Artiklid ja uudised

Uue aia ehitus – kas valida varbaed, paneelaed või võrkaed?

Uut aeda rajades tuleb seista silmitsi mitme olulise valikuga, mis mõjutavad kodu üldist välimust, turvalisust ja privaatsust. Kõige tähtsam on leida sobiv aed, mis rahuldaks aiaomaniku vajadusi ja täiendaks koduümbrust.

Uurime lähemalt kolme kõige populaarsemat aiatüüpi, milleks on varbaed, paneelaed ja võrkaed.

Kõiki neid kirjeldas lähemalt aiakaupade e-poe AB Polar juhataja Karl Auntock.

Varbaed on elegantne ja soliidne piirdelahendus
Kui traditsioonilised võrk- ja paneelaiad ei sobi aia üldise kujunduse ja imagoga ning sepispiirete hind ei ole eelarvega just kõige paremas kooskõlas, siis miks mitte valida lahenduseks elegantne varbaed.

Varbaed on väärika stiiliga ja sobib ideaalselt kaunite iluaedade ning eramute ja maakodude kruntide piiramiseks.


Tugevused ja nõrkused?
Tuleb aga arvestada, et metallist varbaiad on kõrgema hinnaklassiga. “Võrreldes nende hindu traataedade hindadega, selgub kiiresti, et väljaminek saab olema tunduvalt suurem,” ütleb Karl.

Kuid lisaks stiilile on tema sõnul oluline ka piirdeaia pikaajaline vastupidavus.

Korralikult paigaldatud varbaed kestab muretult pikka aega ja kui hind jaotada aastate peale, siis näeme selgelt, et tegu on väärt investeeringuga.

Kvaliteetsed varbaiad muutuvad veelgi atraktiivsemaks ja mugavamaks, kui lisada neile automaatikat. Puldist avatav autovärav hoiab kokku aega ja ennetab liiklusummikuid kitsamatel tänavatel.

Varbaiad sobivad teiste aiatüüpidega kokku
Varbaeda saab kombineerida moodulitest, eraldi ostetavatest aiapostidest ja aiaväravatest.
Samuti on olemas erinevaid värvivalikud.

Metallist varbaed võib olla ühtlasi teiste piirdeaia tüüpidega heas kooskõlas.

Näiteks saab soetada selles stiilis ainult väravad ja kohandada need lihtsalt näiteks puit- või kiviaiaga. See annab võimaluse disainida oma aed täpselt nii nagu parasjagu tarvis on.

Paneelaed võib vastu pidada lausa aastakümneid
Miks tasub aga võtta plaani hoopis paneelaia ehitamine? Paneelaiad on muljetavaldavalt vastupidavad.

Olgu valikuks 2D aiapaneelid või 3D aiapaneelid, need suudavad trotsida nii välismõjusid kui ajahammast ning kestavad vahel lausa aastakümneid.

“Kui aeda ei lõhuta ega vigastata, võib selline piire püsida vankumatult oma kohal vähemalt paarkümmend aastat. Ehkki see pole päris igavene, on selle vastupidavus siiski hämmastav,” kirjeldab Karl.

Niisiis, kui aiaomaniku eesmärgiks on eelkõige aia tugevus ja vastupidavus, siis pole näiteks võrkaia ehitamine kuigi otstarbekas. See on pigem alternatiiv neile, kes soovivad odavamat lahendust ja väga kõrgeid nõudmisi taga ei aja.

Plussid ja miinused
Paneelaedade üks peamisi eeliseid on vastupidavus. Paneelid on valmistatud tugevast materjalist, mis suudab taluda erinevaid ilmastikutingimusi ja välismõjusid.

Niisuguse aia hea külg on ka suurem privaatsus ja turvalisus. Tihedam konstruktsioon pakub privaatsust, kuna piirab nähtavust. Samuti on paneelaedade kõrgemad variandid aiaomaniku vara hoidmisel turvalisemad, kuna neid on kurikaelal raskem ületada.

Oluline eelis on ka mitmekülgsus. Paneelaedu on saadaval erinevates stiilides, disainides ja värvitoonides, mistõttu saab valida sobiva lahenduse vastavalt oma maitsele ja stiilile.

Küll aga võib paneelaedade võrdlemisel teiste aiatüüpidega märgata, et nende hind on sageli kõrgem. See tuleb nende tugevast ja vastupidavast materjalist ning mõnikord ka keerulisemast paigaldusprotsessist.

Ehkki paneelaedade hooldusnõuded on üldiselt madalad, võivad need siiski vajada regulaarset puhastamist, et säilitada hea välimus ja vastupidavus.

Võrkaed – soodne, avar ja praktiline
Võrkaia rajamine on mitmekülgne ja praktiline valik. Võrkaed pakub head nähtavust ja õhuringlust. Niisuguse aia konstruktsioon koosneb tavaliselt metallist postidest, millele on kinnitatud metallvõrk.

Võrkaed võimaldab nautida aia ümbruse vaateid ja suurendada avarustunnet. Samuti on võrkaia ehitamine hea mõte nende jaoks, kellel on lemmikloomad.

Eelised ja puudused
Võrkaed on üldiselt taskukohasem kui paljud teised piirdelahendused. Seda seetõttu, et võrkaia materjalid ja paigalduskulud on sageli madalamad.

Avatud disain võimaldab võrkaia puhul hea nähtavuse nii aias sees kui ka väljas. See loob kontakti ümbritseva keskkonnaga ning tekitab avatud ja õhulise atmosfääri.

Võrkaedu on suhteliselt lihtne paigaldada, sest see nõuab vähem aega ja tööjõudu kui teised piirdelahendused. Samuti ei ole tarvis erilist hooldust, kui välja arvata perioodiline puhastus.

Kui aga soovite aias suuremat privaatsus, siis ei pruugi võrkaed olla parim valik. Samuti võib avatus tekitada turvalisusküsimusi, kuna aeda on suhteliselt lihtne ületada või selle kaudu territooriumile siseneda.

Lisaks tasub teada, et võrkaed on vastuvõtlikum roostetamisele ja korrosioonile, eriti niiskes keskkonnas. Seetõttu võib aedade eluiga olla vastupidavamate piirdeaedade tüüpidega võrreldes lühem.

Varbaed, paneelaed ja võrkaed – kõik on head valikud, kuid eelkõige on oluline arvestada oma isiklike vajadustega.

Alati tasub alustada lõppeesmärgist
Kõigepealt tasub mõelda, millist eesmärki soovitakse aia rajamisega saavutada – kas tarvis on rohkem privaatsust, turvalisust või avatust?

Samuti võiks arvesse võtta aia üldist stiili ja mõelda, kuidas uus aed sulandub kodu ja ümbritseva keskkonnaga.

Kõik aiapidajad on teretulnud uurima AB Polari e-poe mitmekülgset valikut – meilt leiate rohkesti aiasisustust ja palju muud!

AB Polar mitte ainult ei soovita kvaliteetseid tooteid, vaid pakub ka asjatundlikku nõu ning aitab leida aiapaigalduseks kogenud spetsialiste!

Sisestatud: 05.07.2023

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Väikesed kasvuhooned aiasaaduste kasvatamiseks

Väikesed kasvuhooned aiasaaduste kasvatamiseks

Soovid ise tomateid, maitsetaimi ja kurke kasvatada, aga sinu pere on väike? Väikesed kasvuhooned on selleks puhuks väga heaks lahenduseks. Paljud inimesed on kogenud seda, et suure suve ajal, kui viljad hakkavad valmima, on neid nii palju, et nende ära tarbimisega on raskuseid. Väikesed kasvuhooned on piisavalt ruumikad, et rahuldada väiksema pere vajadused, ilma et saaduste ära söömisega peaks probleeme tekkima. Kuidas valida kasvuhoonet ja mida selle hooldamisel silmas pidada?

Mootorsaest heade nippideni ehk esimesed sammud aianduses

Mootorsaest heade nippideni ehk esimesed sammud aianduses

Me kaalume hoolega, milline diivan oleks elutuppa see õige otsus ning kas kööki sobiks paremini tume või hele mööbel. Lisaks veel kümned ja kümned teisedki disainiga seotud otsused, mida uut kodu sisustades või olemasolevat uuendades vastu peame võtma. Aed on aga ju justkui meie kodu laiendus ja muidugi tahame, et sealgi toimuv peegeldaks meie eelistusi, soove ning valikuid. Kui see on aga sinu esimene kord aeda disainida, siis millega võiks arvestada?

vaata kõiki