Artiklid ja uudised

Vihmaveerenni puhastamine tasub ära teha aegsasti

Vihmaveerennide puhastamine on töö, mida tuleks teha igal sügisel. Ummistunud vihmaveerenni puhastamine on üks lihtsamaid võtteid, millega ennetada veekahjusid.

Katusehooldus.ee esindaja Siim Jõgi kinnitusel on rennide puhastamise peamine eesmärk tagada, et vihmavesi voolaks selleks ettenähtud kohta ning et vesi ei hakkaks ühel hetkel räästa vahelt tuppa tungima. „Kui rennid on puhastamata, siis jääb vesi rennidesse seisma. Sealt edasi polegi palju vaja, kuniks vesi tungib korterisse või eramajja,“ toob ta välja.


Miks tuleb rennidele tähelepanu pöörata just sügiseti
Jõgi sõnul on vihmaveerennide puhastamine iga-aastane töö, mis tuleks ette võtta soovituslikult sügisel ja kindlasti enne külmade saabumist.

Miks?
Seda põhjusel, et suve jooksul võib vihmaveesüsteemidesse koguneda tolmu ja sodi, sügisel lisanduvad sellele veel puudelt langevad lehed.

Miinuskraadidega lehemassi rennist kätte ei saa
Kui rennide puhastamine jääb õigel ajal tegemata, siis jäätub vesi koos mustuse, lehtede ja prahiga renni külge kinni ja miinuskraadidega seda sealt kätte enam ei saa.

Kevadel või soojema talveilmaga hakkab jäätunud lehemass rennides, neeludes või katuse serval sulama. Selle tulemusena võib renn ära väänduda ja alla kukkuda. Samuti võib vesi hakata tuppa pressima.

„Puhastus on kahtlemata lihtsam ja odavam, kui hilisemate kahjude likvideerimine. Seepärast ongi kõige õigem aeg puhastustöö ette võtta sügisel, just siis, kui viimased lehed on puudelt langenud,“ soovitab Jõgi.

Kuidas renne puhastada
Rennide puhastamiseks tasub kohale kutsuda mõni teenusepakkuja või võtta redel ning käsitsi ja harjaga lehed ja sodi rennidest välja rookida.

„Ühekorruseliste eramajade puhul on täiesti võimalik ka ise rennid puhtaks teha. Kortermajade puhul tuleb rennidele ligineda katuselt ja kindlasti tuleb kasutada ohutusvarustust, mistõttu on targem selleks palgata hooldusfirma,“ sõnab Jõgi.

Vihmaveerennide puhastamine on võimalik ette võtta ka koos katusepesuga
Üks võimalus on vihmaveerennide puhastamine ühildada katuse pesemisega, nii saab kogu maja katus puhtaks ühekorraga.

„Kui katus on samblane, siis üksi rennide puhastamisest ei piisa. Tugev vihm tõmbab samblatükid katuselt lahti, need jäävad aga renni pidama. Nii on rennid peagi uuesti umbes ja kogu protsessi tuleb korrata,“ toob Katusehooldus.ee esindaja välja.

Sammaldunud katus on koormaks kogu majale
Sammaldunud katus ei riiva mitte ainult silma, vaid on koormaks kogu majale. Sammal korjab endasse niiskust, mis tungib ühel hetkel katusekatte alla ja maja hakkab hallitama ning mädanema.

Jõgi sõnul on hea meelde jätta, et üks kuupmeeter niiskust ja sammalt võrdub ühe tonni lisaraskusega sinu katusel.

Sõltuvalt maja asukohast ja ilmakaartest tuleks katusepesu koos samblatõrjega korrata iga 5-10 aasta tagant.

Tellides katusepesu, on rennide puhastus juba hinna sees
Kui eraldiseisev rennide puhastus käib enamasti kuivpuhastuse meetodil, siis koos katusepesuga saab rennidele teha ka märgpesu, mille tulemusena saab rennid taas puhtaks ja läikivaks.

Tellides katusepesu Katusehooldus.ee-st on vihmaveerennide puhastus juba hinna sees ja seda eraldi tellima ei pea.

Katusepesu sisaldab põhjalikku pesu koos tööstusliku survepesuriga.
Pärast seda kantakse vajadusel peale samblatõrje ja viimaseks tehakse veel ka majaümbruse koristus, et kõik näeks välja ilus ja puhas, nii nagu enne.

Katusepesu käigus selgub ka see, milline on katuse seisukord
Kui katusepesijad on juba katusel, siis vaatavad nad ühtlasi üle terve katuse seisukorra ja annavad nõu, kui korstna läbiviiku on vaja tihendada või mõni katusekivi välja vahetada.

„Samamoodi on ka rennide puhul – näiteks kui selgub, et vihmaveerenni on lisaks puhastamisele ikkagi vaja ka parandada, siis lepime kokku selleks sobiva aja või soovitame mõnda oma partnerit,“ toob Jõgi välja terviklahenduse eelised.

Vihmaveerennid tuleks puhtad hoida aasta läbi
Selleks, et vältida kahjusid majas sees ja maja ümbruses, tasub oma vihmaveerennid hoida puhtad igal aastaajal.

„Vihmaveesüsteemide toimimist tuleks regulaarselt kontrollida nii eramajas kui ka kortermajas. Näiteks kui maja ümbruses on kõrgeid puid, võib olla vaja renne puhastada ka tihedamini kui kord aastas,“ toob Katusehooldus.ee esindaja Siim Jõgi näite.


Vihmaveesüsteemide puhastamise meelespea:
- Puhasta renne vähemalt kord aastas, eelistatult sügisel pärast viimaste lehtede langemist.
- Eemalda rennidest kogu mustus ja lahtine sodi, lehed ja sinna kogunenud sammal.
- Kui vihmaveerenn tilgub või laseb läbi, siis veendu esmalt, ega renni pole tekkinud ummistust.

Ära ei tohiks unustada ka äravoolu torude puhastamist. Elu on näidanud, et ka sinna võib koos vihmaveega rennidest sodi voolata ja ummistus tekkida.


Katusehooldus.ee puhastab katuseid, fassaade, vihmaveerenne üle Eesti.

Sisestatud: 26.07.2023

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Väikesed kasvuhooned aiasaaduste kasvatamiseks

Väikesed kasvuhooned aiasaaduste kasvatamiseks

Soovid ise tomateid, maitsetaimi ja kurke kasvatada, aga sinu pere on väike? Väikesed kasvuhooned on selleks puhuks väga heaks lahenduseks. Paljud inimesed on kogenud seda, et suure suve ajal, kui viljad hakkavad valmima, on neid nii palju, et nende ära tarbimisega on raskuseid. Väikesed kasvuhooned on piisavalt ruumikad, et rahuldada väiksema pere vajadused, ilma et saaduste ära söömisega peaks probleeme tekkima. Kuidas valida kasvuhoonet ja mida selle hooldamisel silmas pidada?

Mootorsaest heade nippideni ehk esimesed sammud aianduses

Mootorsaest heade nippideni ehk esimesed sammud aianduses

Me kaalume hoolega, milline diivan oleks elutuppa see õige otsus ning kas kööki sobiks paremini tume või hele mööbel. Lisaks veel kümned ja kümned teisedki disainiga seotud otsused, mida uut kodu sisustades või olemasolevat uuendades vastu peame võtma. Aed on aga ju justkui meie kodu laiendus ja muidugi tahame, et sealgi toimuv peegeldaks meie eelistusi, soove ning valikuid. Kui see on aga sinu esimene kord aeda disainida, siis millega võiks arvestada?

vaata kõiki