Artiklid ja uudised

Suvise küpsuse kõrgajal on pilkude keskmes lopsakad aedkannad

Punaseõieline india kanna Allikas: www.kodu-aed.ee

Punaseõieline india kanna Allikas: www.kodu-aed.ee
Päikeseline suvi on kannasõpradele. Et ka algajal oleks võimalik neid troopilisi kaunitare kasvatada, on nende taimede kohta vaja teada tegelikult väga vähe.

Kodu & Aed august 2014
Tekst: Alari Suurmets
Fotod: A-lehdet pildipank, Istockphoto



Risoomi pungad näitavad elujõudu ja kvaliteeti

Kannade kasvatamine saab enamasti alguse risoomist. Põhiliselt Hollandist pärit risoomid saabuvad müüki kevadel. Ostes vali kindlasti risoom, millel on pung. Veel parem, kui neid on mitu. Kõva, aga ilma pungata risoom ei ärka iial. Hollandi kauba puhul pead arvestama, et pakendi sisu ei vasta sageli pildile. Võimaluse korral eelista kohalikke risoome. Kiirelt ilusat põõsast soovides osta ühest sordist mitu risoomi.

Istutamine ja hooldus

Kannad on väga külmaõrnad ning aeda ei tohi neid viia enne öökülmaohu möödumist.
Meie kliimas on vaja kannad ette kasvatada. Ärganud taimed on hea viia võimaluse korral kasvuhoonesse. Mina istutan kannad kasvukohale enne jaanipäeva. Loomulikult sõltub see kevadest. Kannad armastavad väga päikest. Vali kindlasti päikesepaisteline ja tuulevaikne kasvukoht.

Ideaalseks mullaks on turba-kõdusõnniku segu. Oluline on, et pinnas oleks õhuline ja rammus. Peenral kasvavaid kannasid on hea multšida muruniitega. See tekitab kõdunedes sooja ja annab taimedele toitaineid. Niiske sügise lähenedes on see soovitatav eemaldada. Kannad on väga janused taimed, seda eriti kuuma ilmaga. Väldi siiski sagedast kastmist – kasta harvem, kuid korralikult. Eelista kindlasti seisnud, sooja vett. Ideaalne on tiigivesi.

Kasvuperioodil on kannasid vaja tihti väetada. Hea on kasutada vees lahustuvaid väetisi, sest neist omandavad taimed toitaineid kiiremini. Kasvuperioodi alguses võib kasutada suure lämmastikusisaldusega väetist. Juuni lõpust tuleks lämmastiku osakaalu vähendada ning tõsta fosfori ja kaaliumi taset. See soodustab õitsemist. Juulis-augustis on aeg kasutada sügisväetist, et valmistada taimi ette talviseks puhkeperioodiks.

Täpsemalt loe artiklit siit!
Loe veel ''Aed ja Taimed'' artikleid siit
Telli Kodu & Aed ajakiri siit!
Facebook

 Allikas: www.kodu-aed.ee

Allikas: www.kodu-aed.ee
Parim ajakiri sisustajale ja aiahuvilisele!

Augustis:
Kodu ja sisustus
*Karge ja helge: kodu Peetrikülas
*Saare sumedad suved: maakodu Hiiumaal
*Maakividest müür: väliköök Kõpus

Aed ja taimed
*Võluv koduaed Rõuges
*Vete valitseja: vesiroos
*Aiakool: suvemaitsed marjamaalt

Tee ise
Kuusest nagi
Inspireeriv kiviaed
Priit Valge meisterdab purgikasti

Sisestatud: 07.08.2014

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki