Artiklid ja uudised

Pesuruumi ABC

Pesuruumid nõuavad kodu loomisel või remontimisel tavaliselt rohkem aega, raha ja mõttetööd kui teised ruumid. Peab mõtlema sellele, kuidas kaitsta maja konstruktsioone vee eest, kuidas toimub õhuvahetus ehk ventilatsioon, kuidas jagada ruum toimivateks tsoonideks jne. Et vannituba oleks koht, kus akusid laadida, ja et sealt lahkudes oleks meel alati rõõmus. Liiga kitsas dušikabiinis sinikaid kogudes või üleujutatud ruumis vett kokku lükates on raske meeleolu kõrgel hoida.
Kõik algab planeerimisest.

Võimalused

Kui rajad pesuruumi tühjale kohale, on valikuvõimalusi ja ka otsustamist vajavaid küsimusi palju. Kui suur? Kuhu midagi paigutada? Juba olemasolev ruum seab aga teatud piirangud: ennekõike sõltub palju torustikust. Peeneid torusid kasutades võib vee seina pealt ka ruumi teise otsa juhtida, kanalisatsiooni asukohta muuta on aga raskem, kuid mitte võimatu. Kas tekkivad kulutused on põhjendatud?

* Võta ruuduline paber ja pliiats ning tee endale ruumi plaan. Kanna toa mõõdud joonisele (kui tähistad 10 cm ühe ruuduga, saab plaan suur ja selge) ning märgi kohad, kus paiknevad vesi, kanalisatsioon, elekter. Tähista WC, valamu jm õiges mõõtkavas, siis saad aimu, kui palju ruumi sinu käsutuses on.
* Kui paberi peal tundub kõik liiga keeruline, võta laste joonistuskriit ja märgi ruumi põrandale WC-poti, duši jm piirjooned – seegi annab aimu, kui palju ruumi mugavaks toimetamiseks vajad.
* Määratle oma vajadused ja soovid. Kas duši all käivad ka lapsed? Kas nad vajavad seal abi? Kas duši all pestakse koduloomi? Kas vajad istumiseks pinki? Kui jah, siis on tõenäoliselt tarvis suuremat pesemiskohta kui 90x90 cm.

Valikud

Kuidas dušinurk lahendada? Kas lihtne dušialus ja kardin? Piirata pesemisnurk klaasist vaheseinaga? Ehitada eraldi ruum? Kõik oleneb etteantud piirangutest ja võimalustest.
* Plaaditud põrand
Lihtne plaaditud, servadeta dušinurk sobib igasugusesse pesuruumi, kuid eeldab põranda korralikku kallet, et vesi voolaks takistuseta äravoolutrappi, ujutamata üle kogu ruumi.
Kui soovid elegantseid suuri põrandaplaate, siis pead arvestama, et nendega on võimatu vajalikku kallet ehitada. Sellisel juhul on kaks lahendust: kas paigaldada dušinurka samades toonides väiksemad plaadid või spetsiaalne dušialus.
Kui kalle on liiga väike, võib dušinurga ümbritseda ka väikese kividest piirdega – piiritletud alal saab siis rahulikult ladistada.
NB! Pesemisruumi põrandale ei sobi libedad plaadid! Plaate võib ka spetsiaalse libisemisvastase vahendiga töödelda.

* Dušialus
Kui pesemisnurga peab rajama ruumi, kus kallak puudub või trappigi põrandas ei ole, on kaks võimalust: kas paigaldada sobiva kõrgusega valmis dušialus või tõsta põrandat ja anda sellele vee äravooluks vajalik kalle. Dušialuste valik on viimastel aastatel laienenud, lisaks kohmakatele nurgamudelitele on saadaval ka ristkülikukujulised ja ümarad variandid. Dušialuse eeliseks on kerge puhastatavus – pole tülikaid mustust koguvaid vuugivahesid.
* Eraldi duširuum
Kui vannituba on ruumikas, võid kaaluda ka eraldi dušinurga ehitamist, kus kolm külge on plaaditud, tadelaktviimistlusega kaetud või krohvitud ja niiskuskindla värviga värvitud, ning neljandat kaitseb klaasuks või kardin. Ehitusplokkidest dušinurga ehitamine võib kujuneda soodsamaks kui karastatud klaasist spetsiaalse kabiini ost. Vaheseina sisse võib ehitada „tuvipesad“, kuhu on mugav seepi-šampooni paigutada – see on nägusam, kui seintel rippuvad eriilmelised traat- või plastmassriiulid.
* Klaassein või efektne kardin
aitab dušivee laialipritsimist vältida. Väikese ruumi teevad klaasseinad veelgi napimaks, kardin annab aga võimaluse mugavamalt toimetada ja on ka soodsama hinnaga. Romantilises vannitoas võib metallraamiga dušiboks kohatuna mõjuda, hoopis lihtsam ja kaunim on sellises ruumis topeltkardin – ühel pool veekindel PVC, teisel pool nägus ruumiga sobiv tekstiilkardin.
* Seinte viimistlus
Dušinurga seinu ei pea katma tingimata samasuguste plaatidega nagu ülejäänud ruumi. Nurka võib rõhutada erineva värvilahendusega, kasutada eri materjale – näiteks nurk plaatida või katta tadelaktkrohviga, ülejäänud seinad aga niiskuskindla värviga vm. Väikeses ruumis on siiski rahulikum kõik seinad ühtmoodi viimistleda – ruum tundub nii ka avaram.


A ja O

Niisketes ruumides on kõige tähtsam, et vesi saaks ruumist välja juhitud. Selleks tuleb seinad ja põrandad kaitsta spetsiaalse niiskustõkkega, et vesi ei pääseks plaadi või krohvi taha maja konstruktsioonile kurja tegema. Selle pealt kokku hoida ei tohi! Majavamm vm seen võib seina taga tegutsema asuda üsna varsti pärast niiskuskahjustuse teket ja selle likvideerimine võib minna isegi kulukamaks kui uue vannitoa rajamine.
Ventilatsioon peab suutma niiskuse ruumist välja juhtida – kui peegel pärast kümblust udune on, ei ole ventilatsiooni väljatõmme piisav!


Kodu-aed.ee
Tekst: Varje Talivee
Fotod: iStock
www.kodu-aed.ee/est/kodu/?newsID=6763

Sisestatud: 01.06.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki