Artiklid ja uudised

Värvi- ja tapeeditrendid 2012

Tänavu jaanuaris Frankfurdis toimunud järjekordsel sisustustekstiilide suurmessil Heimtextil olid uute ja põnevate tapeediväljapanekutega esindatud suurimad tapeeditootjad (A.S.Creation, Rasch, Graham & Brown, Marburg, Eco-Borastapeter) ja paljud teised.

Rahvusvahelise Trend Table’i liikmed Jaapanist, Suurbritanniast, Hollandist, Prantsusmaalt, Saksamaalt ja Rootsist töötasid spetsiaalselt Heimtextil messi jaoks välja sisustustekstiilide trendid 2012/2013. Järgmiseks hooajaks loodi 4 uut trendisuunda, mille hulgast võib igaüks valida oma hingele, kodule ja maitsele sobiva.

Selle aasta üheks oluliseks suunaks on kirkad ja tugevad soojad värvitoonid – oranž, terra ja madrase punane, mis meenutavad Aafrikat ja päikest. Rikkalik ja täidlane värvigamma sobib julgele sisustajale, sest värvide juurde kuuluvad läikivad kangad ja mänglevad mustrid. Laiad triibud ja ruumilised kujutised on ülimalt popid.


Erksate värvide vastandiks on tumedad toonid ja müstiline värvigamma. Läikivate mustade ja tumesiniste kangaste juurde saab eluvaimu tuua kulla- ja vasekarva lisanditega.

Kolmandaks stiilisuunaks on murtud looduslähedased värvid - pruun, hall, naturaalvalge. Selles stiilis on koos erinevad matid valged toonid, tapeedid ja käsitöö. Autentsed materjalid, asjade veidi kulunud ja kasutatud välimus ning käsitsi tehtud õmblused, mis kõik meenutavad maakodu.

Elegantset stiili esindavad lihtsad elemendid ja minimalistlikud kompositsioonid. Moes on heledad ja puhtad toonid, rahulikud pastelltoonid ja šikk neutraalne värvigamma. Silmkoeline või heegeldatud kangas loob helesinise tapeedi kõrval meeleolu ja soojust.


Nelja stiili ühendab ökoloogilisus ning loodussõbralikkus. Mustvalge interjöör, kuhu võib lisada ka värvi ja erinevaid puiduliike, on endiselt moes. Hetkel on trendivärviks tumesinine, milles on veealust sügavust ja sinkjasmusta öötaevast.


Tapeedimustrites on tänavu palju vintage ja retro teemaatikat

K-rauta Eco tapeedivalikusse on lisandunud palju uut ja põnevat, kuid kuna jätkuvalt on moes suured mustrid, on väga aktuaalne ka möödunud sügisel valikusse saabunud Eco metallic-kollektsioon, mis on kui külmade piirkondade eksootika.

Selleks, et kaunid dekoratiivtapeedid interjööris hästi mõjuksid, tuleks alati valida hästi esile tulev sein - näiteks voodipeatsi sein magamistoas või vähem mööbliga koormatud sein elutoas. Seinale võib valida dekoratiivse suuremustrilise, vertikaal- või horisontaaltriibulise või hoopiski tumeda ühevärvilise tapeedi. Muud seinad võib värvida või tapeetida dekoratiivse, tapeeditooniga sobivas heledas toonis. Efektseinale lisab sügavust ning värvide sära õigesse kohta paigaldatud suundvalgustus.

Värvitoonide, läikeastme ning mustritega saab kergesti ja kiiresti luua erinevaid põnevaid ning trendikaid lahendusi. Vahel piisab ka ainult ühest dekoratiivsest tapeedipaanist esiku või köögiseina ilmestamisel. Inspiratsiooni saab K-rauta laiast tapeedivalikust, vaja on vaid julgust proovida.

Klassikalisest retro stiilist on inspiratsiooni saanud ECO Revival tapeedisari, millele on iseloomulikud 1950. ja 60. aastate graafilised mustrid. Revival kollektsioon lisab elamisse värskust ja kaasaegset tunnetust.

Tänu rahulikele, tagasihoidlikele värvidele ja graafilisele mustrile, on erinevaid tapeete lihtne omavahel kombineerida, kaotamata seejuures tasakaalu ja harmoonia.


Romantilisse Boråstapeter Vintage tapeedisarja on kokku segatud räbal šikk välimus, pitsimustrid, kulunud valged toonid ja elegantsed lillemustrid. Vintage-stiilis tapeet võimaldab ruumi tuua isiklikku tõlgendust ning olla originaalne ja isikupärane. Graatsilisele, elegantsele romantikale võib kontrastiks tuua robustse tööstusliku disaini. Selleks sobivad betoon ja metall.


Boråstspeter Boheme kollektsiooni puhul on disainer saanud inspiratsiooni vanaema täpilisest põllemustrist, pudi-padi müügikioskitest, vanadest pildialbumitest ja dekoratiivsetest savinõudest. Tapeedid on värvilised, retrohõngulised ning sobivad võluva ja mugava kodu sisustamiseks ülihästi.


Tekst: Merike Hirvoja, K-rauta sisekujundaja
Fotod: tootjad, internet

Sisestatud: 09.05.2012

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki