Artiklid ja uudised

Vintage Helsingi - Vintage Tallinn

Daamikübarakesed, lopsakate lokkidega soengud, kokkutõmmatud pihad, käekotikesed, üle põlve seelikutega villased kostüümid, kaabud. BBC sarjade “Miss Marple”, “Hercule Poirot”, “Allo, Allo” võtteplats? Hoopis ostlejad Helsingi vintage-üritusel.

Vintage, sõna ja nähtus, mis pole saanud veel eestikeelset, ka mitte soomekeelset vastet, on moes. Vintage-aega hakatakse arvama 1920-ndatest ja lõpp on 20 aasta taguse juures ehk siis – uuups! – juba 90-ndates. Tõsi küll, tõsiste huviliste seas pole viimati mainitud aastakümme veel hinnas.

Ilmselt on peapõhjuseks, miks vintage fännigruppidest disainiringkondadesse ja lõpuks juba järeletehtuna suurkettidesse jõudis, on ikkagi see, et mood jõudis minevikust ideid laenava ringiga lihtsalt 1950–60-ndatesse, nüüd kevadhooajal ka 1970-ndatesse tagasi. Vintage-vaimustus ei tulene noorusaja nostalgiast, uus põlvkond näeb lihtsalt värskema pilguga asju, mis sageli on palju vanemad kui ostjad.


Presidendiproua ja pöörased

1950.–60. aastate stiili massidesse aitajateks peetakse Michelle Obama riietusstiili ja seriaali “Mad Men” (Pöörased), mis on Eestis nähtav Fox Life’i kanalil. Mineviku riiete väärtustamise kombele aitasid kaasa filmistaarid, kes poseerisid punasel vaibal aastakümnetetagustes kõrgmoeloojate kleitides, “Seksi ja linna” sarjaski kandis Carrie juba vintage-rõivaid. Siin taga on stilistide töö, mis napsas õhus olevat.

Kuigi ostes kohati kallis, sobib vintage majanduslanguse-aegse mõtlemisega, mis suunab nii oma kui ka esivanemate kappides juba olemasolevat väärtustama ning ületootmise ja tarbimise vastaste meeleoludega. Loomulikult ka sooviga omada midagi ainulaadset. Kuigi mõned kaasaegsed kangad istuvad paremini, on tolleaegsed aga enamasti naturaalsest materjalist ja kvaliteetse õmblustööga. Ka tarbeesemetel polnud kvaliteedis veel nn made in China ajastut.

60-ndad paistavad sel kevadel silma ka sisustusmoes – tugitoolidel on tollased kumerused, graafiline muster on tapeedisarjadel, keraamikal, kangastel, postkaartidel. Kodumasinate retrosuund on juba aastaid vana. Üha enam vaatavad minevikuvälimuse poole ka jalgrattatootjad. Need, kes originaali taga ei aja, saavad osta jäljendeid.

Muide, Suurbritannias, kus juba ka varem oli tugev 50-ndate rõivastiili fetišeerinud subkultuur, on praegu väga moes koguni 50.–60-ndate rõivaste ja muusikaga pulmad. Ja ajastu stiili ja meeleolu pakkuvad vintage-müügid on väga tavalised. Viimased pole mingid kirbuturud, kuigi müügilauakesele peab tihti mahtuma korraga palju kraami: müüjad on välja sortinud juba koore, iga ese on kvaliteetne, hea disainiga, autentne.


Osta kogujalt, nopi turult

Märtsi alul Helsingi endises kaablitehases peetud üritusel oli väljas rohkelt rõivakraami, näiteks 20.–30-ndaid on sealmaal rohkem säilinud ja ka 50-ndate aksessuaaride valik oli igati uhke. Sisustusest oli väljas suur valik nn neerulaudu – eri kõrguses, suuruses ja eri värvi plaatidega. Samuti 60-ndate valgusteid, lisaks nipet-näpet tarbeesemetest, natuke kangaid. Kõlas elav muusika, näidati vanu filme. Nagu juba mainitud, oli juba ainuüksi kohalesaabunud autentselt riides ajastufänne huvitav jälgida.

Sellised üritused on mugavad – müüjad on otsinud välja juba väärt esemed. Palju odavam, aga aeganõudvam on samu asju noppida teise ringi poodidest, kirikuabist, turgudelt. Eestis leiab küll tollaseid kangaid, keraamikat, mööblit, 70-ndate kleite – ja kordi väiksema summa eest. Suur ostuavarus on muidugi netis, kus on tõelisi 1920. aastate aardeid, aga vahel teeb sõna vintage ka just mitte väga silmapaistva kauba erilisemaks. Nii nagu juhtus mõni aeg tagasi kõigele “öko” lisamisega, on ka vintage mõistena osalt oma väärtuses lahjenenud. Spetsüritused hoiavad seni aga lippu kõrgel.

Eks peatselt tule moodi jälle uued aastakümned, kuid kindlasti jääb vintage senisest suuremas huvigrupis endiselt hinda. Ja ostetud-kogutud esemete väärtus ajas aina kasvab…

Peatselt on tulemas meie oma vintage-üritus – juba neljas Vintage Tallinn. 7. mail saab Rotermanni kvartalis kaeda möödunud kümnendite kaupa nii kodumaiste kui ka naaberriikidest tulnud müüjate lettidel. Registreerunute järgi aimub, et siin on päris suur rõhk ka sisustusel.

Vt ka www.helsinkivintage.fi
http://vintagetallinn.weebly.com

Tekst: Malle Pajula
Fotod: Malle Pajula, korraldajad


Sisestatud: 31.03.2011

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki