Статьи и новости

Kevadine suurpuhastus


Puhtus ja kord kodudes ei ole ainult hügieeninõue. Mitmeid koduseid töid tuleb teha käsitsi ja seetõttu kulub neile üsna palju aega, mistõttu tasub teada, kust alustada ning kuidas saavutada soovitud tulemus.

Puhta keskkonna tagamiseks ei piisa ainult iganädalasest hoolduskoristusest. Vähemalt kaks korda aastas peaks tegema oma kodus põhjalikuma puhastuse. Väga tähtsad on just regulaarsed kevadised ja sügisesed suurpuhastused.

Põhjalikult tuleks üle vaadata kogu elamine – aknad, köök, vannitoad, WCd, saun ja muud sanitaarruumid, seinad ning põrandad. Ülevaatuse tulemusena võiks koostada nimekirja töödest, mis vajavad suurpuhastuse ajal tähelepanu.

Et mitte pealtnäha võimatu missiooni ees ahastusse sattuda, tasub enne suurpuhastusse sukeldumist paika panna korralik sõjaplaan — varuda puhastusvahendeid, prügikotte. Kõige targem on võtta toad ette ükshaaval, alustades elu- ja magamistoast ning lõpetades köögi ja vannitoaga, mida paraku suurema koristamise käigus kordi kasutada tuleb. Kui on plaan visata minema suuremas koguses vanu asju või mööblit, siis tasubki alustada sellest.

1) Magamistuba


Kui voodipesu on soovitav vahetada iga nädal, siis tekid ja padjad satuvad pesumasinasse oluliselt harvem. Kevadise suurpuhastuse käigus tasub aga magamistuba põhjalikult ette võtta: puhastada tolmust madrats ja kattemadrats, teha pesu tekkidele-patjadele ning piiluda voodi alla.


Kasulikke nõuandeid:

- Patju masinas pestes pista koos patjadega trumlisse paar tennisepalli — nii on padjad pesust tulles mõnusalt kohevad.
- Et madrats oleks värske ja vaba ebameeldivatest lõhnadest, hõõru madratsile söögisooda. Lase 30 minutit mõjuda ja puhasta seejärel tolmuimejaga.
- Kui omad aeda või privaatset hoovi, vii madrats paariks tunniks välja päikese kätte tuulduma. Päikesevalgus tapab baktereid ja seeneeoseid. Tolmu eemaldamiseks sobib ideaalselt ka vanamoodne vaibaklopits, millega on õues mugav toimetada.
- Samuti tasub pilk heita riidekappi ja veenduda, et seal ei asu aastaid kasutuna seisnud riideid, mis pikapeale ebameeldivalt lõhnama hakkavad. Riided, mida ei ole tükk aega kantud, tasub saata teisele ringile ja tekitada ruumi uute ja põnevate leidude jaoks. Et kapp värske ja lõhnavana hoida ning koid ja putukad kapist eemal hoida, riputa kappi mõned lavendliga täidetud riidekotikesed.

2) Elutuba


Elutoa südameks on mugav diivan, mille puhastamine võib olla suuremat sorti ettevõtmine — seda eriti juhul, kui pealiskangas ei ole eemaldatav. Pikka aega puhastamata diivan, tugitool ja teised polsterdatud mööbliesemed peidavad aga endas suurel hulgal tolmu ja muud mustust, mis võivad soodustada allergiaid või teisi terviseprobleeme. Et vältida mustuse kinnitumist kangasse, on soovitav diivanit tolmuimeja ja niiske lapiga puhastada lausa iga nädal. Kui see töö on pikalt tegemata, on variant kutsuda puhastama professionaalsed meistrid või panna käed ise külge. Spetsiaalsete puhastusvahendite kõrval teeb hea töö ära ka tilk nõudepesuvahendit veekausis. Kindlasti väldi ise pesupulbritest tehtud lahuseid või liiga tugevatoimelisi puhastusvahendeid värvilisel kangal, mis võivad diivanil värvi laiali ajada. Testi puhastusvahendit esmalt kanga peal kohas, mis ei paista silma, näiteks tagaküljel või alumisel äärel. Väldi ka tugevat hõõrumist ja lase kangal normaalselt õhu käes kuivada. Kui pesed diivanikatet pesumasinas, siis tasub teada, et katted tuleb alati mööblile peale panna niiskelt, sest kuivades võivad need kokku tõmmata ja hiljem mitte enam peale mahtuda! Nahkmööblit on seevastu palju lihtsam puhastada — töö teeb ära niiske lapp ja tolmuimeja. Kord aastas soovitatakse nahast mööblit spetsiaalse hooldusainega töödelda (sobib ka mesilasvaha baasil nn antiikvaha).

- Vaibad vajavad samuti vähemalt kord aastas suuremat puhastamist. Spetsiaalsete vaibapuhastusvahendite kõrval saad abi ka soolast, soodast ja tavalisest seebist.
- Söögisooda aitab eemaldada ebameeldivad lõhnad ning tapab kangakiusse tunginud seened ja bakterid. Puista soodat vaibale ja 30 minuti pärast puhasta vaip tolmuimejaga. Vaibalt plekkide eemaldamiseks sega soodast ja veest pasta ning määri see plekile. Lase pastal kuivada ja harja seejärel pulber ära.
- Soolaga puhastamine kuulub samuti vanaemade nipivaramusse — puista vaibale peotäis peenikest soola, harja korralikult vaiba sisse ja puhasta mõne aja pärast tolmuimejaga.
- Kardinad on soovitav valida sellised, mis taluvad masinpesu ja triikimist. Vett pelgavad kardinad puhasta õrnalt tolmuimeja harjaga. Ebameeldivaid lõhnu saad eemaldada spreipudelisse valmistatud vee ja äädika lahusega. Tähelepanuta ei tasu jätta ka lüliteid ja valgusteid, mida puhastatakse kesmises kodus reeglina harvem kui kord aastas.


3) Köök


Suurimaid pingutusi nõuab mõistagi sanitaarruumide ja köögi suurpuhastus. Köögis tuleks hoolega puhtaks küürida kapid nii seest kui ka väljast, ja riiulid, aga ka kogu köögitehnika: pliit, ahi, veekeetja, külmkapp, õhupuhasti ja ventilatsioonirestid

Nõuandeid köögiseadmete puhastamiseks:

- Ahi tuleks enne puhastusainega töötlemist soojendada. Samuti võib valada küpsetusplaadile pisut vett, et ahju tekiks niiskus. Kui ahi on piisavalt soe, küüri ahi pehme lapi või õrna nõudepesusvammiga, kasutades selleks spetsiaalset vahendit või tugevatoimelist nõudepesuvahendit. Et keemia ahju ei jääks, pese pinnad lapiga veel paar korda üle ja jäta uks lahti, et ahi kuivada saaks.
- Õhupuhastaja filtrit tuleks ideaalis puhastada keskmiselt kolme kuu tagant. Kui sa ei ole seda ammu teinud, on kevadine suurpuhastus õige aeg meenutamaks söögitegemisega seotud ohutust — rasvast ummistunud filter võib halvemal juhul süttida. Juhul kui õhupuhastajal puudub otseühendus ventilatsiooniga, tuleb kord poole aasta jooksul vahetada ka mitte-puhastatavaid söefiltreid. Metallfiltri puhastamine on lihtne protseduur, mida saab teha nii nõudepesumasinas kui ka kuuma vee all nõudepesuvahendi ja svammiga.
Nii nagu ka tavalise ahju puhul, soovitatakse enne mikrolaineahju küürimist seda eelnevalt veidi niisutada. Selleks asetage ahju kauss veega ja laske ahjul mõni minut töötada. Seejärel puhastage pinnad pehme lapi ja pesuainega.
- Veekeetja ja kohvimasina puhul on suurimaks nuhtluseks katlakivi. Puhastamiseks sobib ideaalselt äädikas või sidrunihape — lisage 3 spl äädikat või 3 spl sidrunihapet 1 liitri vee kohta, laske ainetel vees seista ja pange masin tööle. Kui vesi on keema läinud või kohvimasin on tilkumise lõpetanud, lülitage masin välja, loputage ja keetke uuesti paar korda puhta vega läbi, et eemaldada äädikale omast spetsiifilist lõhna ja maitset.
- Nõudepesumasina puhul vajavad kõige tihedamat puhastamist masina põhjas asuvad filtrid. Kui piserdustorude avadesse on kogunenud mustusejääke, siis neid saab edukalt eemaldada hambaorgiga. Kord kolme kuu jooksul soovitatakse teha tühjale masinale pesu, kasutades selleks spetsiaalset vahendit ja pottide pesu programmi. Uksetihendeid ja masina sisemust puhastage niiske lapiga ja vee-äädika lahusega.

4) Vannituba


Vannitoa puhul on kõige suuremaks tüütuseks katlakivi, mis koguneb kraanidele, klaasseintele ja kahhelplaatidele. Et suuremat küürimist ära hoida, tasuks katlakiviga võidelda kord nädalas ja puhastada kõik pinnad õrna lapi või kummikaabitsa ja äädikalahuse või happelise pesuainega. Suurpuhastuse käigus tasub küürida sellised kohad, kuhu igapäevaselt kuigi kergelt ligi ei pääse. Vajadusel tasub värskendada silikooniga täidetud pragusid, mis pideval veega kokkupuutel kipuvad lahti minema.

- Kui kraanikauss kipub tihti ummistuma, tasuks suurpuhastuse käigus vaadata üle ka valamu all olev õhulukk ja see korralikult puhastada.
- Et pikendada pesumasina eluiga, vajab see pidevalt hoolt ja puhastamist. Trumlit ümbritsevatele kummist äärtele võib tekkida kergesti hallitus, mistõttu tasub pinnad üle käia äädikalahusega. Katlakivi saab pesumasinast eemaldada, kui lisada pesuainesahtlisse katlakivieemaldaja ja panna masin tühjalt tööle 90-kraadise temperatuuriga (tsentrifuugi ärge kasutage). Protseduur eemaldab katlakivi ja kõrge temperatuur tapab ära torustikus elutsevad bakterid — nii kaob ebameeldiv lõhn masinast. Samuti tasub aeg-ajalt puhastada pesuainesahtlit, kuhu tekivad pesupulbrijäägid. Sahtli saab kenasti puhtaks sooja vee ja svammiga. Enne puhastamist tasub aga ohutuse huvides eemaldada masin vooluvõrgust!

Опубликовано: 13.03.2020

Eesti Vanavara

тел.:
5697 9164; suomi (+358) 46 585 1374
Е-почта:
Пожалуйста, заполните все поля.

Вы также можете быть заинтересованы в следующих статьях