Artiklid ja uudised

Nõuandeid öökapivalgusti valikul annab Hektor Light

Magamistuba sisustades on olulised detailid ja värvilahendused, õige valgustusega saab aga luua erilise õhustiku ja meeleolu. Üldvalguse jaoks on sobilikumad laelambid, kuid öökapivalgustid on mugav viis anda oma magamistuppa lisavalgust ning ühtlasi parandada üldist väljanägemist ja atmosfääri, tekitades valguse-varju mänge.

 Allikas: www.hektor.ee

Allikas: www.hektor.ee

Valgusti valikul lähtu:
• ruumi kavandatud tegevusest;
• töötasapindade asukohast;
• soovitud töötaseme kõrgusest ja valguse suunast;
• ruumi suurusest ja viimistlusmaterjalidest;
• valgustuse psühholoogilisest mõjust;
• valgusti kasutegurist ja disainist.

 Allikas: www.hektor.ee

Allikas: www.hektor.ee

Alati tuleks vältida ala- ja ülevalgustamist - mõlemad äärmused mõjuvad inimese enesetundele, kas väsitades või muutes meeleolu närvilisemaks ja tusasemaks. Hea valgus võiks anda energiat ning teha rõõmsamaks. Kuigi valgustamisel kehtivad teatud reeglid, siis tegelikult nõuab iga ruum eripärast lahendust.

 Allikas: www.hektor.ee

Allikas: www.hektor.ee

Voodit kui mastaapset ruumikujunduslikku objekti võiks tasakaalustada õiges suuruses valgustiga, mille valikul tasuks jälgida kupli kuju ja mõõte. Kuppel ei tohiks olla liiga suur ja avar, et kogu ruumi enda alla haaraks või selle serva alt valgus silma pimestama hakkaks. Rusikareegel on, et valgusti peab olema 1/3 öökapi suurusest. Kui öökapi kõrgus on 55-65 cm võiks valida valgusti, mille kõrgus on 60-70cm. Kui aga pinna kõrguseks on 45-50cm, siis nõuab see kompensatsiooniks ka kõrgemat valgustit. Ei ole oluline, kui kõrge valgusti on, vaid kui kõrgel on valgus. Mugavuse mõttes on oluline lüliti asukoht, mis võiks olla käe haarde ülatuses ehk siis mitte kaugemal kui 50-75cm.

 Allikas: www.hektor.ee

Allikas: www.hektor.ee

Valgusteid võib jagada üldiselt dekoratiivseteks ja funktsionaalseteks, kuid on ka selliseid, kus on mõlemad omadused ühendatud. Dekoratiivsed valgustid annavad meie magamistoale sügavust ja hubasust ning mõjuvad pigem disainielemendina. Funktsionaalsete valgustite eesmärk on tekitada nägemismugavus piiratud alal teatud toiminguteks, nagu seda on näiteks lugemine. Valgustihedus alates 200lx on piisav, kui lugemismaterjali on palju ja taustapinna kontrast piisav (näiteks mustad tähed trükitud valgele paberile). Piiratud nägemisega ja vanemad inimesed vajavad rohkem valgust. Samuti on oluline, et valgustit oleks kerge seada sobivasse asendisse, eelkõige optimaalsesse kaugusesse vaadeldavast objektist. Soovitatav valgustihedus on 10-200 luxi.

 Allikas: www.hektor.ee

Allikas: www.hektor.ee

www.hektor.ee
Facebook

Sisestatud: 10.10.2016

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki