Artiklid ja uudised

Retrostiilis noorukituba

Sisustusmessil Interjöör 2009 kujundasid disainerid mitu eriilmelist laste- ja noortetuba, vaatame üht neist lähemalt.

Sisekujundus Eve-Lii Sandre

Kuidas saada moest läinud ja surmani äratüüdanud mööbliga ruumi uusi ja moodsaid lahendusi? Vana mööbli ja värvimisega on võimalik luua vägagi omanäolisi efekte.

Retrotoa kujundas Sadolini Värvikeskuse disainer Eve-Lii Sandre läbinisti värvide abil: värv on nii seinas, põrandal kui ka mööblil. Tema sõnul ei pea efektse tulemuse saamiseks alati kasutama kallist tapeeti või disainmööblit - vana mööblit üle värvides säästad nii rahakotti kui ka loodust. Eriti praktiline on selline kujundus laste- ja noortetoas, kus tujud ja soovid kiiresti vahelduvad. Kõik noortetoa viimistlusmaterjalid on veepõhised.

Põrand on kaetud kullavärviga SUN, mis pole küll põrandale mõeldud, kuid imendub sügavale puitu ning jätab huvitava helkiva pinna. Hiljem on pind põrandalakiga kulumiskindaks viimistletud.

Triibud

Triibuliseks värvimisel on mõistlik katta sein alustuseks kõige heledama tooniga.

Kata sein kaks korda ning kui värv on korralikult ära kuivanud, märgi seinale vastavalt kavandile mustade triipude kohad.

Joonlaua ja hariliku pliiatsiga tõmba ette jooned, sest üksnes märke tehes võivad triibuservad lainetama jääda. Seejärel teibi triibud, nii et pliiatsijoon värvi alt paistma ei jääks.

Et triibu serv jääks korralikult sile, on valida kaks moodust: kas värvida esiteks teibiserv alustooniga üle, et täita jäänud praod, ning alles seejärel võõbata triibud. Teine ja lihtsam viis on kasutada spetsiaalset (Tesa) maalriteipi, mis on nii õhuke, et sõrmega üle teibi tõmmates täidab pisemadki praod ning tulemus jääb kohe korrektne. Siin on kasutatud viimast varianti.

Pärast musta värvi ärakuivamist märgi kavandi kohaselt ära triibud mustade triipude kõrval, nende kuivades jälle järgmised triibud.

Maalriteip tuleb kindlasti tõmmata suunaga värvitud pinnast eemale või otse alla ning seda tuleks teha ettevaatlikult kohe pärast teistkordset värvimist.

Ringid

Ringi värvimiseks tasub teha šabloon, sest papi peale on nõela, nööri ja pliiatsiga ringi joonistada lihtsam.

Paiguta šabloon seinale ning joonista selle järgi hariliku pliiatsiga ringjooned.

Värvimiseks kasuta rulli. Hõlbus on võtta abiks põnev painutatav maalriteip, mille abil on hea kaarjaid kujundeid seinale märkida.

Ringide keskele on kahepoolse teibiga kleebitud vanad vinüülplaadid.

Mööbel

Mööbel krundi vesialuselise kruntvärviga. Tootekirjeldus ütleb, et sellega saab isegi keraamilisi plaate enne ülevärvimist kruntida, niisiis sobis see hästi ka vanale kõrgläikelisele kapile.

Maalriteibi abil on eriti lihtne teha geomeetrilist mustrit. Märgi muster juba krunditud kapile ning kinnita see eelkirjeldatud õhukese maalriteibiga.

Mööblivärvi puhul tuleb arvestada, et see kuivab ruttu ning on väga tugev, mistõttu võib maalriteibi eemaldamisel ka värvi kaasa tulla. Selle vältimiseks lasi kujundaja värvil täielikult ära kuivada ning tegi siis terava noa ning joonlaua abil maalriteibi serva kõrvale õrnad jooned, et teip värvitud pinda rikkumata ära tuleks.

Mõistlik oleks enne värvimist kapiuste ja sahtlite servi pisut lihvida, et uus värvikiht tulevikus nende avamist-sulgemist takistama ei hakkaks.

Viimase lihvi annavad vanale kapile uued nupud.

Mööbeldamist võimaldav mängutuba

Sisearhitekt Kard Männil

Lõbusa väikelapsetoa põhiidee oli anda lapsele rohkelt võimalusi ise asju ümber tõsta ja oma käe järgi sättida, sõnaga - mööbeldada. Kõik siin on paindlik.

Voodi madrats ja istmetumbad on siin poroloonist. Kuubikutest saab ehitada mängumaja, laduda nad toanurka torniks või ehitada neist kasvõi teine magamisase sõbrale. Poroloonist klotse ja tahukaid katab ilus triibuline erksavärviline kangas - sedagi saab soovi korral vastavalt meeleolule või hooajale välja vahetada. Mänguvõimalusi kui palju!

Paindlik on ka vineerist mööbel. Neidki kuubikuid võib vastavalt soovile kasutada kas kasti või riiulina, tõsta neid üksteise otsa või paigutada kõrvuti.

Mänguvoodi kohal on õhuke metallraam, millele saab peale panna samast triibulisest kangast katte, muutes voodi mängumajaks. Riidest katuse saab koos raamiga ka voodilt maha tõsta ning seda toas või õues mängudes kasutada.

Vaipa on kootud Kardi enda lapse pilt ning lisaks veel lauamäng ning keksukastid. Eritellimusvaibaga sooviski kujundaja näidata, mida kõike vaipadesse võib kududa - olgu need fotod või mängud või lapse enda joonistused -, julgustamaks inimesi seda võimalust enam kasutama. Tahvelseinale saab laps teha omad joonistused-kirjutised, lisaks on seinale liimitud pesupulgad, millega võib kinnitada joonistusi ja fotosid.

Allergiku tuba

Sisearhitektid Anne Saarniit ja Tiina Teemägi

Kuigi allergiat on mitmesugust, kehtivad allergiku tuba sisustades mitmed üldised põhitõed ja piirangud, mida arvestada tuleb. Kuid ka sellise toa elanik tahab põnevat ja inspireerivat keskkonda.

Toa kujundanud sisearhitektid tahtsid tuua looduse ja loomad ka allergikust lapsele võimalikult lähedale - nii ongi seintel ja sisekujunduses palju loomamotiive.

Toas on kokkupakitava voodiga mööbelsein: lehmasaba-köiest tõmmates langeb kapist välja voodi, siin on panipaigad, garderoobikapp ja kirjutuslaud.

Põrandal on rõõmus lehmanahamustriline PVC-kate. Kuna see kergelt puhastatav materjal liimitakse täielikult aluspõranda külge ja plaadid on tihedalt külg külje kõrval, ei teki allergeenidele soodsat paljunemiskeskkonda vuukide vahel ega materjali all.

Voodis on spetsiaalne allergikutele toodetud madrats ning naturaalne ja kergesti hooldatav linasest materjalist voodipesu.

Seinte põhitoon on Caparoli allergiavaba värv Sensitiv, mis on konservandi- ja lahustivaba ega sisalda pehmendusaineid.

Seinamaalingud on tehtud Safrani savi- ja kiudkrohviga, millele on lisatud vabakäepliiatsijoonistusi. Savi seob õhust kahjulikke aineid ja on antistaatiline, seega ei tõmba sein ligi õhus hõljuvaid tolmuosakesi.


Autor: Eva Toome
Foto: Priit Grepp
http://www.kodukiri.ee/artikkel.php?id=27858

Sisestatud: 20.08.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Turule on jõudnud nanotehnoloogiline iseparanev krohv

Turule on jõudnud nanotehnoloogiline iseparanev krohv

Fassaadikrohvid ja terviklikud fassaadisüsteemid on oma arengus jõudnud nüüd päris nanotehnoloogiani. Nanokrohvide nimetus on kasutusel olnud juba aastaid, aga oma nimetuselt pole neil rohkem ühist kui elementide suurust mõõdetava mõõtühiku “nano” kasutamisega. Tänapäeval pole küsimus enam selles, kui suur on krohvi tera suurus ega see, millega saavutatakse vastupidavus ja elastsus. Nüüd räägime juba kui palju suudab fassaadikrohv end ise taastada ja uuesti nanotasandil molekule omavahel siduda.

vaata kõiki