Artiklid ja uudised

Hästikorraldatud panipaik

Kuhu ma küll selle taskulambi torkasin? Kes on näinud minu eelmisel aastal ostetud kohvrit? Kas keegi viis mu mahlapressi vanametalli kokkuostu? Appi, ma ei leia mitte midagi üles!
Panipaik on hea ja vajalik, aga kui te sealt midagi üles ei leia või kui lõpuks leitud asjad on lootusetult vananenud, riknenud ja tolmused, pole sest suurt kasu. Sestap tasub oma panipaigad aeg-ajalt kriitiliselt üle vaadata.

* Juba vanaemade kuldreegel ütleb: korraldage nii, et vähem ja harva vajaminevad asjad on kõrgematel riiulitel või lihtsalt tagapool. Ja ikka nii, et suuremad esemed riiulis-kapis on taga, väiksemad ees – nii on vähemalt teoreetiline võimalus omada mingitki ülevaadet.

* Lahtiste riiulitega panipaigas on tolmuimejast väiksemaid asju mõttekas hoida kastides-karpides. Kindlasti kirjutage kastidele-karpidele, eriti neile, mille sisu harva vaja läheb, suurelt peale, mis seal sees on. Näiteks “Jõulud”, “Lihavõtted”, “Vanad märkmikud” vms. Kohe pärast munapühi võite küll olla raudselt veendunud, et küll see meelde jääb, mis asjad ma Salamandri kingakarpi panin, aga aasta pärast on kõik meelest läinud. Lugu võib lõppeda sellega, et lihavõttetibud leiate üles jaanipäevaks...

* Raskeid asju ärge ette servale pange – üheksal juhul kümnest tõmbate need alla endale varba peale, kui midagi tagantpoolt otsite.

* Kasutage ära panipaiga ukse sisepind! Riputage sinna pisemaid ja õhemaid asju, mis muidu teiste vahele ära kipuvad kaduma: tolmuimeja otsikud, pikendusjuhtmed, nöörid-paelad, vihmavarjud. Kui hoiate panipaigas näiteks potte, mis üksteise sisse mahuvad, võite nende kaante jaoks uksele hoidiku meisterdada.

* Saagu valgus! Ikka korralik, mitte mõni hõõguv seasilm – peadpidi pimedas konkus kobamine on närviajav tegevus. Ka mõni pistikupesa kulub suuremas panipaigas ära – tolmuimeja jaoks või kasvõi selleks, et proovida, kas vanal vahvliküpsetajal on ikka veel hing sees.

* Kui läheb kodu koristamiseks, ärge unustage ka panipaiku! Ka sinna koguneb tolmu (tihti ka ämblikuvõrke), mis tuleks tolmuimejaga ära tõmmata. Niiske kalts kulub vahel samuti ära.

* Korraldage panipaigas aeg-ajalt inventuur! Visake asju minema (korralikult sordituna, nagu jäätmekäitlusnõuded ette näevad) või ahju (ainult selleks sobivaid põlevaid asju); andke ära, võtke kasutusse! Taaskasutuskeskused töötavad endiselt ja võib-olla on naabrilastel just homme koolis gloobust vaja…

* NB! Kui vähegi ruumi jätkub, ärge kõiki vanu riideid, saapaid, kübaraid jms minema visake – eriti kui teil on lapsi. Kadri- ja mardisandiks käimine on endiselt popp ja ple vist kõige parem, kui seks puhuks mõni teie parem hilp kasutusse võetakse. Ka võib vanu riideid vaja minna asjade lappimiseks.

*Hoolitsege panipaiga hea õhu eest! Pikalt ummuksisse seisma jäänud riietele tuleb juurde ebameeldiv hais. Kehva ventilatsiooniga kohas võivad asjad lihtsalt hallitama minna. Kui lisaks puhtale õhule panipaika ka meeldivat aroomi tahate, hoidke seal lõhnataimede kotikest! Neid saab igast pudi-padi poest, aga lõhnataimi võib ka ise suvel korjata ja hiljem kuivatada ning hõredast riidest kotikesse panna.

Head lõhnataimed kuivatamiseks:

- Maarjahein
- Lavendel
- Tüümian
- Rosmariin
- Sidrunmeliss
- Iisop
- Kadakas
- Salvei
- Moldaavia tondipea
- Aedmajoraan
- Angervaks
- Roosi kroonlehed

* Ettevaatust hiirte-rottidega! Kõrvaline panipaik meeldib väga närilistele. Hoolitsege siis selle eest, et närilised vähemasti tuulutusavade kaudu kappi-panipaika ei pääseks ja pange sinna tugevad restid-võrgud ette. Piisavalt tihedad peavad need ka olema, sest hiir mahub põhimõtteliselt läbi august, kust mahub läbi pliiats.

* Närilistest mitte vähem tülikad on koid, kes eriti armastavad karusnahka ja villast! Tänapäevased koid haukavad rõõmsalt juba ka kunstmaterjali. Muide, riiet järavad koide röövikud, lendav koiliblikas ise hambaid teie kasukasse ei löö. Röövikute tapmiseks on saadaval kodukeemiat, niisama peletada aitavad koiliblikat aga näiteks ka naftaliin, koirohi ja kamper. Ja muidugi kloppige järgmist aastat ootama pandud talveriided, tagavaravaibad, tekid, padjad aeg-ajalt üle jms.

* Kui olete panipaika kõrvale tõstnud mõne patareidel töötava vidina (taskulamp, matkaraadio, laste mänguasjad, munakell jne), kontrollige, ega te pole sinna patareisid sisse ei jätnud! Pikalt seisma jäänud patareid rikuvad seadme enda ja halvemal juhul ka kõik muu selle ümber.



Tekst: Ille Grün-Ots
Fotod: SXC

www.kodukiri.ee

Sisestatud: 14.01.2010

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki