Artiklid ja uudised

Ligne Roset uued tooted 2009



Torn Christian Werner

Pärast EVERYWHERE (2000) ja SLIM (2008) korpusmööbli kollektsioone toob Christian Werner meieni uue ja erilise toote. TORN tugitooli minimaalne materjalikasutus ja rangelt mõõdukad dimensioonid pakuvad ometigi täiusliku mugavust. Lisades ka elegantse jalatooli formeerub komplekt, mille rahvusvaheline edu on garanteeritud.
Selle toote iseloomulikud omadused on täpne konstruktsioon, kerge ja paindlik istmeosa kest, pöörlev jalg, vastupidav vahtpolsterdus ja eelkõige tõeliselt soodne hind.




Cityloft Pascal Mourgue

Pascal Mourgue on tuntud kui innovatiivne looja. Tema peaaegu 15 aastat kestnud koostöö Ligne Roset´ga on toonud palju rahvusvahelist tähelepanu ja ka hulgaliselt disainiauhindu pälvinud mudeleid. Nende hulgas on sellised teosed nagu CALIN, SMALA, DOWNTOWN ja PATCHWORK ning klassikaline nurgakomplekt PAS SI CLASSIQUE, mis kannab oma nime (`Mitte nii klassikaline´) täie õigusega.
2009 aasta mudel CITYLOFT oma internatsionaalses ja klassikaliselt elegantses stiilis on Pascal Mourgue poolt uus lähenemine. Ilma eristuva innovatiivsuseta, siiski autorile omased detaile sisaldava ajatu vormi eesmärgiks on püsida värske hoolimata aastatest.


Külluslike selja- ja istmepatju kannab kõrgetele jalgadele toetuv polsterdatud metallraam ning kuju järgivad käepadjad rõhutavad mattmustade valualumiinumist käetugede tehnilist meisterlikust. Eriliselt kvaliteetne mudel on loodud eelkõige kliendile, kelle sooviks on omada moodsat, elegantselt rafineeritud ja ülimalt mugavat diivanit.



Mini Dada Claudio Colucci



Šveitsis sündinud Itaalia-Austria disainer Claudio Colucci omab disainibüroosid Tokios ja Pariisis ning on Ligne Roset jaoks uus autor. Aastal 1997 disainis ta Jaapani tootjale IDÉE tugitoolid DADA ja MINI DADA, millest viimase reproduktsioon on nüüdsest Ligne Roset kollektsioonis. MINI DADA on värske ja delikaatne kiiktool, mis on loodud nii suurtele kui väikestele, huumorimeelega inimestele. Ideaalne, erinevateks vajadusteks sobiv abitool.
Materjalideks vineer, pöögi täispuit, polüpropüleen ja Bultex poüuretaanvaht. Takjaskinnitusega katteriie on täielikult eemaldatav.

Split Meike Rüssler

Peene joonega sekretär-laud ühendab endas traditsioonilise tisleritöö ja moodsad disinitehnikad. Laud sisaldab palju rafineeritud detaile nagu näiteks liuguritel hoiulaekad, panipaigad dokumentidele ja kirjatarvetele, liugkatetega juhtmesuunajad ja pööratav lauavalgusti.
Kärjekujulise tugistruktuuriga lauaplaat, kaks hoiulaegast ja liugkatted on viimistletud naturaalse pähklispooniga. Klapitav pealisplaat, laualamp ja metallist jalad on musta värvi viimistlusega. Lauaplaadi all asuvad integreeritud elektrikontaktid.




Villa Rose François Azambourg


VILLA ROSE on ebatavaliselt puhta ja minimalistliku kujuga töölaud. Mustaks peitsitud tammepuust laua juurde kuulub naturaalsest pähklipuust laegas, mis liugleb vabalt lauaplaadi ääre all ega vaja mingit fikseerivat mehhanismi. Teostuse ekstravagantsust näitavad laua jalgade käsitsi spoonitud ääred.
VILLA ROSE on mugav ja elegantne puidust tool. Eksklusiivne variant on pähklipuust, lihtsam ja soodsa hinnaga aga mustaks peitsitud tammepuust jalgade ning pöögivineerist istmeosaga.
Kollektsiooni autor soovitab paari musta tooli kasutada koos ühe pähklipuust tooliga. Kollektsiooni kuulub ka François Azambourg´i samanimeline laud. Toolid sobivad hästi ka teiste Ligne Roset tootevalikusse kuuluvate laudadega, näiteks uue marmorist lauaga ALSTER. Toolid tarnitakse paarina.



La Pliee Marie Aurore Stiker-Metral



Aastal 2008 esitles Ligne Roset tooli LA PLIEE (‘volditud’), mille omanäoline esteetika tuleneb teraslehest volditud konstruktsioonist. 2009 lisandub disainitudeng Marie Aurore Stiker-Metral (ENSCI, Pariis) loodud kollektsiooni veel baaritool, jalatool ja väike laud.
Laserlõigatud, volditud ja keevitatud üheosaline struktuur. Viimistluseks must, punane või valge värv.



So Soda Designers: Nada Nasrallah and Christian Horner

Loominguline grupp Soda Designers on disainerid Nada Nasrallah ja Christian Horner, kes kohtusid Viinis ja Pariisis tööstusdisaini õppides. Erinev spetsialiseerumine kuid ühised huvid on viinud vaimustavate projektideni, mille motoks on: `igapäevaste rituaalide mõjutamine disaini abil´. Nad on kujundanud firmadele Bene Office Furniture, Wittmann, Fontana Arte, MDF Italia ja Rapsel. Ligne Roset kollektsiooni lisandus pärast peeglit DORIAN, lauda LUX ja kaussi RONDA ka nende uus tool SO.
SO on moodne, eriliselt puhta ja lihtsa vormiga tool, mille tehniline ja vormiline innovatiivsus jääb esmapilgul varju. Iseloomulikult paks istmepadi, kõrge seljatugi ja ebatavalised, ristatud raamjalad jätavad pehme üldmulje. Tooli mugavus on esmaklassiline, lubades pikalt söögilaua ümber istuda, nautida ja lobiseda.



Elsa François Bauchet

Prantsuse disainer François Bauchet on eelkõige tuntud kui mööbli- ja tootedisainer, kes on ka edukas interjööride kujundaja. Näidetena võib tuua projektid firmadele Documenta, Kassel või Cartier Foundation, hinnatud üksikeksemplarid Galerie Kreo´le Pariisis või mööbli ja lauatarbed Ligne Roset, Ercuis ja Havilandi kaubamärkidele. Lisaks disaineri kujundatud YANG ja PLURIEL diivanitele lisab Ligne Roset nüüd oma kollektsiooni tooli ELSA.
ELSA on innovatiivne ja kerge joonega tool, mis võib olla nii käetugedega kui ilma. Fraktaalse kujuga istmeosa ja peene konstruktsiooniga jalad defineerivad autori innovatiivsust parimal moel.
Kroomitud raamjalad on 11 mm läbimõõduga terastorust. ABS plastikust istmeosa on kaetud 10 mm paksuse sünteetilise vahuga, millele on liimitud pealiskangas.



Pebble Air Design Group Nathan Yong & Jerry Low

Kivikujulised PEBBLE diivanilauad on valmistatud täispuidust, millest üks on nõgusa, teine kumera lauaplaadiga. Variante pakutakse eraldi kuid koos moodustavad nad üksteist täiendava koosluse.
Lauaplaadid on Ameerika pähklipuust, terasest raamjala viimistluseks matt must värv.



Patch Normal Studio Jean-François Dingjian & Eloi Chafaï



Diivanilaud PATCH oma kolme eri kõrgusel asuva ühejalgse lauaplaadiga on üllatavalt innovatiivne lahendus. Lauaplaadid jätavad iseseisva mulje ja nende tasakaal on esmapilgul raskesti seletatav. Stabiilsuse tagab peidetud ühendusdetail, mis tekitab laudadest ühtse, kolmele jalale toetuva konstruktsiooni. Minimalistlikud jalad tõstavad poeetilised, ümardatud nurkadega ja papüüruseõiest inspireeritud lauaplaadid hästi esile ning hoolimata suurest originaalsusest on laud väga praktiline. Valikus on kuus värvide kombinatsiooni.

Roman François Bauchet


ROMAN on innovatiivne mööbli seeria, mis ühendab endas traditsioonilised funktsioonid ja täiesti uudse konstruktsioonilise lahenduse. Õhukesest teraslehest valmistatud korpuse ja sisemiste detailide ning fassaadide värvitud puitpaneelide vahel tekib tugev visuaalne kontrast.
Korpuse ja riiulite esiosa valmistamiseks kasutatud õhuke materjal, korpuse alumise tagaosa kaldus kuju ja korpuse ülaosa ning külgede patenteeritud ühendusdetail, mis varjab reaalset kinnitust ja eksponeerib vaid laserlõigatud metallplaatide kaunist tappühendust - kõik need elemendid kokku annavad tulemuseks elegantse ja filigraanselt mõjuva mööbli.
Kollektsiooni kuuluvad TV-alus, puhvetkapp, sekretär-laud, raamiga peegel, riiulite moodul ja seinale toetuv raamaturiiul.





Aphrodite Tadao Hoshino
Disainer Tadao Hoshino originaalse kummuti uus ja mitmevärviline interpretatsioon. Avatud sahtlite konsoolne asend loob mulje ebastabiilsusest. Valikus viie ja kaheksa sahtliga mudel. Alumine, fikseeritud sahtel sisaldab tasakaalustavat ballasti.



Confluences Phillipe Nigro



Philippe Nigro küllusliku loomingulisust väljendab hästi uus pehmemööbli kollektsioon CONFLUENCES. Selle innovatiivne disain pakub nii ennenägematut vormilist vabadust kui ka kõrgeimaid teostuse standardeid, mida nii pikaajalise kogemusega mööblivalmistaja kui Ligne Roset suudab pakkuda. CONFLUENCES on kindlasti üks uue `vastandvormi´ kujundusstiili fundamentaalsemaid esindajaid, mille kattuvad elemendid on omavahelises puzzle või ka yin-yang suhtes.


CONFLUENCES on kui sõõm värsket õhu üldiselt konventsionaalses pehmemööbli maailmas, murdes nii mõnegi vana tõekspidamise. See mudel ei ole ainult radikaalse disaini austajatele vaid ka kõigile neile, kes hindavad istumise varieeritavust ja ruumilist võimalusterohkust. Moodulite suunavad nimed nagu näiteks ‘Toi et moi’ (‘Sina ja mina’) või `väike/suur vestlusdiivan´ aitavad kombineerida ja kõiki elemente arvestades on värvikad, isegi ohjeldamatud lahendused garanteeritud.



Pierre Paulin
Lupo



Selle Pierre Paulin´i disainitud abilaua taastootmine Ligne Roset poolt oli autorile eriliselt oluline, sest tegemist ühe esimese tema kujundatud objektiga üldse. Puhta ja geomeetrilise kuju, kaldus jalgadega, skandinaavia disainist inspireeritud LUPO omab kõiki viiekümnendate aastate mööblile iseloomulike tunnuseid. Käepidemed annavad lauaplaadile praktilisuse ja mobiilsuse, võimaldades kasutust kandiku või serveerimisalusena.
Mobiilne, mustaks peitsitud tammepuust abilaud. Lauaplaadi servades kaks käepidet koos lukustustega. Lauaplaadi ühel serval, käepideme kõrval helehalli värvi sigantuur ‘Pierre Paulin’.

TV

Viiekümnendate alguses otsustas Pierre Paulin oma loomingut iseseisvalt tutvustada. Isa kaasabil eksponeeris ta oma töid Pariisi 1953 aasta `Salon des arts ménagers´ sektsioonis ‘Foyer d’aujourd’hui’ - ettepanekud ideaalseks elamiseks... Seal oli väljas tema elu- ja söögitoa kollektsioon, kuhu kuulus ka neli polsterdatud puittooli.


Tänu sellele näitusele sai Paulin tuntuks nii professionaalide kui ka laiema avalikuse ees. Ajakiri ‘La Maison française’ avaldas tema söögitoa kollektsiooni 1953 aasta aprillinumbris ja novembris kaunistas värviline foto elutoa kollektsioonist juba ajakirja esikaant. Disainer kujundas oma toodete iseseisva turustamise eesmärgil isegi reklaamlehe ja üritas neid müüa Pariisi rue de Solferino boutique kaudu kuid loobus kiiresti. 1954 aastal usaldas ta oma lahendused firmale Meubles TV - Thevenin et Vecchione. Selle tulemuseks oli toode, mis erinevalt originaali puidust jalgadele oli mustaks värvitud metalljalgadega ja nimetati TV tooliks.
Tunnistamaks originaali värskust ja vitaalsust ning lihtsa kuju poolt pakutavat ülimat mugavust, lisas Ligne Roset tooli uusväljaande oma 2009 aasta kollektsiooni.




Curule



Kaheksakümnendate alguses kujundas Pierre Paulin vapustavalt kauni prestiiž-kollektsiooni, kuhu kuulus ka tool CURULE. Aastal 1983 võeti see mudel Musée des Arts Décoratifs ekspositsiooni. Esmakordselt toodeti tool kui prototüüp Mobilier National (Prantsuse rahvuslik mööblikollektsioon) jaoks, siis piiratud väljaandena Pierre Paulin SARL nime all ja aastal 1988 võeti tootmisse firma Artcurial poolt. Originaali materjalideks olid plataani- ja amarantipuu, 2009 aasta Ligne Roset uusversioon on aga naturaalsest ja mustast pöögist. Põhjalik käsitööviimistlus ja intrigeeriv, paljudest ühekujulistest detailidest konstruktsioon annavad toolile unikaalse, peaaegu haruldase välimuse.
Ajalooliselt oli x-jalgadega kaariktool suurima austuse sümbol ja lubatud ainult tiitlit omavatele, valitsevatele inimestele. CURULE tooli loomisel oli eesmärgiks vanamoodsast dekoratiivsusest loobumine ja eelkõige formaalse ning arhetüüpse vormi väljatoomine. Tulemuseks ongi suurepäraselt ajatu ja moodne tool.
Võrreldes omavahel tänapäeva meistrite ja nende ajalooliste eelkäiate oskusi ning tehnilisi meetodeid on CURULE kui omapärane stiiliharjutus.

Ursuline

Laua nimi tuleneb Pariisi tänavast Ursulines, kus on möödunud osa disainer Pierre Paulin´i elust. Teatud nurga alt viitab URSULINE ka autori loodud lauale CM 193 `ladies desk´, mida viiekümnendatel tootis firma Thonet France.
Ligne Roset kollektsioonis on see graatsiline töölaud täienduseks TANIS lauale ja omab samasugust funktsionaalsust ja esteetikat. URSULINE pehmete, kurviliste detailidega lauaplaat koos ristuva kujuga jalgadega moodustab harmoonilise ja pigem naiseliku terviku, samas TANIS oma täisnurkse vormi ja musta/pähkli kontrastil põhineva rangusega on meheliku olemusega. TANIS laua kinniste sahtlite asemel pakub URSULINE diskreetseid kuid avatud panipaiku.



Archi

Aastal 1955 disainis Pierre Paulin firmale Thonet kaminatooli (CM 194) ja tugitooli (CM 195), mis kasutasid autoistmetelt tuttavat nahkpolsterduse teostust ja esmakordselt uut tüüpi elastset kangast Serolatex. Idee katta tool kangaga sarnaselt naisekehaga tuli Paulinile kui ta külastas ujumisriiete vabrikut Põhja-Prantsusmaal.
Pakkumaks optimaalset mugavust kujundas Paulin ka `kõrvadega´ mudelid (CM 194 HD ja CM 195 HD), mille uusversioonid nimega ARCHI on nüüd Ligne Roset 2009 aasta kollektsioonis.
Nagu ka TV-tool (1953, Ligne Roset uusversioon aastal 2009) on ARCHI satiinmusta värvi või kroomitud jalgadega, millel asetseb vormitud vahtmaterjaliga kaetud metallraam. Itmepadi jätab õhus rippuva mulje ning jalgade ja istmeosa vastupidine sümmeetria on Paulin´i armastatud kujundusvõte. Lisades siia eelkõige autotööstusest pärinevate tehniliste võtete kasutamise saavutab disainer pisut närvilise kuid aerodünaamiliselt modernse tulemuse.



Anda



Aastal 2008 esitleti edukalt kollektsiooni Pumpkin, mis on Pierre Paulin´i ja Michel Roset eelnenud aastal toimunud kohtumise otsene tagajaärg. Võib öelda, et 1972 aastal Paulin´i poolt Claude ja Georges Pompidou eluruumide jaoks disainitud eritellimusmööbel Elysée Palace´s on nüüd esmakordselt ja peaaegu muutumatul kujul tootmisliinidel. See kahe mehe edukas üksteisemõistmine läks loogiliselt edasi ja aastal 2009 esitleti juba 6 uut projekti: neli uusväljaannet ja kaks täiesti uut mudelit.
Üks neist uutest mudelitest on orgaanilise vormi ja täiusliku ergonoomikaga tugitool ANDA. See aerodünaamiline ja sensuaalne kolmedimensionaalne skulptuur nagu ei lähtuks otseselt funktsioonist ja on pigem disaineri esteetiliste tõekspidamiste väljendus: kurviline, avatud ja kutsuv.


Ligne Roset
www.ligne-roset.ee
Tartu mnt 6, Tallinn




Sisestatud: 23.03.2009