Artiklid ja uudised

Kuidas ehitustööde hinda küsida?

Keerukamad tööd on mõistlik tellida professionaalselt ehitajalt. Näiteks korralik plaatimine eeldab ka korralikke töövahendeid, materjale ning kogemusi, mida hobiehitajal olla ei saagi. Ka siis, kui plaanite ajamahukamaid töid, on tark tellida need ehitusfirmalt.


Esmapilgul ei tundu hinnaküsimises midagi keerulist: paned kirja, milliseid ehitustöid soovid tellida, sisestad oma hanke mõnesse neti hankekeskkonda või saadad hinnaküsimise oma valitud ehitusfirmadele. Ja jääd pakkumisi ootama. Kuigi põhimõtteliselt just nii see käibki, oleks korralike hinnapakkumiste saamiseks vaja veidi enam eeltööd teha.

Tööde kirjeldus

Maja, juurdeehituse või muu suurema ehitushanke õnnestumiseks läheb vaja korralikku ehitusprojekti, soovitavalt põhiprojekti tasemel. Põhiprojekt võimaldab ehitajal koostada sellise täpsusega hinnapakkumise, mille järgi saab objekti tõesti valmis ehitada. Hiljem võimaldab see kontrollida ehitustööde kvaliteeti ja projektile vastavust ning vähendab võimalikke vaidlusi tellija ja ehitaja vahel.

Väiksemate tööde puhul tuleks koostada projekti asemel tööde nimekiri või põhjalik kirjeldus, mida konkreetne töö peaks sisaldama. Alati on hea lisada hinnaküsimise juurde ka tööd kirjeldav joonis või skeem. Kui tegemist on remonditöödega, peaks kindlasti lisama ka olukorda kirjeldava info ning soovitavalt veel fotod. Ehitaja jaoks on see oluline. Näiteks võivad korteris vajada aluspinnad tasandamist, puhastamist või tuleb teha muid ettevalmistavaid töid.

Suurem osa ehitaja ja tellija vahel tekkivaist probleemidest saab alguse just tööde kirjeldamisest. Ebamäärase kirjelduse või projekti puhul on ehitajal hiljem võimalik väita, et neid või teisi töid hinnapakkumises ei arvestatud. Kui töö juba käib ja vaidlus tekib, on tellijal enamasti juba väga raske oma seisukohti kaitsta, sageli tuleb tal maksta lisaraha või minnakse lihtsalt ehitajaga tülli. Igal juhul on suurem kaotaja tellija.

Ehitushanke sisu

Kui vaadata internetis eratellijate üles pandud hankeid, siis pigem on need kuulutused: sisaldades sageli vaid minimaalset infot tööde kohta ja kontaktandmeid. Mispeale ehitaja võtab ühendust ja selgitab välja tööde sisu, ehk ka tutvub objektiga ning teeb seejärel hinnapakkumise.

Niisugusel juhul sõltub ehitaja esitatud hind paljuski tema arusaamisest tööde osas, tema kogemustest ja oskustest. Seetõttu oleks mõistlik küsida hinnapakkumist vähemalt kolmelt firmalt ja paluda väikest ülevaadet, kuidas töid tehakse. Hea oleks, kui ehitaja tooks oma hinnapakkumises välja tööde nimekirja ja sisu. Kahjuks just väiksemate hangete puhul seda sageli ei tehta. Tellija huvides oleks seda siiski paluda – et hoida ära hilisemaid võimalikke probleeme.

Suurema ehitustöö puhul ilma korraliku ettevalmistuseta ei pääse. Mida oleks vaja teha näiteks maja või juurdeehituse hanke korraldamisel? Soovitav on, et ehitushankes oleks sees:

- Hinnapakkumise küsimiskiri
- Hinnapakkumise tabel
- Projekt (soovitavalt põhiprojekti tasemel)

Hinnapakkumise küsimiskirja eesmärk on näidata, millised on hanke tingimused ja täpsustada tellijale olulisi teemasid. Näiteks: millised on tööde kvaliteedinõuded, kas on vajalik objekti valve või objekti ehitusaegne kindlustamine?
Hinnapakkumise tabel aitab pakkumisi võrrelda ja analüüsida. Mõistlik on küsida hinnapakkumisi konstruktiivelementide lõikes, näiteks vundament, hoone karp, katus, avatäited jne. Hea oleks siin vajadusel viidata projektdokumentatsioonile, kus täpselt kirjas lõiked ja tööde kirjeldused, siis saab tööde sisu ja mahtu üheselt määratleda. Sellistel põhimõtetel koostatud hanke puhul on hiljem pakkumisi lihtsam võrrelda.

Pakkumise saamine

Vaatamata masule on praegu üsna keeruline suuremate ehitustööde jaoks korralikke hinnapakkumisi saada. Kui saata hange otse firmadele või riputada see üles hankekeskkonda, tuleb firmadelt vastuseid vähe – hea, kui kümnest firmast kaks vastavad. Miks? Tundub, et need vähesed tellijad, kes praegu hankeid korraldavad, tahavad saada väga korralikku tööde kvaliteeti ning pikemat garantiid. Firmasid, mis suudaksid niisuguseid nõudeid täita, on aga täna turul vähe ja enamik neist hetkel tööga kindlustatud.

Teine probleem on seegi, et firmad ei taha teha hinnapakkumisi ainult pakkumise pärast. Möödunud aasta näitas sageli, et tehti küll palju hinnapakkumisi, kuid tööd saadi vähe. See tekitab vastumeelsust igale hinnaküsimisele vastata ja firmad on rohkem hakanud valima objekte, kus nende arvates on võiduvõimalused suuremad.

Küll aga soovitan suuremate ehitustööde puhul kas enne või siis vahetult pärast hanke väljasaatmist võtta firmadega ühendust ja küsida, kas nad pakkumise teevad. Nii saab varakult teada, kas on mõtet oodata või tuleks otsida uusi firmasid, et lõpuks oleks, kelle vahel valida.

Edukat hinnaküsimist!

Tekst: Eno Pappel, Majaehitaja.ee juhataja
Allikas: Kodukiri, jaanuar 2011


Sisestatud: 25.01.2011

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki