Artiklid ja uudised

Nari ehk rohkem ruumi õppida ja mängida

1. Arvesta turvalisust
Et üles-alla ronimine oleks mugav ja ohutu, kavanda nari alati väga hoolikalt. Pildil oleva magamislavatsi redel eeldab veel ühte kõrgemal asetsevat käepidet, millest on tõustes ja laskuma hakates hea kinni võtta.

2. Kuidas paremini mahub?
Mööbli ja ruumide mõõte planeerides võetakse aluseks keskmise inimese mõõdud. Põlvitava inimese kõrguseks arvesta ca 105cm, istuvale 135cm. Mugavas kahekordses magamisnurgas peaks saama alumisel tasandil pead ära löömata istuda, ülemisel vähemalt põlvitada, et oleks võimalik aset korrastada. Tavalises 2,5m kõrgusega eluruumis tuleb neid keskmise inimese mõõte mõnevõrra vähendada, lähtudes eelkõige aseme kasutaja kasvust.

3. Tugiposti mõõdud
Magamislavatsi tugipost tee kandvuse huvides vähemalt ristlõikega 95x95mm või L nurgakujulise ristlõikega. Kui magamislavats toetub postidele ja alumise tasandi voodi ei ole tugipostide külge kinnitatud, arvesta sellega, et liiga saledad postid võivad hakata läbi nõtkuma ja ka murduda.

4. Voodimaterjali mõõdud
Magamislavatsi küljepuu vali vastupidavuse huvides ristlõikega vähemalt 140x25mm, materjaliks kas hööveldatud laud või liimpuitkilp. Paigalda küljelaud serviti, nii on laua kandevõime oluliselt suurem lapiti asetsevast puitmaterjalist.

5. Kinnitusviisid
Küljepiirete kinnitused tee vastupidavad: neile võib nõjatuda ootamatult tugevasti. Küljepiirete postid kinnita poltidega, kui aga kasutad kruviliidet, peab kruvi ulatuma alusmaterjalisse vähemalt 1,5 kinnitatava materjali paksust. 20mm paksuse piirdelaual, kui lavats on külgedelt ning põhja alt kaetud kipsplaadiga, peab kinnituskruvi pikkus olema vähemalt 65mm. Kuna kipsplaat ei pea kruvi kinni, siis ei saa seda pidada kinnitusaluseks.

6. Magamisaset toesta topelt
Nari madratsiraam kinnita jalgade või tugipostide külge kas kruvide või poltidega. Turvalisuse suurendamiseks võib madratsi raampuu serva alla tugiposti külge kinnitada täiendava pikema tugiklotsi, millele toetada madratsiraami serva. Eriti vajalik on see tavapärasest voodist laiema, üle 80 cm laia lavatsi puhul. Magamislavatsi põhja toetusliist tee ristlõikega vähemalt 30x30 mm ning kinnita servalaua külge kruvide ja liimiga. (Ainult kruvidega kinnitatud liist võib kergesti lõheneda ja seejärel lahti tulla.)

7. Voodipõhi või põhjalauad?
Põhjalaudade mõõdud tavapärasel 80cm laiusel voodil ja ka naridel on 15x80mm. Mõnes mööblikaupluses on saada ka spetsiaalseid madratsialuseid vineerliiste, mis on kergelt kumerad ja annavad magamisasemele lisavetruvust.

Otstarbelt on magamislavats mööbli osa, konstruktsioonilt ja viimistluselt aga ehituskonstruktsioon. Sõltuvalt maja ehituskonstruktsioonist võib sellise lavatsi teha mitut viisi, kõige parem juba hoonet ehitades või remontides.




Kui sein on kipsist
Tänapäevasel puitkarkasshoonel paigaldatakse välisseina siseküljele nn installatsiooniroovitus, millega jäetakse aurutõkke ning sisemise seinaplaadi vahele vahe, kuhu saab aurutõket vigastamata paigaldada kõik vajalikud elektrisüsteemid. Roovituse ristlõige on tavapäraselt 45x45mm.
Kuna lavatsitalad vajavad kindlat toetuspinda (kipsplaadi külge neid kinnitada ei saa), siis talade toetamiseks kinnitatakse seinapostide külge horisontaalne pruss ristlõikega 45x95mm. Pruss võib olla pikem lavatsi laiusest, peaasi, et ta mõlemast otsast kinnituks postide külge. Kuna siin on tegu õhukese platvormiga, mille kandetalade kõrgus on vaid 95 mm, on õigem lavatsiplatvormiks paigutada vähemalt neli tala. Katteplaadiks sobib 16mm paksune MDF-plaat.

Sisestatud: 29.10.2010

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki