KÜSI NÕU VALGUSTUSE SPETSIALISTILT

Parim valgustugevus - nipid eratarbijale?

Katja 13.10.2008 08:11

Kas on mõni hea nipp, mida järgides eratarbija võiks enam-vähem mõistliku valgustugevuse enda koju saada? Nt et 17m2 ruumis peaks olema valgusti vähemalt 60w?

Või kui sellist reeglistikku pole, siis palun konkreetse ruumi jaoks nõu. Mu tulevasse kööki paistab vaid päris varane hommikupäike. Pinda on 17m2. Valgusteid planeeritud lakke üks (täpselt laua kohale) + siis töötasapinna kohal valgustus. Seinad tahaks teha pastelsed aga suht pimeda ruumi tõttu pean vist peaaegu valged tegema. Mööbel on tamm - et siis mitte kuigi tume. Põrand pigem tume pruun. Lambina eelistaks miskit veidi romantilist, miskit lühtri moodi aga võimalik, et ka siin pean parema valgustuse huvides möönduse tegema tugevama valgustuse kasuks. Ja hõõglampi tahaks. Palun soovitust, mida valgustit otsides jälgida.

Tsiteeri

moodne valgustus 13.10.2008 11:47


Tere

17m2 köök on ruumikam, kui tavaline tüüpkorteri köök. Raske on täpsemaid soovitusi anda ilma köögi plaani nägemata, kuid mõningad lähtekohad kindlasti. Eeldan siis, et köök ei ole sopiline, vaid ristküliku või enam vähem ruudu kujuline. Eeldan ka seda, et ruum ei ole üle 3 m kõrge. Saan aru, et tööpinna valgustusega on arvestatud. Hea tööpinnavalgustus on oluline.

Kui lähtuda minu eeldustest, siis piisava valguse peaks saama valgustiga, mis annab 3x60 W ehk kokku 180 W. Kuna see valgusti tuleb laua kohale, siis laua valgustamiseks (sõltub muidugi, kui suur see laud on) on iseenesest piisav ka 60 W või 2x60 W. Samas tuleb siis selle valgustiga valgustada ka kogu ülejäänud ruumi. Seetõttu soovitangi kasutada natukene rohkem lampe. Valguse reguleerimiseks soovitan kasutada kas kahte eraldi lülitust näiteks, et ühe lülituse alt süttivad 2x60 W ja teise alt siis kõik kolm või kasutada dimmerit, mis võimaldab valgustugevust reguleerida. Ja kui juhtubki, et valgust saab palju, siis võib alati 60 W lambid asendada 40 W lampidega. See kas valgust saab palju või vähe, sõltub natukene ka valgustist - näiteks opaalklaas võtab valgust maha, kuid ka hajutab meeldivalt. Ma ütleks, et võiksite lähtuda minu pakutud võimsusest ja paigaldada dimmer, sest siis saab vastavalt vajadusele ja meeleolule valgust reguleerida. Ma ei annaks piiranguid valgusti valikul. Võib olla ka lühter. Lühtritel on tavaliselt kasutusel väiksema võimsusega küünallambid, kuid lähtuge siis minu pakutud võimsusest, milleks on kokku 150-200 W (kus kõik lambid kokku annavad enam vähem sellise võimsuse). Nendest soovitustest lähtudes saab piisava valguse köögi lauale ja selle ümber. Hea ühtlase valguse saamiseks oleks muidugi parem, kui valguspunkte oleks laes sellise ruumi kohta näiteks kaks, kuid ka ühega jagub valgust kogu ruumi. Küll aga juhin tähelepanu veel sellele, et ruumi nurgad (ma ei tea täpselt, kuidas valgusti ruumi suhtes asetub) võivad jääda hämaramaks, mitte pimedaks ning kui sellistesse kohtadesse on vaja näiteks head lugemisvalgust, siis tuleks see eraldi juurde muretseda.

loodan, et oli abi,

terv,

Addi Rull
moodne valgustus

Tsiteeri

Katja 13.10.2008 14:01

Tänud! Kõik eeldused panite täpp, nii et saan kenasti Te soovituste abil edasi tegutseda:).

Tsiteeri

Katja 13.10.2008 14:10

Küsiks korraga veel samal teemal. Öeldaks, et laste tuba nõuab üldvalgustuseks tavapärasest tugevamat valgust. Tuba on üsna ruudukujuline, 16m2, lamp asub keset lage, lisaks on lugemiseks seinalamp ja laualamp. Ja lapse soovil on dimmer ka planeeritud. Milline võiks olla sellise ruumi valgustugevus?

Tsiteeri

Notify me by e-mail if new posts are added to this thread.

Lisa pilte

Sisustusweb ei vastuta foorumisse lisatud postituste ega nende sisu, samuti postituste kaudu kättesaadavaks tehtud internetilehtede sisu eest. Sisustusweb jätab endale õiguse kustutada postitused, mis on teemavälised, kirjutatud teise isiku nimel, solvavad, labased, vaenu õhutavad, ebaseaduslikule tegevusele üles kutsuvad või muudele headele tavadele mitte vastavad.