Artiklid ja uudised

Plasto jagab 5 praktilist nõuannet, kuidas tellida õiged aknad

Akende tehnoloogia on arenenud aja jooksul märkimisväärselt, erilist rõhku on pandud kodu muutmisele varasemast energiasäästlikumaks. Plasto toob siinkohal välja peamised akna funktsioonid ja omadused, mida tuleks arvestada, kui hakkate uusi aknaid ja uksi soetama.

Aknad peavad taluma suvel tugevat tuult ja vihma ning talvel lund ja jääd. Aastate jooksul ei tohi muutlik ilm raskendada akende kasutamist ega muuta omadusi. Alati ei ole vajalik terve akna asendamine – alustada võib akna ümbruse lisasoojustamisega (nt klaaspaketi vahetus) või akende reguleerimisega, ka nii saab parandada energia kadu läbi akende.

 Allikas: www.plasto.ee

Allikas: www.plasto.ee

Kui Teie olemasolevad aknad on vanad ja probleemsed (aknad ei avane, läbi akende puhub tuul, aknalengid/raamid on veekahjustustega), siis peaks kaaluma oma akende vahetamist. Probleemsed aknad võivad viia suuremate probleemideni – talvel puhub lund tuppa, vesi on hakanud jooksma seina sisse – resultaadiks kahjustada saanud seinakonstruktsioonid.

Esimesi samme uute akende soetamiseks tasub alustada, tehes kindlaks oma vajadused, disain, eelarve ja aknafunktsioonid. Akna ostmisega kaasneb suur vastutus, mis tähendab, et iga vale otsus või liigne kokkuhoiu meede mõjutab oluliselt lõpptulemust.

1. AKNA MATERJAL

Raami materjal - vahest kõige põhimõttelisem valik tuleb teha aknaraami materjali vahel. Kas puit või PVC? Üks müüt, mida ikka ja jälle kummutada tuleb, on arvamus, et puitraamiga aken peab plastikuga võrreldes paremini sooja. Tegelikult mitte ja sellel on väga lihtne põhjus – raam moodustab akna pinnast üksnes 10–12%. Seega on raami roll soojuse pidamisel suhteliselt tagasihoidlik. Akna pinnast on suurem osa kaetud siiski klaasiga ja see on soojapidavuse osas kriitilise tähtsusega. Raami valikul mängib kindlasti tähtsat rolli hoone tüüp, ehk kas tegemist on kortermaja või individuaalelamuga. Ja loomulikult ka hind, sest puitraamid on üldjuhul PVC-st kallimad.

Profiilisüsteemid - Plasto kasutab peamiselt kahte profiilisüsteemi Kömmerling 76AD ja Kömmerling 88+. Kömmerling 76AD on uus kuluefektiivne profiilisüsteem, millega saavutatakse esmaklassiline akna soojapidavuse koefitsent kuni 0,9 W/m2k, ilma suurema hinnatõusuta. Kömmerling 76-e kitsam lengi ja raami suhe jätab rohkem ruumi klaaspaketile, parandades akna valguse läbilaskevõimet ja fassaadi väljanägemist. Loe lähemalt siit.

2. AKENDE TÜÜBID

Saksa tüüpi aknad - ligi 90% kogu Euroopa turust kasutab just Saksa tüüpi aknaid. Pöörd/kald-, pöörd-, kald- ja alt avanevate akende kasutamine aastakümnete jooksul Saksamaal ja paljudes teistes riikides, on märk akende vastupidavusest ja usaldusväärsusest. Saksa tüüpi akna avamisfunktsioonid toimuvad enamasti sissepoole, hõlbustades nende pesemist. Pöörd-kald asendisse avatavatel akendel ja ustel on lisaks mikrotuulutusasend. Loe lähemalt siit.

 Allikas: www.plasto.ee

Allikas: www.plasto.ee

Skandinaavia tüüpi avanevad aknad - juba kaks aastat on võimalik meie käest tellida ka ümber oma telje pöörlevaid top-swing aknaid ja vanu puitaknaid meenutavaid “Dannebrog” aknaid. Arvestada tuleb, et seda tüüpi aknad on võrreldes Saksa tüüpi akendega 3-5 korda kallimad. Loe lähemalt siit.

Top-Swing tüüpi aknad Allikas: www.plasto.ee

Top-Swing tüüpi aknad Allikas: www.plasto.ee

Taani ("Dannebrog") tüüpi aknad Allikas: www.plasto.ee

Taani ("Dannebrog") tüüpi aknad Allikas: www.plasto.ee

3. SOBIVAD KLAASID

Võimalus on valida paljude erinevate klaasitüüpide vahel. Olulist rolli tootevalikul mängivad klaaspaketi rakendus ja asukoht.
Kui puitakende puhul kasutati veel kümme aastat tagasi ühekordseid klaase, siis tänasel päeval kohtab ühekordseid klaase harva. Ühekordsed klaasid on asendatud kahe- või kolmekordsete klaaspakettidega, mis soojapidavuse tõstmiseks sisaldavad argoongaasi klaaspakettide vahel ja selektiivkihti klaaspaketi sisekülgedel.

Oluline roll klaaspakettide valikul on veel mürapidavusel ja turvalisusel. Tihti arvatakse ekslikult, et parem mürapidavus saavutatakse kahekordse klaaspaketi vahetamisega kolmekordse vastu. Väikene muutus tõesti on, kuid parema mürapidavuse saavutamiseks tasub eelkõige valida paksemad klaasid. Loe lähemalt siit.

4. PAIGALDUS/VIIMISTLUS

Sama oluline kui kvaliteetsed aknad, on ka akende paigaldamine - ka kõige soojapidavama akna omadused on võimalik ära nullida, kui paigaldus ei ole tehtud reegleid järgides.

Aknaid ja uksi paigaldatakse klambritega või läbi lengi kruvidega. Kui objekt võimaldab, siis esimene soovitus on paigaldada kõik tooted alati läbi lengi. Kruvidega kinnitatud toode on kindlalt fikseeritud ja konstruktsooni kõikumised mõjutavad akna omadusi vähem. Kui aken paigaldatakse klambritega on oluline jälgida, et klambrite kogus ja vahemaad vastaksid tootja poolt ettekirjutatule. Alusprofiil tuleb samuti klambritega paigaldada. Loe lähemalt siit.

Viimistlus - kui aknad ja aknalaud on paigaldatud, siis ootab ees siseviimistlus. Siseviimistluse tegemiseks on hulk erinevaid võimalusi. Kõige levinum ja aknafirmade poolt enim praktiseeritud versiooni kohaselt viimistletakse põsed kipsiga, pahteldatakse ja värvitakse valgeks. Tegu on ainult ühe versiooniga. Sanitaarruumide aknapõsed plaaditakse. Puitmajades kasutatakse puitliiste/kilpe. Võimalusi on tõesti palju erinevaid.

Ühe võimaluse plastikaknaid viimistleda leiate altpool toodud videost.


5. AKENDE OSTMINE JA AKNAFIRMA VALIMINE

Kui eeltöö on tehtud ja otsus akende ning uste tüübi/avanemiste ja omaduste kohta tehtud, siis on õige aeg alustada olemasolevate avade mõõtmisega. Kokkuvõtliku juhendi, kuidas aknaid mõõta, leiate siit:


Hilisem hooldus - juba akent valides tasub silmas pidada sedagi, millist hooldust aknad hiljem vajavad. Akendelt tolmu ja mustuse võtmine on elementaarne, aga enne suure pakase tulekut tuleks kontrollida ka tihendite puhtust ning määrida tihendeid silikoonmäärde või spetsiaalse tihendihoolduspulgaga. Hooldust vajavad ka sulused, neid tuleks vähemasti kord aastas puhastada, õlitada ja vajadusel reguleerida. Puhast ja hooldatud akent on ka talvel hõlbus kasutada. Loe lähemalt siit.

Telli juba kohe uued aknad ja/või uksed Plasto e-poest või külasta esindusi.

Sisestatud: 13.06.2017