Artiklid ja uudised

Tuba kõige väiksemale

Milline peaks olema koolilapse tuba, sellest rääkisime augusti Kodukirjas. Aga milline võiks olla tuba, kus laps veedab oma esimesed elukuud ja -aastad?

Kõige rohkem vajavad lapsed enda ümber armastust ja turvatunnet. Öeldakse, et lapsed, kel seda kõike kuhjaga, arenevad kiiremini ja on suurena õnnelikumad.

Esimestel eluaastatel on lapse areng tohutu kiire. Vahel tundub tõesti, et iga päev on eelmisest täiesti erinev. Väikelapsed on uudishimulikud, õppimine on nende jaoks lõbus, terve elu on kui üks arendav mäng – üks avastus järgneb teisele. Vanemad saavad siinkohal lapse arengut toetada temaga tegeledes, suheldes, last toetades ja innustades.

Lapsed ei vaja enese ümber palju asju, kallist mööblit ega trendikat kujundust. Pigem võiks lapse tuba planeerides ennastki lapseks kujutleda ja mõelda, kuidas üks või teine asi mulle endale meeldiks ja mind tegutsema kannustaks.


Esimene voodi

Vastsündinu eluruumiks sobib esialgu suurepäraselt vanemate magamistuba. Seni, kuni laps vajab pidevat hooldust, on see ilmselt ka turvalisuse mõttes ema jaoks mugavaim lahendus. Traditsiooniline ja kõikvõimalikest hällidest praktilisem võrevoodi võiks olla reguleeritava põhjaga, mille esialgu saab tõsta kõrgemale ja kui laps end juba püsti ajama kipub, uuesti allapoole reguleerida. Ohutuse mõttes ei tohiks beebivoodis olla patju ega suuri karvaseid mänguasju, ebaturvaliseks peetakse ka pikkade nööridega kinnitatavaid voodipehmendusi. Lisaks võiksid voodil olla lukustatavad rattad. Rohkete panipaikadega mähkimislaud võiks asuda võrevoodi vahetus läheduses.


Turvaline

Lastetuba kujundades tuleks esikohale seada turvalisus. Väikelaps pulbitseb energiast ja avastamisrõõmust. Kõike on vaja vaadata, katsuda ja suhu panna. Seetõttu on hästi oluline, et lapse toas, aga ka kodus tervikuna pöörataks tähelepanu sellele, et mööbel oleks piisavalt stabiilne ja püsiks kindlalt paigal ka siis, kui väike uudistaja end selle najal püsti ajab. Kõikvõimalikud riiulid ja laekakapid võiksid olla kindlalt seinte külge kinnitatud. Lapse raamatud, mänguasjad ja tegevuslelud võiksid olla paigutatud nii, et laps saaks need kätte lihtsalt, ilma et peaks end liigselt kõrgustesse küünitama. Mööblinurgad peaksid olema kumerdatud. Tark on loobuda mööbliesemetest, kuhu on sisse lõigatud mitmes suuruses kujundeid ja avasid – lapse pea või sõrmed võivad sinna kinni jääda.
Väikelapsed eelistavad olla seal, kus täiskasvanudki, nende mängumaa on kõikjal. Seega peaks kriitiliselt üle vaatama kogu elamise. Mõistlik on panna ka ülejäänud tubade akendele kaitseriivid, jälgida, et akende all poleks esemeid, mille varal aknalauale ronida. Elektripistikutel peaksid olema katted, elektrikaablid oleks õige ära peita, treppidel peaksid olema lastekindlad väravad ja tulekolletel kaitsepiirded. Mõneks ajaks tuleks varjule tõsta need valgustid (põranda- ja laualambid), mida laps saab endale hõlpsasti kaela tõmmata.

Praktiline

Koos lapse kasvamisega on aeg-ajalt vaja toas üht-teist muuta või sinna midagi lisada, tähelepanu tuleks pöörata ka praktilisusele. Lastetuba peaks olema kergelt hooldatav ja esemeid peaks olema mugav puhastada ja pesta.

Tekst: Janneli Kurvits, sisearhitekt


Edasi loe juba oktoobrikuu Kodukirjast...

Sisestatud: 12.10.2011

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki