Artiklid ja uudised

Köök puhtaks!

Köök on koht, kus tekib tavalisest rohkem mustust ja õhus hõljub rasvast auru. Samas on puhtus siin olulisem kui mõnes teises ruumis – head sööki tahaks ju nautida puhtas keskkonnas.

Köögis kehtivad tavalised koristusreeglid – oluline on vaadata, milline mustus on millisel pinnal, ning selle järgi leida, kuidas sellest lahti saab. Panna justkui diagnoos, mille täpsusest oleneb edasine ravi ehk otsused, milline koristusaine, -tarvik ja -viis valida.

Et köök oleks puhtam

Koristamine on alati tagajärgede likvideerimine, et tekiks soovitud puhtus ja kord. Koristamise aeg ja vaevarikkus oleneb suuresti sellest, kui palju on köögis tegutsemisel jäätmeid ja mustust maha jäänud.
On suureks abiks, kui köögis tegutsedes paneme asjad alati oma kohale ja eemaldame tekkinud plekid, rasva, toidujäätmed kohe.
Muidugi lendleb köögis ka tolmu. Kuid lisaks on seal ka rasvast mustust, toidujäätmeid, pritsmeid jne. Köögis rasvasele pinnale seisma jäänud tolmu eemaldada on hoopis raskem kui elutoas.

Tolmu puhul järgi üldisi reegleid:
Pühi tolmu piisavalt sageli, et see ei saaks rasvaaurude toimel tugevalt kinnituda, sh kappidelt jt kõrgematelt pindadelt.
Parim abimees on pisut niiske kokkuvolditud koristuslapp. Nn tavalisest materjalist lapi niisutusvette lisa ka tilgake puhastus-, nt nõudepesuainet. Kerge tolmu puhul sobib ka kuiv mikrokiust lapp.

Rasvase mustuse eemaldamisel…

…on abiks soe vesi (rasv sulab 50–60 °C juures ja vedelal kujul on seda kergem eemaldada).
… sobib nõudepesuaine või (ahjus) kinnipõlenud rasva puhul spetsiaalne ahjupuhastusaine, mis tavaliselt on aluseline (pH üle 10). Aluselise aine kasutamisel tuleb kindlasti pinnad hiljem hoolikalt loputada!

Kui määrdunud pind rohket vett ei talu, võib sinna panna nõudepesuaine lahuses niisutatud majapidamispaberi ning lasta mõjuda, kuni mustus lahustub.

Veepritsmed

- Värske pritsme puhul aitab veega niisutatud mikrokiulapp.
- Sette puhul, näiteks kraani ümber, tuleb appi võtta happeline aine ja harjad. Kui sete on pugenud kitsastesse kraanivahedesse, aitab vana hambahari. Professionaali koristustarvikute hulgast leiab spetsiaalse peenikese tõhusa kraaniharja, mis teeb puhtaks ka pisipraod.
Happe kasutamisel tuleb järgida sellekohaseid reegleid: esmalt niisutada pind veega, siis kanda peale happelahus (lasta mõjuda nii kaua, kui etiketil kirjas; kui märge puudub, siis mitte üle 10 min), loputada. Kui hape võis jääda pragudesse, siis neutraliseerida ehk töödelda aluselise lahusega, nt soodalahusega, loputada ning kuivatada.
Happelise puhastusaine pudelit ei asetata kapile, vaid põrandale. Pudelist mahavalgunud nire söövitab sageli pinnale jäljed, mis ei pruugi kohe nähtavale tulla, aga mida hiljem on võimatu kõrvaldada.
Kraanide puhul võib aeg-ajalt kasutada ka spetsiaalseid metallihooldusaineid, mida leiab professionaali koristusaineid müüvast firmast.

Keemiavaba puhastuse võimalusi köögis:

- kuna köögis on suhteliselt palju rasvast mustust, siis erinevate tasapindade- töötasapinnad, õhupuhasti pealne jne puhastamiseks on tõhusaks viisiks aurupuhastus, mille puhul mustus eemaldub kuuma auru mõjul ning keemiat ei olegi vaja kasutada.
- erinevate plekkide eemaldamiseks on tõhusaks abiliseks plekieemaldusnuustik ehk melamiinist käsn. See on valge käsn, mis kulub üsna kiiresti. Kasutamiseks niisutatakse käsn veega. Plekieemaldusnuustikuga on hea puhastada ka keraamilise pliidi tasapinda või elektripliidi klaasi kergematest määrdumistest. Tavaliselt vajame selleks spetsiaalseid tugevatoimelisi puhastusaineid.
- mikrokiust lappide kasutamine nii tolmu eemaldamiseks, kapiustelt, tasapindadelt, kraanid kergelt kinnitunud mustuse eemaldamiseks. Piisab kui mikrokiudlappi niisutatakse vaid veega.

Tunne materjali!

- Kas on vett mittetaluvaid pindu? Mitmedki pinnakatted ei talu pikaajalist veemõju (põrandakatetest laminaat, linoleum jne) või ei talu vett üleüldse.
- Kas on tugevate koristusainete (aluste või hapete) suhtes tundlikke pindu? Tugevalt aluseliste ainete suhtes võivad olla tundlikud värvitud pinnad, (looduslik) linoleum jm. Hapete pikaaegne mõju võib rikkuda kraane, kivipinda, plastmassi vm.
- Kas on pindu, mis ei talu abrasiivseid aineid (pastad, pulbrid, ka mõned nuustikud, käsnad)? Näiteks paljud pulbrid kriimustavad kraane, aga samuti pliite, töötasapindu, plastmassi, emaili. Esialgu ei pruugi kriimud näha olla, kuid hiljem koguneb sinna mustus ja need muutuvad nähtavaks.

Torud umbes?!

Tavaliselt tekib ummistus siis, kui torudesse satub rasva koos muu tahke sodiga.
Ummistuste vältimiseks:
- Ära kalla kraanikausist alla vedelat rasva. Vedelal rasval võib lasta külmkapis hanguda, misjärel see sobib juba biojäätmete hulka.
- Kasuta kraanikausi äravoolutoru ees sõela.
- Sagedaste ummistuste vältimiseks võib teha regulaarset profülaktikat toruavamisainetega (juhised pakendil) või valada regulaarselt torustikku vähemalt 60 °C nõudepesuainet, mis aitab lahustada sinna tekkinud rasva.
Kui ummistus on juba tekkinud, tuleb kasutada sobivat ainet. Nende puhul…
…loe läbi, mis etiketil kirjas, ja järgi juhiseid;
…kasuta kaitsevahendeid – kindaid, prille vm;
…ära ületa maksimaalset mõjuaega;
…väldi aine kokkupuuteid metallide, nt alumiiniumiga;
…kasuta vastavalt juhisele kas sooja või külma vett. NB! Ained on erinevad!

Köögi koristamisel:

- kui kasutate koristamisel pihustuspudelit, siis vältige aine sattumist kohtadesse, kuhu see ei tohiks sattuda. Näiteks toidu peale. Pihustades lendab aine tavaliselt väga laiali
- vältige koristusainete jäämist pindadele, sest köögitasapinnad puutuvad tavaliselt kokku toiduga. Kui kasutate koristusaineid, eriti tugevatoimelisi, siis tuleb pinnad alati hoolikalt loputada
- eelistage lappidele ja švammidele nõudepesuharja, seda nii nõude kui muude pindade pesemisel (selleks võiks olla eraldi hari), kuna lapid ja švammid on sageli mikroobidele soodsaks elukeskkonnaks

Külmik

Tänapäeva külmkappe tavaliselt eraldi sulatama ei pea, sügavkülmikuid sulatame 1–2 korda aastas.
Külmikud on köögis ühed mustemad kohad. Oluline on külmikuuste regulaarne ülepühkimine veega niisutatud mikrokiulapi või nõudepesuaine lahuses niisutatud puhta lapiga. Seest peaks külmikut puhastama vähemalt kord kuus, vajadusel sagedamini.
Külmiku seest puhastamisel…
…tühjenda külmik ja pese lahtised osad eraldi sooja vee ja nõudepesuaine lahusega.
…väldi abrasiivseid aineid ja tarvikuid (karedaid käsnu), sobivad puhas lapp ja pesuhari.
…kontrolli, kas sulavee eemaldumise auk on avatud; kui ei, eemaldada tahke sodi (vt külmiku kasutusjuhendist).
…pestud pinnad pühi puhta veega niisutatud lapiga ning KUIVATA! Enne asjade tagasipanekut lase kapil veel tuulduda.
…sügavkülmikut puhasta samamoodi.
…kui nii suur töö juba ette võetud, tasub tolmuimejaga ära imeda ka külmiku alla ja taha võrele kogunenud tolm – vähemalt kord aastas. Samal ajal võiks tühjendada ka kompressori peal olevat sulaveenõud.

Pliit

- Pliidi pealispinda tasub puhastada iga toiduvalmistamise järel lapi või paberiga, vajadusel ka nõudepesuainega. Kõrbemise või ülekeemise jälgede eemaldamisel aitab nõudepesuhari. Emailpindadel väldi abrasiivseid aineid ja nuustikuid!
- Keraamiline tasapind pühitakse kasutamise järel, soovitavalt nõudepesuaines niisutatud lapiga. Ülekeemisjäljed eemaldatakse kohe, vajadusel spetsiaalse kaabitsaga. Oluline on puhastada ka poti/panni põhi!
- Ahi pühitakse kasutamise järel nõudepesuaine lahuses niisutatud lapiga. Tugevalt kinnipõlenud mustuse vastu aitab spetsiaalne ahjupuhastusaine.

Pliidi määrdumist saab takistada:

- kasutades piisavalt suuri potte
- kaitstes küpsetuspanniservad küpsetuspaberiga
- pannes ahju põhja pann, millel on küpsetuspaber, kuhu tilgub rasv
- ei tasu asjata kasutada liialt kõrgeid temperatuure

Mikrolaineahi

Kuna toitu soojendatakse siin sageli, lühiajaliselt ja üsna madalal temperatuuril, soosib siinne keskkond mikroobide paljunemist. Seetõttu on mikrolaineahju regulaarne puhastus oluline. Piisab, kui ahju seest ja väljast pühkida nõudepesuaines niisutatud lapiga.

Kohvimasin

- Kohvimasinat ohustab kohviaurudest tekkiv rasvane kiht, kuid torusid võib ummistada ka veesete.
- Kohvimasinasse vala vett puhta nõuga, mitte selle kannuga, kuhu tilgub kohv – nii ei satu rasvane mustus torustikku.
Loe juhisest, milliseid masinaosi võib pesta masinas.
Sette eemaldamiseks müüakse eritooteid, kuid võib teha ka äädikast (1:1 veega) või sidrunhappest lahuse. Kui pool happeveest on masinast läbi lastud, katkesta protsess u 15 minutiks ning lase siis teine pool läbi masina. Seejärel korda sama 2–4 kannutäie puhta veega. 1–2 puhta veega loputamise järel tasub lasta masinast läbi ka soodalahus (1–2 spl 0,5 l vee kohta). Soodavesi neutraliseerib happelahust ja eemaldab võimalikud rasvajäägid. Seejärel kasuta veel vähemalt 2 täit puhast vett.

Nõudepesumasin

- Määrdunud kaant pühi veega niisutatud mikrokiulapi või muu nõudepesuaine lahuses niisutatud lapiga.
- Kontrolli regulaarselt pihustussüsteemi avade puhtust, muidu ei pritsi vesi laiali.
- Kui masin läheb seest tuhmiks, on sinna hakanud tekkima lubjasete. Selle vastu aitavad kõige paremini spetsiaalsed ained. Regulaarselt võiks kasutada ka veepehmendajaid, paljudes masin-nõudepesuainetes on see juba sees.

Õhupuhasti

Õhupuhasti hääle muutumine on sageli märgiks, et on viimane aeg kontrollida filtrite puhtust.
- Puhastamiseks, nii pealt kui alt pühkimisel, kasuta nõudepesuaine lahust.
- Eraldatavaid rasvafiltreid saab nõudepesumasinas pesta (vt kasutusjuhendist). Kui filtrid ei ole masinas pestavad, leota neid nõudepesuaine lahuses u 10 minutit ja loputa seejärel kuuma duši all.

Tee oma elu kergemaks õigel ajal!

Et köögis oleks mõnus süüa teha ja olla ning seda mõnu ei rikuks mõte peatsest suurest koristamisest, tasub:
- Eemaldada mustus ja plekid kohe töö käigus.
- Varuda selle tarvis käepärased ja tõhusad tarvikud ning ained.
- Teha selgeks, millised pinnakatted köögis on, ja varuda vastavad koristusained.

ERALDI KASTID sobivas kohas:
Keemiavaba puhastus

- Kuna köögis on üsna palju rasvast mustust, siis tasapindade, õhupuhastipealse jms puhul toimib tõhusalt aurupuhastus – mustus eemaldub kuuma auru mõjul, ilma keemiata.
- Plekkide vastu aitab plekieemaldusnuustik e melamiinist käsn. See valge käsn kulub küll üsna kiiresti. Kasutamiseks tuleb seda veega niisutada. Sellega on hea puhastada ka keraamilise pliidi tasapinda või elektripliidi klaasi kergest määrdumistest (tavaliselt vajame selleks tugevatoimelisi eripuhastusaineid).
Mikrokiust lapp sobib nii tolmu pühkimiseks kui ka kapiustele, tasapindadele, kraanile kergelt kinnitunud mustuse eemaldamiseks. Piisab, kui mikrokiulappi niisutada vaid veega.

Tasub teada

- Pihustuspudeli kasutamisel väldi aine sattumist valesse kohta, näiteks toidule.
- Kuna köögitasapinnad puutuvad kokku toiduga, ära jäta sinna koristusaine jääke. Eriti tugevatoimeliste koristusainete kasutamise järel tuleb pinnad alati hoolikalt loputada.
Kuna lapid ja svammid on mikroobidele soodne elukeskkond, eelista nõudepesuharja, seda nii nõude kui ka muude pindade pesemisel (kummagi jaoks eraldi hari).

Et pliit määrduks vähem:

- Kasuta piisavalt suuri potte.
- Kaitse küpsetuspanni servi küpsetuspaberiga.
- Kui paned ahju põhja küpsetuspaberiga panni, et rasv sinna tilguks,
ei tasu kuumust asjata liiga suureks keerata.


Tekst: Helge Alt
Fotod: Priit Grepp

Sisestatud: 01.04.2010

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki