Artiklid ja uudised

Flux - tasapinnast volditav iste

Habitare - see on lähim võimalus igal aastal septembris tutvuda Helsinki messikeskuse tõeliselt suurel alal esitletud disainiga. Kuigi messiala oli seekord uue halli võrra suurem, siis ühest päevast piisas, et näha ja saada ülevaade sellest, mida osalejad olid enda tutvustamiseks välja valinud. Kogu messi kohta on raske kokkuvõtvalt midagi muud öelda, kui et oli väga huvitav ja soovitaksin seda aega messi külastamiseks leida, kui on huvi disaini vastu või siis mõni kujundustöö käsil.

Juba paar aastat tagasi esitles Milano Furniture Fair väljapanek üliõhukest tasapinna esiserva (köögi tasapinnad, laudade ja kappide pealdised jne.) ja vormi elegantset mängu.

Habitare 2011 kohta võiks kokkuvõtvalt mainida ka seda, et vormiga mängitakse ja kadunud on rõhutatult paksud kappide-laudade tasapinnad ja küljed.
Sisustuse rõhk on elegantsusel, mitte massiivsusel ja kõige aluseks on funktsionaalsus.
Laudade jalad ei ole tuimad tulbad või massiivsed klotsid. Kui ka jalad on tugevamad, siis seda vaid ühelt küljelt vaadates (lõikes siis ristkülik või isegi kolmnurk).

Igaljuhul on möödas aeg, kui sisustusel puudus vorm ja kujunduse aluseks oli vaid kandilisus.
Ka pehme mööbel on muutunud kergemaks ja diivanite käetoed kitsamaks ja mõõtmed väiksemaks. Värskelt mõjusid tugitoolid ja diivanid, mis olid tõstetud jalgadele -põrandast lahti. Vormiga ei rõhutata massiivsust vaid ergonoomilisust, mängulisust.


Voodid on kõrged ja koosnevad mitmest madratsikihist. Luues mulje ülipehmest mugavusest. Samas ei kujuta ette sellist voodit väikeses ja madalas magamistoas.Selline voodi lausa nõuab avarust, õhku ja kõrgust ümbritsevas ruumis.
Kadunud on ülepakutud luksuslikkus ja läigetega mängitakse ettevaatlikult, et ruume kontrastide abil elavdada.

Suurepärase disainiga paistis käesoleva aasta messil silma tool Flux - iste, mis volditakse tasapinnast.
See tool ei "risusta" põrandapinda - selle saab õhukesest plastikplaadist paari liigutuse abil tooliks voltida ja uuesti tasapinnaks muuta. Samas on volditud iste väga mugav ja tugev (selle kandevõime on 160kg ).


Tooli võimalik kasutada nii sise-, kui välitingimustes, mistõttu on tooli tema kompaktsuse tõttu võimalik võtta kaasa kuhu tahes. Istmeid on võimalik kihiti ka suures koguses ladustada, mis teeb nende transportimise ja hoiustamise eriti mugavaks.


Tooli disainer on Tom Schouten, toodetakse seda Hollandis. Tootmises ja tellida on seda võimalik lausa kaheksas värvitoonis - punane, oranž, laimiroheline, helesinine,must, tumehall, hall ja valge. See iste on suurepärane näide vormi disainist.


Koostanud: Liina Ainomäe (sisearhitekt)

Sisestatud: 03.10.2011

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki