Artiklid ja uudised

Kollase katusega kollases majas…

Kollase katusega kollases majas elavad koos kollane kass Porgand ja kass Stjopa, sõbralik retriiver Ronja, perenaine ja peremees, nende juba täisealised lapsed Ralf ja Ester
„Kollane katus meeldis mulle kohe, kui näidiseid nägin! See on nii eriline, ja neid on vähe!“ põhjendab juba kaugelt paistvat katusevärvi perenaine Elina-Ann.
„Varem elasime 4toalises korteris kolhoosiaegses paneelmajas Laagris, aga väsisime vaidlemisest teiste ühistu liikmetega. Hakkasime unistama, et meil võiks olla midagi päris oma. Algul käisime vaatamas ridaelamuid Suurupis. Õnneks nägin siis, et siia kanti hakatakse teed rajama. Võtsin ühendust maakleriga ja seitsme kuu pärast ostsimegi krundi,“ meenutab perenaine.

„Kindlasti soovisime oma uueks koduks puitmaja, et oleks loodussõbralik ja looduse keskel… Samal ajal käisime Kaberneemes Kastelli kliendipäeval. See maja oli veel poolik, aga oli näha, kuidas ta valmib ja meile jättis see väga hea mulje. Otsus oligi tehtud! Nüüd kogu perega taas ühise katuse all elades tunneme oma majast veel suuremat rõõmu!“ kirjeldab Elina-Ann maja lugu, lisades, et nende kodus jätkub ruumi ja privaatsust igale elanikule.
Maja ise, tüüpprojekti järgi valminud hoone ehitati valmis kiiresti – kuue kuuga. Pere on oma valikuga väga rahul, sest neile meeldis kohe firmapoolne paindlik ja koostöösõbralik suhtumine. Perenaine soovis elutuppa eenduvat akendega ruumiosa, mis ulatub aeda ja lisaks teisele korrusele vintskapiga vannituba. Mõned muudatused tehti projekti koos Kastelli arhitektiga. Esimese korruse ühest toast sai avar esik ja teise korruse trepihall omandas katuseaknad, mille all on nüüd mõnus koht istumiseks ja lillede kasvatamiseks.

Kodu kui terviku loomine

154 ruutmeetri suurune mullu valminud maja Suurupis sündis tõelise „unistuste koduna“, mida aitas teostada sisearhitekt Annely Vaino. Sisekujundaja arvestas igal sammul pere soove ja hoidis materjalide valikut kontrolli all. Kui perenaisele tundus, et ta enam ei oska ja kujundus kisub liiga romantiliseks, sättis sisekujundaja hea maitse piirid taas paika. Annely hoidis koos ka maja kui terviku kujundust. Ta on oskuslikult sobitanud uude majja nii vana mööbli kui ka juba olemasolevad esemed, säilitades seejuures ühtse stiili. Mõlemad, nii perenaine kui ka sisekujundaja kiidavad hästi sujunud koostööd. Tulemuse üle on Elina-Ann väga õnnelik.
Väliselt üsna mõõduka mahuga maja sisemus on avar ja valgusküllane. Esimesel korrusel asuv elutuba läheb sujuvalt üle ruumikaks köögiks. Otse köögist pääseb vaheukse kaudu aga majapidamisruumi, mis on argielus väga vajalik ja mugav. Siin on külmikud, pesumasin, sügav kandiline valamu ja kasside-koerte toidunõud. Kollase- ja siniseruudulised kangad on perenaisel seinaplaatide värvi järgi täpselt valitud. Majapidamisruumi uksest pääseb ka otse õue, mis on koertega majas eriti mugav. Majapidamisruumi naabrusse valmib ka saun.

Iga perenaise unistus

Elina-Ann, kes igapäevaselt tegeleb veinide edasimüügiga, oskab lugu pidada suurest köögist. Oma Puustelli köögi kohta jagub tal rohkelt kiidusõnu: köök on väga kasutajasõbralik ja sobib siia hästi.
Köögi keskel on elektripliidi ja retrohõngulise kubuga saar, köögimööbli valkjas toon sulandub kokku elutoamööbliga. Köögisaar ja töötasapinnad on kaetud rustikaalse keraamilise plaadiga.
Ruumis on kasutatud erinevaid seinakattematerjale, tapeete ja ka faktuurset krohvitud seina pliidi taga. Perenaise jaoks oluline asi, mida ta kindlasti oma elamisse soovis, oli puupliit. Nii ongi sellel avaral esimesel korrusel kaks ahju: üks prantsuse keraamiline kaminahi sooja saamiseks ja pliit-ahi nii toiduvalmistamiseks kui ka kütmiseks. Esimesel talvel, ehitamise ajal, saadigi hakkama ilma lisakütteta, sooja andis vaid kamin-ahi. Nüüd on majas lisaks ka õhk-soojuspumba küte. „Maja on saanud väga soojapidav ja küttearved on väikesed,“ kiidab perenaine.
Elutoa poolel valitseb salongilik sisustusstiil, tooni annavad antiikesemed ja -valgustid. Hubast tervikut aitab luua ühtne värvivalik, mis on heledates toonides roosakas-rohekas-beež. Ka keraamilised pildiga plaadid köögipoolel on valitud elutoaga sobivas värvigammas.
Sisekujundaja soovitusel on julgelt kasutatud kahte erineva mustriga tapeeti: paar seina on taimornamendiga, teistel toetab seda maheda triibuga, ent rangem tapeet.
Elina-Ann on alles hoidnud vanaemast jäänud antiikesemed. Neid uuema mööbli ja mujalt ostetud vanakraamiga oskuslikult kokku sobitades on ta loonud hubase koosluse. Kappkell ja teise korruse pommidega kell on ostetud kellameister Kuldari käest. (Kellameister Kuldar Viilust loe ajakirjast Meie Kodu 4-2008).

Roosa ja roosiline

Teisel korrusel valitseb prantsusepärane idülliline maakodu stiil. Siin asuvad magamistoad ja vintskapiga avar vannituba, mis on perenaise lemmik. Vannitoa mööbel ja keraamiline plaat seintel on roosa-valge, triibulist roosat seinapinda täiendab edev lipsudega poort. Ka põrand on roosa ja koguni valamu ja muu sanitaarkeraamikagi roositud, lisaks veel sobivad tarbeesemed ja puitmööbel – ikka roosidega!
Seda stiili julgustas kasutama ka sisekujundaja, kes tegelikult isegi võimendas valikuid, et kõike lõpuni välja mängida. Küsimusele, kas vannituba ka abikaasale meeldib, vastab muigel perenaine: „Ta on ju suurema osa ajast tööl, läheb pimedas ja tuleb pimedas, ta õieti ei näegi seda ilu!“
Kõik külalised pidavat sama küsimust esitama…
Magamistubades jätkub vannitoa meeleolu, aga seekord helesinises võtmes. Valitud detailid ja esemed täiendavad romantilist ja rahulikku ruumi. Aknast avanevat metsavaadet raamistavad helesinised roosidega kardinad, oskuslikult lahendatud garderoob on varjatud sini-valgete prantsusepärase mustriga kardinatega. Sama muster kordub ka voodikattes. Pisut rangust lisab kardinakanga ruuduline alaosa. Õmblustööd juhendas perenaine, teades täpselt, millist tulemust soovib.
Magamistuppa suurepäraselt sobiv valge kuldsete nuppudega metallvoodi on juba 15 aastat tagasi Mööblimajast ostetud ja koos perega elupaiku vahetanud.


Kodu-aed.ee
Tekst: Aili Ermel, ajakiri Meie Kodu
Fotod: Toomas Tuul
www.kodu-aed.ee/est/kodu/?newsID=6773

Sisestatud: 17.06.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki