Artiklid ja uudised

Riskid, mis kaasnevad oskamatu katuseehitajaga

Katuseehitajat valides tasub pöörata tähelepanu mitmetele teguritele, mitte vaid hinnale! Katusetööd võivad esmapilgul tunduda lihtsad, kuid oskamatu tegutsemise korral on võimalik kogu oma kallis kodu elamiskõlbmatuks muuta. Eestis on hetkel end katusepaigaldajaks tituleerinud mitmed ettevõtted ja üksikisikud, kes valdkonda ei tunne ja seda endale ei teadvusta. Valdav osa tellijaid ei ole ehitusliku hariduse või kogemusega ja ei oska (ega peagi oskama) selliseid „meistreid“ ja meistreid eristada. Visuaalselt võib katusetööde lõpptulemus algul tõesti tunduda korrektne, kuid garantiiperioodi lõpuni iga töö millegipärast vastu ei pea ja enamasti pole sel juhul ka enam kellelegi pretensioone esitada ja garantiitöid nõuda – ettevõte on tegevuse lõpetanud ja telefonid tummad.

Millised on peamised katusevahetusel esinevad riskid just tehnilisest vaatenurgast? Toome välja peamised, millega oma igapäevatöös kahjuks tihti kokku puutume:

* Rikutud ventilatsiooniolukord, mis ei taga katusealuse vajalikku tuulutust. Tulemuseks vettinud soojustus, hallitus ja kõrged küttekulud märja soojustuse ülessoojendamiseks.
* Valesti paigaldatud aluskattekiled. Tulemuseks otsesed sissevoolud, mis tavaliselt saavad märgatavaks eluruumides. Siiani näeme ka olukordi, kus aluskate on üldse paigaldamata või on kasutatud selleks „maasikakilet“ või koormakatet.
* Valed materjalid valedel kalletel. Kogemuseta „katusemeister“ paigaldab seda, mis klient on visuaalse meeldivuse järgi valinud, kuid mis ei pruugi tehnilistelt omadustelt üldse sobida. Näiteks massiline Klassikprofiili kasutamine väga lameda kaldega katusel jne. Tulemuseks vettläbilaskev katusekate.

 Suvalise sammuga roovil kiviprofiil, ühendused ei saanud vist eriti veetihedad, kuna lumi on plekid sisse vajutanud. Tulemus kusjuures maapinnalt ei paista.

Suvalise sammuga roovil kiviprofiil, ühendused ei saanud vist eriti veetihedad, kuna lumi on plekid sisse vajutanud. Tulemus kusjuures maapinnalt ei paista.

* Keerukamate sõlmede lahendamine standardmeetoditel, süvenemata ja läbimõtlemata sadevete ja lume asetsemine sõlmes ja käitumine sulamisel. Tulemuseks on sissejooksud.
* Ebaloogiline vihmaveesüsteemide paigaldus, vale allatulekute arv ja paiknemine, arvestamata veekoguseid. Tulemuseks ülevoolavad või valepidi kaldega rennid ja ummistunud torud.
* Suvaliselt ehitatud aluskatus. Ebapiisav roovisamm ja liiga õhukese ristlõikega puitmaterjali kasutamine. Tulemuseks lumekoormuse mõjul „õõtsuv“ katusekate, visuaalselt rikutud tulemus juba peale esimest talve.
* Ebakvaliteetsed ja ebapiisav kogus kinnitusvahendeid. Tihti kasutatakse sisetingimuste kruvisid, mis näevad välja küll väga sarnased (ja on ka odavamad), kuid kestavad vaid mõne aasta. Kruvi on katuse eluea seisukohalt kõige tähtsam tarvik!
* Miinimumprogramm materjalide valikul arvestamata keskkonda, kus hoone asub – merekaldale tavapärane tsingitud plekk väga ei sobi, tuleb eelistada parema kattega plekke või katus värvida.
* Eestis kehtivatele standarditele mittevastavate materjalide kasutamine. Põhiline selle teemaga seotud esmane kokkuhoid saadakse õhema ja madalama tsingisisaldusega pleki kasutamisest, mis vähendab katusekatte eluiga kordades! Sedalaadset materjali tuuakse Eestisse peamiselt Lätist, aga ka mujalt , kus normidele vilistatakse. Hinnavõit 10-20% materjali ruutmeerilt, kuid katusevahetus 10-15 aasta pärast on uuesti garanteeritud.

Lagunevale eterniidile on löödud otse peale uus alusroov. Selline lahendus ei taga rihitud roovi, auguline eterniit ei tööta aluskattena. Kui plekk peale saab, paistab tulemus esialgu hea.

Lagunevale eterniidile on löödud otse peale uus alusroov. Selline lahendus ei taga rihitud roovi, auguline eterniit ei tööta aluskattena. Kui plekk peale saab, paistab tulemus esialgu hea.

Muud riskid ja murekohad, mis on seotud maksudeta töötegemisega ja ebapädeva meistriga ehitamisel:

* Katusetöödele ei anta mingit garantiid. Kes korvab võimalikud tekkinud kahjud, mis on põhjustatud ebapädevusest või teadmata päritoluga materjalist?
* Eriarvamuste korral on väga tüüpiline, et töömehi ühel heal hommikul tööle enam ei tule ja telefonid on välja lülitatud.
* Sularahas maksudeta tasumise korral sooritatakse kuritegu nii tellija kui tööde teostaja poolt.
* Kehvema materjali korral ei võta hiljem jutule ka ükski toorainetootja või materjalivalmistaja.
* Oht kaotada töömeestele tasutud ettemaks!
* Kontrollida tasub ehitaja maksuvõlgnevuse seisu.


Kuidas leida asjatundlik katusemeister ja saada kodule hea katus, loe siit >>>

Sisestatud: 25.03.2014

Toode AS Peakontor ja Esindused

Tel:
659 9400
Aadress:
Kasesalu 2, Saue, Harjumaa
E-mail:
Kirja saatmine ebaõnnestus. Täitke kõik väljad.

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Päikesepaneelide ja turvatoodete korrektsest kinnitamisest kaldkatustele

Päikesepaneelide ja turvatoodete korrektsest kinnitamisest kaldkatustele

Ambitsioonikatest kliimapoliitika eesmärkidest ajendatud ning geopoliitilistest vapustustest võimendunud energiakandjate hinnatõus, kohatine defitsiit ja võimalik ebastabiilsus varustuskindluses on hüppeliselt suurendanud huvi taastuvenergialahenduste kasutuselevõtuks nii tööstuslikes mahtudes, kui ka kodumajapidamistes. Esmakordselt tajutakse energiatõhusa hoone eeliseid rahakotis tuntavalt ning enam tähelepanu osatakse pöörata efektiivsetele kütte-, ventilatsiooni ja elektrilahendustele uusehitiste korral ning vanema hoone renoveerimist käsitleda kulu asemel investeeringuna.Sarnane mõtte- ja teguviis puudutab kitsamalt ka katuseehitust, kuid entusiastliku pealehakkamise juures tasub hoolikalt läbi mõelda kasutatavad lahendused ja tooted nii, et vältida aastakümneteks kestmaloodud uue katuse eluea olulist lühenemist või lausa kahjustamist.

Teraskatus ja päikeseenergia – terviklik rohemõtlemine

Teraskatus ja päikeseenergia – terviklik rohemõtlemine

AS Toode on Eestis, aga ka teistes Balti riikides ja Soomes teraskatuseid tootnud, müünud ja paigaldanud enam kui kolm aastakümmet. Meie katuste all tunnevad kümned tuhanded pered ja koduomanikud muretult end sügistormides, suvistes äikesehoogudes ja katustele kogunenud elevust tekitavate lumehangede all. Teraskatus on soodne, kiiresti paigaldatav ning põhjamaade kliimasse sobivaim valik. Lisades teraskatusele selle paigalduse käigus päikest püüdvad paneelid, saab panna uue katuse ka raha teenima. Ajapikku hakkab katus maksma selle peremehele pealegi.

Katuse lisatarvikud 2. osa: redelid ja platvormid

Katuse lisatarvikud 2. osa: redelid ja platvormid

Katusetarvikute artikli esimeses osas oli juttu vihmaveesüsteemidest. Teises osas jätkame redelite ja platvormidega. Kui valik on langenud metallist katusekattele, tasub tõsiselt mõelda korstnate hooldamisele – plekk-katus on libe ja juba 20* kalde korral ning sellel liikumine ilma julgestusvahenditeta on ohtlik. Eestis ei ole küll veel kindlat normatiivi, millisest kaldenurgast alates peaks redeleid ja platvorme kasutama, kuid erialaliidud on selle teemaga juba tegelemas.

vaata kõiki