Artiklid ja uudised

Garderoobid – kas luksus või praktiline lahendus?

Paljud meist on seni harjunud kasutama tavapäraseid riidekappe, ega ole pidanud ehk põhjendatuks soetada paindlikum ning kahtlemata ka praktilisem garderoob. Ometi on garderoobil palju eeliseid.

Mööblipoest ostetav riidekapp on alati piiratud kindlate mõõtude, konstruktsiooni ja materjalivalikuga, mõeldud vaid hädapäraseks riiete jm paigutamiseks, jättes sageli otstarbekalt kasutamata osa ruumist. Väga ebapraktiline on tavalisi kappe kasutada erikujuga ruumides, kaldlagede ja treppide all jne. Seetõttu on kaasaja ehitustesse sageli projekteeritud spetsiaalsed garderoobi- ehk riietumistoad, kus kõik riided ja muud vajalik paigutatav korrektses järjestuses, silmale ja käele hetkega haaratavana. ”Riietumistoa piiratud ruumi koos nurkadega võimaldab optimaalselt ning maksimaalselt ära kasutada just selle ruumi jaoks projekteeritud garderoobisüsteem”, selgitab Tank tootejuht Agu Kuldver. Tema sõnul saab garderoobisüsteemi ehk garderoobi kujundamisest klient ise aktiivselt osa võtta ning vastavalt oma soovidele paigutada sinna erinevaid elemente – riiuleid, vaheseinu, siinidel avanevaid korve, sahtleid jms. Garderoobi toonid on võimalik valida kujundusele vastavaks kümnete mööblimaterjalide hulgast. Ei pruugi karta, et garderoobi kujundamiseks sisearhitekti abi vaja läheb.Mitmetel firmadel on tarbijale garderoobi kujundamise ja hinnaarvestuse lihtsustamiseks välja töötatud kindlad optimaalse sisuga garderoobi osad ehk moodulid, mille hulgast endale sobiva valimisega saab hakkama igaüks. Moodulid on üksteisest eraldatud mööblikilbist vaheseinaga ning pakuvad kümneid praktilisi lahendusi põrandast laeni. Eelisena traditsioonilise kapi ees saab garderoobi kavandades valida paljude uksetüüpide vahel ning kasutada saab mitmeid valgustuslahendusi. Kas garderoob on oluliselt kallim lahendus? Kahtlemata kujuneb samades mõõtudes masstoodang odavamaks kui ekstra kliendi jaoks loodud garderoob, kuid interjööriga sobitatud kujundus koos maksimaalse ruumikasutuse ja praktilisusega kallutavad kaalukausi garderoobi kasuks.Garderoobi kavandamist tuleb alustada

ruumi mõõtmisest ning muude tingimuste fikseerimisest. Mõõtmist ei alustata aga mitte mõõdulindi, vaid loodiga, tehes esmalt selgeks põranda, lae ja seinade sirgsuse ning kalded. Ainult nii on võimalik määrata garderoobile optimaalne paigaldusvaru. Valikute tegemisel on kindlasti oluline, kas peres on väikeseid lapsi, kes kipuvad sageli kapiuste või sahtlitega mängima. Et vältida traumasid väikelastega, tasub valida sahtlid ja liuguksed nö pehme sulgumisega, mis lisab kasutusmugavust ning aitab vältida liigset koormust garderoobi karkassile. Eelistada tasuks neid tootjaid, kes pakuvad professionaalset mõõtmis- ja nõustamisteenust, et üheskoos kavandada kliendi tingimustele ja võimalustele sobivaim lahendus.

Tekst: Kairi Oja











SUNOREK
sunorek@sunorek.ee
www.sunorek.ee
www.tankstudio.ee

Sisestatud: 26.02.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Skandinaavialikult helge kodusoojus Tank Indoorist

Skandinaavialikult helge kodusoojus Tank Indoorist

Skandinaavia disaini kandev idee on muuta argielu esteetilisemaks tänu visuaalselt nauditavale tarbekunstile, mis peab olema igapäevaselt kasutatav ning see ei ole mitte ainult jõuka eliidi privileeg, vaid on kättesaadav ka tavatarbijale. Selles disainivoolus on selgelt äratuntav funktsionalismi võidukäik – igal mööblitükil ja sisustuselemendil on hoolikalt planeeritud tervikus täita oma roll ning oluline osa funktsionaalsusest on materjalide ja toodete kvaliteet ning vastupidavus.

vaata kõiki