Artiklid ja uudised

Kuidas valida välisvalgustust?

Ammu enam ei tähenda õuevalgusti üht hädapärast lampi või prožektorit ukse kohal, vaid see hoolitseb nii turvalisuse kui ka maja ja aia ilu esiletoomise eest.

Et valguslahendus saaks terviklik, tasub valgustite asukohad juba aiaplaneerimise käigus paika panna ning vajadusel kaablid enne haljastustöid maasse kaevata.
Aialampe valides on kõige olulisem võtmesõna funktsionaalsus – arvestada tuleb, milliseid õuealasid ja käiguteid soovitakse valgustada. Ja kas lampi on vaja ainult tee tähistamiseks ja dekoratsiooniks või ka eredamaks valgusjoaks.

Välisvalgustite erinevus

Valgustid jagunevad suures plaanis kaheks: maasse torgatavad päikesepaneeliga valgustid ning juhtmetoitega “päris” valgustid.
Maasse torgatavad päikesepaneeli ja üksikute led-lampidega lihtsad piikvalgustid on aja jooksul dekoratiivsust juurde saanud. Tekkinud on lai fantaasiaküllane valik.

Elektrivooluga töötavad aiavalgustid on peamiselt klassikalise laterna kujulised või siis modernse joonega. Kuigi viimased aastad on rohkem moes olnud kaasaegse disainiga valgustid, on alati ka neid, kes eelistavad klassikalisi laternaid. Käesoleva aasta suund välisvalgustuse osas on ajutiste lahenduste poole – aina rohkem kasutatakse teisaldatavaid valgusteid, mida saab pärast aiapidu või aiahooaja lõppu ära panna või peita.

Ettevaatust, elekter!

Välisvalgustite elektrikaabliga ühendamisel peab arvestama, et tavalise elektrijuhtme maasse kaevamisel tuleb see paigutada spetsiaalse veekindla toru sisse või kasutada niiskuskindlat maakaablit. Samuti peavad olema veekindlad kaablite omavahelised ühendused.
Soovi korral võib valida ka liikumissensoriga valgusti. Anduriga valgusti üks funktsioon on turvata valgustatavat ala ja soovimatu võõras süttiva valgussähvatusega eemale peletada. Teine funktsioon on pimedas teed juhatada. Sellised valgusallikad on ka energiasäästlikud, kuna valgus läheb põlema vaid vajadusel. Siiski võib sensori ideaalselt paika sättimine – olenevalt valgusti läheduses liikuvatest esemetest (õuekoer, tuulega liikuvad puuoksad) – mõne õhtu aega võtta. Kuid lõpptulemus on seda väärt.

Millist pirni valida?

Valgusallika valikul tuleb silmas pidada, et harjumuspärane hõõgpirn tarbib palju energiat ning põleb ka kiiresti läbi. Säästupirnide suur pluss on energiasääst, miinus aga mitme mudeli külmakartlikkus. Alternatiiviks on energiasäästlikud led-dioodid, mis on küll üksikuna kasutades vähese valgusjõuga, kuid mitmekümne dioodiga varustatud spetsiaalsed välisvalgustid tagavad õuevalgustile piisava valgusjoa. Saadaval on ka power-led-valgustid, mis annavad sama palju valgust kui tavaline halogeenpirn, kuid tarbivad paarkümmend korda vähem energiat. Kindlasti tuleb jälgida, et õues kasutamiseks valitud valgustid oma omaduselt ka sinna sobivad, näiteks veenduge, et nad oleksid niiskuskindlad.


Tekst: Andres Uustalu, K-rauta elektrikaupade tootejuht
Fotod: K-rauta, Ikea

Sisestatud: 05.09.2012

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki