Artiklid ja uudised

Trendinäiteid Soomes Vantaas toimunud elamumessilt

Igasuvine elamumess Soomes toimus sellel aastal Helsingi lähedal Vantaas. Oli suurepärane võimalus näha vastvalminud elamuid, jalutades majades ringi ja uudistades kujundatud ruume.


Nagu alati, nii ka seekord, leidus ikka uut ja huvitavat. Iga maja eristus oma arhitektuurilt, sisekujunduselt ja kujundusvõtetelt. Oli võimalik võrrelda erineva planeeringu ja pinnasuurusega eramuid. Sisekujunduste autoriteks olid erinevad sisearhitektid, kes oma töös arvestasid konkreetse pere suurust, elukorraldust, soove ja eelistusi.


Tähelepanuväärseim oli endiselt eluruum, mis avarust juurde tekitades kõrgus läbi kahe korruse. Vastukaaluks eluruumi suurusele, olid magamistoad väikesed, kus just parasjagu ruumi voodile ja lauale. Suurema magamistoa kõrvale oli tekitatud eraldi ruum väikese garderoobi tarbeks, kuid väiksemates magamistubades paiknes riidekapp toas.


Pesuruumide suurus oli praktiline ja enamasti oli neid majades vaid kaks – all sauna juures ja ülemisel korrusel teine ning ruumide pind oli vägagi optimaalne. Pesu- ja kuivatusmasinad olid paigutatud majapidamisruumi, millele oli koht leitud kõigis eramutes. Selles ruumis paiknesid kapid koristusvahenditele ja muule sellisele.


Rõdud ja terrassid olid valdavalt klaasseintega, mis ühendasid selle ruumi visuaalselt aiaga, aga pakkusid kaitset tuule, vihma ja talvel ka lume eest. Nii oli terrassidel kasutatud pehmete patjadega diivaneid ja toole ning loodud lisaks veel üks mugav puhketsoon. Kasutatud värvitoonid olid valdavalt heledad – valgest lähtuvalt helehallid või beežid toonid. Aktsentvärviks oli kasutatud musta. Sellise värvilahenduse juurde sobitub väga lihtsalt erinevate toonidega ülejäänud sisustus.


Ka pesuruumide keraamilised plaadid olid enamasti valged või hallid, mis sobitusid nii heleda kui ka tumeda laudisega. Uus ja huvitav oli vase ja messingi kasutamine segistite, duššide, peegliraamide, valgustite ja teiste detailide viimistluses.


Messile oli ehitatud 3 paarismaja, 26 eramut ja lisaks kortermajades 350 korterit.
Eramutes liikudes, oli hea võimalus näha ja tunda konkreetse kujundatud ruumi mõju.

Tekst ja fotod: Sisearhitekt Liina Ainomäe

Sisestatud: 21.08.2015

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki