiga peaks see määrdunud koht puhtaks minema.
Tõrksamad plekid saab maha abrasiivsema vildiga või lihvkäsnaga.

Kui on aga tahtmist ja pealehakkamist, võib hooldusõlitamise ka ise teha, kas käsitsi või siis rendist laenutatud poleermasinaga. Hooldusõlitamiseks pestakse kõigepealt põrand põrandaseebi ja vee lahusega puhtaks ja kaetakse seinad, liistud ning külgnevad põrandad kaitsekile ja teibiga. Kui põrand on kuivanud, kantakse poleerlapiga põrandale õhuke kiht hooldusõli, nii et kogu põrand oleks ühtlaselt kaetud. Õlil lastakse paarkümmend minutit imbuda ning seejärel poleeritakse poleerimismasinaga või käsitsi poleervildiga. Pärast poleerimist tuleb eemaldada kogu mustunud üleliigne õli. Selleks kasutatakse poleermasinat ja -lappi. Hooldatud põrand peab kuivama kuni 12 tundi ning seejärel poleeritakse põrandat siidja läike saamiseks kiire poleermasinaga.

Jõudu ja pealehakkamist,
Janika

Tsiteeri

Kellu 06.02.2010 11:31

Ärge Janika postituses seda hinda väga südamesse võtke, hoolduse hind on tavaliselt taskukohane, aga alati tasub ka ise proovida. Tähtis on tutvuda teooriaga ning hankida kvaliteetsed vahendid.

Tsiteeri

Elo 06.02.2010 11:51

Tänud kõigi vastuste eest! Ega ma ei võtnudki seda hinda väga südamesse :) Mu põrandat on kaks korda hooldatud spetsialistide poolt ja hind ei olnud tõesti ülejõu käiv. Minu mure oli pigem selles, et kogu põranda hooldamine ühe korraga on suhteliselt tülikas, sest kogu korteri mööbel tuleb selleks ajaks kuhugi minema vedada, ehk et kas on mõeldav seda nagu jupikaupa teha ja mida siis peab teadma.

Ja teiseks, hooldused ei ole parandanud eriti edukalt kassiküüntest tekkinud vigastusi - see võis olla muidugi ka mu oma viga, et kohe alguses mitu korda üle ei õlitanud, et puitu tugevamaks muuta, seepärast küsisingi, et kas nüüd saab veel midagi parandada.

Olen uurinud kauplustest ka erinevaid õlisid, et ise proovida, aga ei oska neist ühtegi valida, kuna ei tea, kas on oluline, et iga järgmine kiht oleks sama toode, mis eelmine.

Tsiteeri

Notify me by e-mail if new posts are added to this thread.

Lisa pilte

Sisustusweb ei vastuta foorumisse lisatud postituste ega nende sisu, samuti postituste kaudu kättesaadavaks tehtud internetilehtede sisu eest. Sisustusweb jätab endale õiguse kustutada postitused, mis on teemavälised, kirjutatud teise isiku nimel, solvavad, labased, vaenu õhutavad, ebaseaduslikule tegevusele üles kutsuvad või muudele headele tavadele mitte vastavad.