Статьи и новости

LED – uue standardi eelised ja murekohad

LED valguslahendused, mis veel mõni aasta tagasi tundusid uuenduslikud, on nüüdseks valguslahenduste standard. Seekordses blogipostituses uurime, miks on LED-valgusallikad saanud eestlaste kodudes nii populaarseteks. Kuna LEDi turg on väga kirju ning enamus müüjad pakuvad ühesugust kaupa, siis juhime tähelepanu LEDi nõrkadele kohtadele ning anname soovitused, millele tähelepanu pöörata valiku langetamisel.
LED on light emitting diode ehk valgust eraldav diood, pooljuht valgusallikas, mis toodab valgust palju efektiivsemalt kui näiteks hõõgniitlambid.

Energiasäästlikkus

LED-valgusallikad on väga energiasäästlikud, tarbides kuni 90% vähem energiat kui hõõglambid. LED-valgusallikad on pikema elueaga, mis tähendab, et selliste valguallikate jooksvad hoolduskulud on oluliselt madalamad. LED'i alghind on küll kõrgem, kuid investeering teenib end elektriarvete näol hõlpsalt tagasi.

Eluiga

LED eluiga peab olema kirjelatud tootepakendil, see on EU direktiiviga sätestatud kohustus. Enamlevinud LED lahenduste eluiga on vahemikus 40 000-50 000 tundi, LED ribadel keskmiselt 20 000 tundi. Matemaatiliselt võrdub see 5 aasta lakkamatu valgustamisega 24 tundi 7 päeval nädalas. NB! Pakendil näidatav eluiga on nn. efektiivne eluiga, efektiivne eluiga tähendab perioodi mille jooksul LED näidatud töövõimsuse juures kiirgab pakendil näidatava maksimaalse valgusvoo (luumenid, kandelad), peale viidatud hulga töötundidele peab valgusvoog säilima 70%, see on reguleeritud taas EU direktiiviga. Nagu tehnoloogiavaldkonnas ikka, toimub ka valgusallikate puhul pidev arendustöö ning järgmise aasta tooted saavad olema kordades paremad kui eelmiste aastate omad.

LED valgusallikates on mitmeid keerukaid komponente nagu näiteks elektrijuht ja erinevad elektrilised ühendused, optika ning nõnda edasi. Ebakorrapära mõnes nendest komponentidest võib halvimal juhul viia ka õnnetusjuhtumiteni. Kuna LED'id on suhteliselt uus leiutis, siis tegelevad tootjad igapäevaselt turvariskide hajutamisega ja kasutusmugavuse suurendamisega. Siiski on ka ohutustehniliselt LED-lahendustel suured eelised konkurentide ees, sest LEDi kasutatav madalpinge ja väike voolutugevus on elukeskkonnas ohutu ja koormus juhtmestikule tunduvalt väiksem.

LED'i valgusvoo värvustemperatuuri jaotatakse kirjanduslikult väljendudes skaalal külm (sinakasvalge) kuni soe (kollakasvalge). Kui LED'i värvuses on võrreldes algsega märgata olulist muutust (näiteks külm valgus muutub soojaks), siis viitab see valgusallika praagile ning tuleb müüja poolt välja vahetada. Vahetamise juures tuleb silmas pidada, et erinevate tootjate sama värvitähisega (skaalal külm-soe) tooted ei pruugi kattuda.
LEDi kõige suurem vaenlane on temperatuur, kui kui LED kuumeneb üle 70C ta tuhmub ning peagi kustub täiesti. NB! Köökides kasutatavad LED ribad vajavad pea alati radiaatorit, milleks sobib hästi näiteks alumiiniumprofiil.
Teine LEDi vaenlane on kõikuv elektrivõimsus, nende kahjustuste minimaliseerimiseks kasutage kvaliteetseid trafosid.

Valgusvihk ja selle jaotuvus

LED'id on juba algupäraselt suunatud valgusvooga valgusallikad, mis tähendab, et neid on lihtsam õigesse punkti valgustama suunata LED'id valgustavad tugevalt lähedal asuvaid pindu (näiteks köögi tööpinnad) või nõrgemalt kaugemalt asuvat ala (näiteks välitingimustes). Selleks, et LED valgusti oleks efektiivne, tuleb enne paigaldamist mõelda hoolikalt valgusti otstarbele ja asukohale.
LED valguslahenduse planeerimisel uurige müüjalt kasutatavate diooide valgusnurka ning lähtuvalt sellest langetage otsus.

Miks kasutada LED'e?

● Pikk eluiga – 40 000-50,000 töötundi ei ole LED'i jaoks probleem
● Energiasäästlikkus – kuni 90% väiksem energiakulu võrreldes hõõglambiga
● Keskkonnasõbralikkus – nende kasutamisel kulub vähem elektrienergiat ning LED'ide tootmisel kasutatakse vähem mürgiseid kemikaale
● Vastupidavus – LED'id ei purune kergesti, nad peavad vastu ka löögile või raputusele.
● Turvalisus – LED'id toodavad põlemisel vähe soojust ja on madalpinge tõttu elukeskkonnas suhteliselt ohutud.
● Vähem hooldusmuresid – unustage iga-aastased lae all rippumised, et vahetada välja trafo mis asub võimatus kohas.

Nööbli nõuanne:

● puutume pidevalt kokku klientidega kes soovivad olemasolevat valguslahendust ehitada ümber LED-le. Pidage silmas, et LED kasutab alalisvoolu ning seetõttu on lisaks pirnidele vaja vaadata üle ka trafod ning muud toiteallikad
● kasutage kvaliteetseid trafosid
● LEDi pakkujaid on väga palju erinevaid ning seetõttu on ka kvaliteet väga kõikuv – konsulteerige mitme spetsialistiga, et saada ette korrektne pilt ning uuride toote tagastamisvõimaluste kohta
● eelistage tuntud tootjaid
● ärge visake mittetöötavaid LED’e tavaprügi hulka – tegu on elektroonikaseadmega

Опубликовано: 07.01.2014

Вы также можете быть заинтересованы в следующих статьях

Индустриально трендовые светильники в квартиры типа-лофт из Light Concept

Индустриально трендовые светильники в квартиры типа-лофт из Light Concept

Новые жилые кварталы на месте несимпатичных старых районов? Просторные квартиры-лофты вместо тесных квартир с низкими потолками? Light Concept предлагает вашему вниманию идею для оформления современных квартир.

Light Concept представляет коллекцию освещения инспирированной от лампы Эдисона

Light Concept представляет коллекцию освещения инспирированной от лампы Эдисона

Использование энергосберегающих ламп безусловно очень важно в современном мире, но их холодный белый свет порой действует раздражающе. Они с нами в офисе, в примерочной кабине магазина одежды, в лифте, да и в собственных домах тоже.

Стиль Лофт в оформлении современных квартир

Стиль Лофт в оформлении современных квартир

Loft переводится с английского как «чердак», «верхняя часть склада». Это стиль заброшенных заводов и фабрик, которые еще в 40-е годы в Америке активно переделывались в творческие мастерские, офисы, а иногда и жилые квартиры.
Истоки распространения лофт-формата восходят к 60-м годам, к образу жизни и творчеству легендарного Энди Уорхола. Именно его квартира-мастерская «Фабрика» в loftstyle покорила нью-йоркскую богему и породила повальное увлечение лофт-интерьерами.

Как различать монтажников и производителей натяжных потолков?

Как различать монтажников и производителей натяжных потолков?

Так как в последнее время в Эстонии появилось большое количество установщиков натяжных потолков, мы решили выяснить, как же различать установщиков и производителей натяжных потолков. При поиске в интернете фирм, предлагающих услуги по установке натяжных потолков, выясняется, что у всех примерно одинаковые цены и так как по внешнему виду потолки кажутся одинаковые, конечному клиенту очень тяжело разобраться в предлагаемых продуктах. Предложений много, а сам продукт ещё новый на нашем рынке, поэтому и мало информации распространилось до сегодняшнего дня.

Новая коллекция тканей для штор "ETERNITY" (RASCH)

Новая коллекция тканей для штор "ETERNITY" (RASCH)

В салоне штор LAVINIITA появилась новая коллекция тканей от немецкого производителя Rasch Textil. Жаккард, искусственные меха и цветочные принты с 3D эффектом лишь малая часть представленных в коллекции тканей. Современный дизайн, актуальная цветовая палитра. Приходите, знакомьтесь и заказывайте понравившиеся материалы для декорирования Вашего дома, для реализации различных стилевых направлений.

Основные виды лестниц:  лестницы на косоурах

Основные виды лестниц: лестницы на косоурах

Качественная лестница - основа уютного загородного дома или квартиры. Все чаще дизайн пространства строится именно от лестницы, как самого крупного элемента интерьера. В такой ситуации важно выбрать правильно подходящий стиль и материал лестницы.

смотреть ещё