Artiklid ja uudised

Suur maalritöö


Kes? Endel ja Karin Makko
Kus? Läänemaal Lihula vallas Kirblas
Mis? 60ndatel ehitatud silikaattellistest maja, mille sisemus sai uute omanike käe all võimsalt värviliseks.


Enne kui esimesed päikesekiired pääsesid maja valgustama, pidid nad tungima läbi vanade õunapuude ning sireli- ja toomingavõsa tiheda oksaräga. Väheldase hoone valge telliskivisein lõi päikese puudutusest hetkeks särama, kuid siis võttis maja ümber taas võimust rohekashall videvik. Elanikud hooletussejäetud aiast ei hoolinud – nagu ei hoolinud nad ka majast enesest, ega üldse mitte millestki.

See, kuidas Paju talu sai endale uued omanikud Makkode perest, on saatus, mitte lugu, ütleb peremees Endel. Et neil maal sugulasi ei olnud, otsustasid elupõlised korteri-inimesed 2005. aastal leida endale päris oma suvekodu. Tahe oli tööst ja pealinna elutempost aasta muretuimal ajal mõnuga välja puhata.

Pärnu- ja Läänemaal vaadati paljusid kohti. Selle maja puhul ei tõmmanud esialgu miski, aga kui ära minnes korra küsiti, mis on koha nimi, tabas peret kui välk: Paju talu! Peres oli nimelt kokkulepe, et maamaja ristitakse Katrini ema perekonnanimega.

„Ja siis me enam taganeda ei saanud – meeldis meile või mitte, ära pidime ostma selle koha nii või teisiti. See oli saatus,“ kordab Endel.

Ebaperemeheliku mõtteviisiga eelmised omanikud jätsid endast maha pehmelt öeldes korratud toad ja hooldamata majaümbruse. Ainuüksi õuelt korjati 7-8 kotti viinataarat! Vanad õunapuud vajasid lõikamist ja marjapõõsad noorendust… Aga uued peremehed ei olnud tööpelgurid.

Minimaalsete vahenditega maksimaalne tulemus

Enamik eelarvest kulus maja ostule, võimalused selle kordaseadmiseks ei olnud seega kuigi avarad. Aga ametilt maaler Endel on enamiku tööde peale lahtiste kätega mees ning ka loomingulisust leidub temas üksjagu.

„Otsustasime olemasoleva räiguse lihtsalt ära kasutada,“ ütleb Endel. Maja prooviti nii kujundada, nagu oleks vanad asjad ja olustik valitud sinna meelega, ja kõik uhkelt välja mängida. Roostes lehmakettidest tehti kardinapuud, okastraat keerati ümber lambipirni lühtriks, vanadest tööriistadest said riiulikandurid – kõik, mis kusagilt leiti, kasutati ära. „Mulle meeldib pakkuda välja põnevaid asju, mille peale kõik jahmatavad!“ ütleb Endel uhkelt.

Vastukaaluks vanale kolule toodi mängu tema teine põhimõte, mida maalermeister propageerib kõigile oma klientidele juba vähemalt viisteist viimast aastat: värviga saab teha absoluutselt kõike!
Tööl ülejäänud värvijääkidega võlus ta värviliseks nii maja seinad, laed kui ka põrandad. Seinad said pahtli abil faktuurilt nii krobeliseks kui ka siledaks, pinnad maalis ta nii triibuliseks kui ka laiguliseks. Suure maalritöö tulemusel sündisid pintslist mustrid ja õied, väädid ja lehed, põrandad kattusid kirjude kaltsuvaipadega.

„Siin tuleb hästi esile just see, et värvide abil teed mitte millestki midagi,“ ütleb Endel (tema teisi töid saab vaadata internetist nagi.ee portaalist, kasutaja entu1151).


Eeskuju kujutavast kunstist

„Inimesed, tehke oma majad ja kodud huvitavamaks ning omanäolisemaks. Eesti inimene tahab ju küll, aga samas kardab – äkki naabrinaisele ei meeldi! Selle asemel, et panna eestiaegses majas seina läikiv paleetapeet, kasutage värve, kombineerige švammi- ja kaltsumustreid.

Värvitoonid mõjutavad inimese psüühikat. Kasutada tuleb muidki toone peale pruunide! Aluseks saab võtta mõne kunstiteose – näiteks maali,“ õpetab mees, kust leida inspiratsiooni. „Mulle endale meeldivad veidi „inetud“ toonid. Peale selle otsin värvikombinatsioonideks eeskuju kunstist, minu lemmikuteks on näiteks Marju Bormeister ja Evald Okas.”

5 tõde värvist

1. Ära karda värvi! Sellega saab teha kõike!
2. Kasuta värvi ka erinevate pindade ilmestamiseks, kombineeri töövahendeid pintslitest švammi ja kaltsuni.
3. Värvitoonid mõjutavad meeleolu – vali, kus tahad juurde erksust, kus rahu, kus kirge.
4. Otsi inspiratsiooni värvikombinatsioonideks kunstiteostest – ikka sellistest, mis omale meeldivad.
5. Tõeliselt vanade majade ja mööbli puhul tasub mõelda selle ajastu värvidele, kust nood pärit on. Vanade majade välisvärvimiseks saab omavalitsustest tellida ka värvipasse.













Kodu-aed.ee
Tekst: Piret Veigel
Fotod: Aavo Leemets
www.kodu-aed.ee/est/kodu/?newsID=6788

Sisestatud: 05.08.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki