Artiklid ja uudised

Lumeaja vitamiinid

Idanditest saab ka talvel ja kevadel värske toidulauale.
Veebrurikuu Kodukiri vastas küsimustele: mida võiks idandada ja millised on maitsvad idud?

Idandamiseks sobivaid seemneid saab valida nii aianduskauplustest kui ka toidu- ja ökopoodidest. Idandada võib peaaegu kõiki seemneid, mida pannakse kasvama köögiviljaaeda.
Tähelepanu! Jälgi, et kasutad idandamiseks vaid toiduks mõeldud seemneid, sest suur osa taimede kasvatamiseks mõeldud seemneist võib olla kemikaalidega töödeldud. Sel juhul sobivad toiduks küll võrsed, aga mitte seemned. Idandamiseks ei sobi tomat ega põlduba – nende idandeid peetakse mürgiseks.

Lihtne algus
1. Vaja on vaid klaaspurke, marlit või mingit võrku kaaneks ja rõngaskummi võrgu kinnitamiseks.
2. Pese ja leota seemneid purgis (olenevalt seemnest 4–12 h, tillukesi seemneid vaid loputa). Siis säti purgisuu viltu allapoole (u 45 kraadi), et üleliigne vesi välja voolaks.
3. Loputa seemneid kaks korda päevas puhta veega.
4. Vaata ja vaimustu, kuidas idud paisuvad ja kasvavad. Juba mõne päeva pärast saadki sööma hakata.

Eri seemnetel on erinev idanemise aeg, tavaliselt on see ka paki peal kirjas. Kui idandad ilma mullata, saad söögiks nii võrsed kui ka kogu seemne. Kui soovid süüa vaid rohelist võrset, võid idandada mullas ja lõigata noored võrsed kääridega pealt maha. Eriti mahlased ja magusad on suhkruherne noored võrsed.


Mahedaid ja vürtsikaid
Eri idanditel on ka erinevad maitsed. Mahedamalt maitsevad lutsern ja munguba. Kress-salatil, rukola-, sinepi- ja rediseidanditel on terav vürstikas maitse.
Harilik lutsern – õrna maitsega, hästi kerge idandada, 4–6 päeva.
Põld-võõrkapsas e rukola – noored lehed on veidi pähkli ja pipraselt terava maitsevarjundiga. Vajab rohkem loputamist, seemnete ümber tekib limane klimp. Ka on hea kiire kasvuga, nii et võib hoopis mulda panna ja rohelisi võrseid süüa.
Spargelkapsas, kapsas – veidi maitsekam, mõruma mekiga.
Sojauba – idaneb 3–5 päeva, enne söömist soovitatakse kuumtöödelda (u 10 min).
Munguba – värske maheda maitsega, idaneb kiiresti, 2–3 päevaga.
Herned – võrsetel on värske herne maitse. Eriti ilusad toidu kaunistamisel.
Lina – seemneid ei või leotada – siis muutuvad nad limaseks ja kleepuvaks. Piisab niisutamisest. Idanemisaeg 3–4 päeva.
Põld-lambalääts – kergelt vürtsika maitsega, 3–4 päeval on maitse kõige tugevam.
Redis – terava maitsega.
Sinep – erilise vürtsika maitsega. Vajab rohkem loputamist.
Päevalill – sobivad terved ja koorimata seemned. Tuleb kiirelt ära tarvitada, sest seistes lähevad kibedaks. Veidi pähkli maitsega. Idanemisaeg 5–8 päeva.
Kress-salat – idandatakse väheses valguses. Väga terava vürtsika maitsega. Idanemisaeg u 7 päeva.
Punane ristik – maitselt sarnane lutserni seemnega.
Kikerhernes – areneb väga kiiresti ja on maheda magusa maitsega. Soovitav samuti enne tarvitamist paar minutit kuumutada. Idanemisaeg 2–3 päeva.
Läätsed – ka neid peaks enne tarvitamist kuumutama. Idanevad 3–4 päevaga.
Basiilik – värske lõhn ja maitse. Idandeid kasutatakse nagu basiilikutki palju pastaroogade juures.
Salatid – väike seeme, süüakse peamiselt rohelisi võrseid.
Küüslauk – päris pikk idanemisperiood, u 12 päeva, mahedam küüslaugu maitse.
Porrulauk ja sibul – teravamaitselised.
Kõrvits ja melon – sobivad toiduks toorelt ja õrnalt küpsetatult. Idanemisaeg 3–5 päeva.
P.S. Idandada võib ka meile tuntud viljade seemneid – nisu, rukist, otra, tatart, kaera.


Tervist ja päikest kõigile!

Allikas: Kodukiri veebruar 2013

Tekst: Evely Karvak
Fotod: Priit Grepp

Sisestatud: 08.03.2013

Sildid:

kodukiri

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki