Artiklid ja uudised

Toome tuppa jõulutaimed

Jõulutaimi on mitut sorti – ühed on rõõmuga aasta ringi tubased ning õige hoolduse korral just jõuluajal triksis-traksis väljanägemisega. Teised, pigem hooajataimed, pikalt soojas vastu ei pea, mistõttu võib nende elu toatingimustes üürikeseks osutuda.


Milliseid kasvutingimusi üks või teine taim kodus vajab, sellest saab aimu juba aianduskeskuses. Kui taime müüakse toataimede osakonnas, saab ta soojas toas pikemat aega suurepäraselt hakkama. Vähe jahedamast, hooajataimede oskonnast kojutoodud taim meil talviti õuekülma ei talu, kuid näeb ka toas mõnda aega dekoratiivne välja. Õues müüdavad potitaimed eelistavadki õueelu ja neid võib vaid lühikest aega jahedapoolses siseruumis hoida.

Potis kasvav jõulupuu

Kuuseplatsidel potis müüdavad jõulupuud ei pruugi olla vaid kuused. Potis võib kasvatada nii meie maal traditsioonilist jõulupuud harilikku kuuske kui ka kanada kuuse paljusid sorte, serbia kuuske, torkavat kuuske ja nulgusid. Alati ei pruugi tegu olla ka edaspidi aeda istutatava taimega.

Kui potti on pistetud vastlõigatud juurepalliga taim, siis ulatub mulla sisse ainult väike osa juurestikust. Selline puu püsib saetud puust pikemalt kaunis, sest juurestik aitab tal paremini vett kätte saada, kuid peale jõule läheb ta samamoodi minemaviskamisele nagu saetud jõulupuu. Vastpotistatud puu võib rahumeeli detsembri alguses tuppa tuua ja ta peab seal kenasti vastu vähemalt kuu aega. Siiski ei tohiks unustada korrapärast kastmist ja koht tuleb talle valida pisut jahedam, küttekehadest eemal.

Kui aga puu on korralikult juurdunud, siis on võimalik teda hiljem aeda istutada – kuid ainult sel juhul, kui taime ei ole liiga kaua soojas hoitud. Sellise potitaime võib tuppa tuua maksimaalselt nädalaks, sest pikemalt toasoojas olles läheb tal talverütm segamini, ilmuvad kasvud ning siis teda kohe õue külma kätte viia ei tohi. Kui nii läheb, tuleb taime hoida kevadeni võimalikult jahedas ja valges kohas ning jälgida, et muld potis läbi ei kuivaks.
Kõige paremini tunnevad potipuud ennast siiski õues või terrassil, kus nad külmakindlates pottides dekoreerituna kenasti aeda ehivad.

Nagu kuusk, aga ...

Kes iga-aastase kuusetralliga liituda ei taha ning kel elamine piisavalt ruumikas, võiks endale koju tuua kõrge araukaaria (Araucaria heterophylla). Nagu nimigi ütleb, on tegemist ajapikku kõrgeks kasvava taimega. Ostmishetkel on ta tihti süütu moega, täitsa parajas toakuuse-pikkuses ning tänu püramiidjale kasvukujule meenutab justkui kiiksuga kuuske. Oksad paiknevad sirgelt selgete männastena ning säravalt soojades rohelistes toonides okkad on mõnusalt pehmed.

Araukaaria on kasvutingimuste suhtes üpris nõudlik. Talle sobib hästi valgustatud, õhurikas ja pigem jahedapoolne, u 17-kraadine kasvukoht – siis ei veni oksavahed välja ja kasvukuju jääb kenasti kompaktseks. Araukaariale meeldib, kui teda aeg-ajalt piserdada, sest liiga soojas ja kuivas kohas võivad okkad pudenema hakata. Ajal, kui päike on aktiivne, ei tohiks araukaaria jääda otsese päikesevalguse kätte, vajadusel tuleb teda siis varjutada. Talvisel puhkeajal peaks ruumis, kus araukaaria kasvab, olema madalam temperatuur, 5–10 °C.

Araukaariat tuleks kasta toasooja veega, suvel rohkem ja talvisel puhkeperioodil jahedas ruumis vähem. Aga kuna ta juurekava on pigem nõrk, ei tohi juurepalli kastmiskordade vahel ära kuivada lasta ning vältida tuleks ka ülekastmist. Väetamisega tuleb olla väga tagasihoidlik.
Araukaariaid istutatakse ümber kevadel, kuid mitte sagedamini kui 2–3 aasta tagant. Istutusmullaks sobib happeline ja huumusrikas okaspuumuld. Kindlasti peab jälgima, et juurekael jääks samale sügavusele, nagu tal enne kasvades oli. Vale istutussügavuse korral võib taim hukkuda.

NB! Tundliku nahaga inimesed peavad araukaariat käsitsedes endale midagi kätte või selga panema, sest taime lehed võivad kokkupuutes nahaga kutsuda esile tugeva allergilise reaktsiooni.

Jõulutähe mitu nägu

Ammu on möödas ajad, kui kaunis piimalill ehk jõulutäht (Euphorbia pulcherrima) oli alati ühesugune – pealtpoolt sügavpunase lehekrooniga ja keskmiselt poolemeetrine toataim.

Nüüd võib jõulutähti näha eri toonides ja kujuga – alates vaksapikkustest krussis lehtedega miniatuuridest kuni pea 1,5-meetrise uhkelt laiuva lehekrooniga „puudeni“ välja. Selliste kõrval mõjuvad väiksemad potikuused suisa päkapikkudena!


Ka värvivalik võtab silme eest kirjuks. Ükskõik mis tooni valge– punase skaalal vajate, leiate soovitava mõnest suuremast aianduskeskusest raudselt üles. Ka kollastes toonides jõulutähed pole enam mingid haruldused. Sel aastal on lisandunud isendid, mille lõhe- või flamingoroosad kõrglehed on kaunistatud paar tooni tumedamate punakate träpsude ja leheäärtega.

Täispikka artiklit jõulutaimede kohta loe detsembrikuu Kodukirjast.


Allikas: Kodukiri.ee
Tekst: Eva Luigas
Fotod: Priit Grepp

Sisestatud: 20.12.2013

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki