Artiklid ja uudised

SISEKUJUNDAJA KIRJUTAB: Lapse tuba muutub koos lapsega.

Ühel vihmasel õhtupoolikul tabasin ennast mõtisklemas, kuidas meid ümbritsev muutub koos meiega. Me veedame suure osa oma elust kodus, mis enamuse inimeste jaoks on erilisem ja sügavama tähendusega kui lihtsalt elamise ruum. Kodu on meie elude süda, koht, kus me end vabalt tunneme, kuhu me sobime ja mida me saame kujundada vastavalt oma maitsele ja hobidele.

Kujundades kodusid, olen tähele pannud, et seda luues pööratakse suuremat tähelepanu nendele ruumidele, mis on kõikide pereliikmete ühises kasutuses ning tihti otsustavad vanemad ka selle üle, milline saab olema laste eluruumide kujundus. Poisid ja tüdrukud vajavad aga ümbrust, mis on vastav nende eale ning sobib nende olemusega.

Seetõttu on hea lubada lastel aidata kaasa oma toa kujundamisele, mis annab neile võimaluse tunda ennast olulisena ning õpetab iseenda vajadustele ja soovidele mõtlema ning vabalt ja julgelt neid soove ka väljendama. Lisaks on see võimalus ergutada poiste ja tüdrukute loovust ning julgust teha otsuseid, millel on suurem kaal nende elus, kui mängude ja riiete valimine.

Samuti juhtub, et vanemad ei märka oma kiire elutempo juures sageli seda, et lapsed kasvavad ja nende vajadused muutuvad. Tihti me soovime, et meie teismelised oleksid arukamad ja
targemad, kuid elades printsesside ja mänguautodega koos, tunnevadki nad ennast alles väikeste poiste ja tüdrukutena. Ümbrus, mis vastab inimese olemusele toetab ja pakub turvatunnet, seetõttu on hea anda ka lastele võimalus oma tuba muuta.

Suvepuhkused on lõppemas ja algamas on uus kooliaasta ning lapsed viibivad järjest enam toas. Vihmased suveilmad sobivad suurepäraselt ideede kogumiseks ning plaanide tegemiseks.

Alustada võiks ühest korralikust koristamisest, kus armsad mänguasjad võib sorteerida ja panna
karpidesse, katkised ära visata ning ülejäänud anda tuttavatele väiksematele lastele. Kui koristustöö
on tehtud, võib üle vaadata mööbli paigutuse ja võimalusel midagi ümber tõsta ning juba ongi värskem tunne. Järgmiseks võib üle vaadata tekstiilid: kardinate ja voodikate vahetamisega saab tuua juurde uusi värve, lisaks võib osta või ise teha juurde mõned lõbusad padjad ning uus meeleolu ongi loodud. Tapeedi, mis ei sobi enam võib lihtsalt üle värvida. Mõnikord aitab juba ka ühe seina värvimisest ning rohkem ei ole vajagi, lisada mõni uus detail või kleebis. Detailideks sobivad ka vanad kasutatud armsad asjad: näiteks esimene rula või lumelaud, laske fantaasial lennata. Kes ei kohku tagasi suuremast tööst võib ette võtta tapeetimise. Julgemad võivad katsetada ka mööbli värvimisega, mille tulemusena saab ruum juba täiseti uue ilme ning rõõm ise tehtud tööst lisab juurde rahulolu.


Sisekujundaja Heldi Rebane
Telefon: 516 8148
heldi.rebane@mail.ee
www.sisekujundus.eu

Sisestatud: 07.08.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

SISEKUJUNDAJA KIRJUTAB: Loo oma kodus uut energiat andev ja tervendav atmosfäär

SISEKUJUNDAJA KIRJUTAB: Loo oma kodus uut energiat andev ja tervendav atmosfäär

Elame ajajärgul, kus meid ümbritsev tekitab pingeid ning paljude inimeste nähtamatuks kaaslaseks on stress, mis oskab võtta meilt uskumatult suure osa energiast nii salaja, et me seda üldse ei märkagi. Stressi allikaid on palju ning üheks neist võib olla ka meie kodu, mis peegeldab tõepäraselt kõike, mis toimub meie hinges ja elus. Korras ja mugav helge kodu annab tõendust, et ka meie elu kulgeb mugavalt ja energiaküllaselt ning vastupidi- energiavaeguse, tahtetuse või hingesegadusega kaasnevad korrastamata ja tarbetute esemetega ülekuhjatud ruumid.

vaata kõiki