Вдохновение, идеи дизайна интерьера, советы и рекомендации

Õueterrassi saab ise odavalt valmis ehitada

Koduaeda ise terrassi ehitamine on võrdlemisi lihtne ja odav, vaja on elementaarseid ning kättesaadavaid ehitusmaterjale ning vaba nädalavahetust.

Terrassi ehitamiseks on kõige tavapärasem ja kättesaadavam materjal traditsiooniline männi- või kuusepuit. Saadaval on ka Aafrikast pärit puitmaterjale, mis paistavad silma ilu ja vastupidavusega kui ka kõrgema hinnaga.

Väliterrassi ehitusel kasutatav puitmaterjal peab kindlasti olema ilmastikukindel – immutatud või kuumtöödeldud ning kindlasti rihveldatud ehk soonilise pinnaga. Harilik töötlemata laud mädaneb välitingimustes mõne aastaga ning laua sile tekstuur muutub vihmaga eluohtlikult libedaks.


Terrassilaud peab olema immutatud või kuumtöödeldud

Immutatud puitmaterjali tunneb ära roheka, vahest ka pruuni värvitooni järgi. Immutatud puit on töödeldud vaakumkambris, kus loodusliku koostisega immutusvedelik imendub sügavale puidu kiudude vahele. Immutatud puidu roheline värv on ilus, kuid kahjuks muutub see paari aastaga paratamatult hallikamaks. Igasuguse puidu eluiga ja välimust aitab pikendada kord aastas lina- või tõrvaõliga töötlemine. Ehitamisel tuleb õliga kindlasti ilmastikukindlaks töödelda ka laudade saetud otsad. Terrassi ehitamiseks sobiliku immutatud ehituspuidu ruutmeeter maksab orienteeruvalt 180 krooni.

Kuumtöödeldud terrassilauad on käinud läbi spetsiaalse termoahju paarisaja kraadisest kuumusest, mis sulgeb puidu poorid ning teeb materjali vastupidavaks. Kuumtöödeldud puit peab immutatud puidust kordades kauem vastu - kuni kolmkümmend aastat. Kuid ka maksab rohkem – ligi 500 krooni ruutmeeter. Kuumtöödeldud puidu tunneb ära pruunika värvi järgi, kuid alati tasub seda ehituspoe konsultandiga täpsustada.

Lisaks kodumaisele männi- ja kuusepuidule võib terrassi meisterdada ka eksootilistest Aafrika päritolu Ipe või Massaranduba puidust. Nende puitude kvaliteeti ja tugevust näitab juba mass, mis on männi- või kuusepuu kaalust kaks korda suurem. Silmapaistvalt ilusa mustriga aafrika puidud peavad vastu aastakümneid, kuid maksavad ka rohkem – umbes 1000 krooni ruutmeeter. Kui terrassi pind pole väga suur, siis tasub eksklusiivsemat materjali kindlasti kaaluda.

Lauamaterjali on soovitav osta suurematest poodidest ning tootjatelt, mis tagab laua kvaliteedi. Väiksemate valmistajate pakkides esineb praaki keskmisest tihedamini.


Alla 20-ruutmeetrise terrassi ehituseks luba pole vaja

Üldiselt on terrassi ehitamine suhteliselt lihtne ja inimene, kes vähegi kodus ehitustöödega kokku on puutunud peaks hakkama saama.

Alla 20-ruutmeetrise terrassi ehituseks kuskilt eriluba muretseda pole tarvis. Teine lugu on näiteks ridaelamus, kus enda tegemised peab naabriga kooskõlastama.

Kuna Eesti kliima ei soosi terrassi rajamist otse maapinnale, siis tuleb tööd alustada vundamendi ehitamisest. Liivasele pinnale on kõige lihtsam ehitada fibo plokkidest või betoonist valatud alus. Savise pinnase puhul ja kui terrass kinnitub maja külge peab maapinna külmumispiirist (1,2m) sügavamale paigaldama tugipostid. Tugipostiks sobib pea igasugune plastikust (ventilatsiooni, trenaaži) toru, mida betooniga täita.

Kõige mugavam on valamisel kasutada valmis betooni, mida müüakse 25-kilogrammistes kottides. Valmis betoonisegu on palju lihtsam ise kas labida, segumasina või mikseriga kokku segada kui osta tsementi ja liiva ning hakata siis sobivat konsistentsi kombineerima.

Vundamendi peale tuleb ehitada prussidest tugiraamistik koos vahetaladega, kuhu pealise lauad kinnitada. Sarnaselt terrassilaudadega peavad ka vahetalad ehk roovid olema immutatud puidust. Pigem tasub alusraamistik teha tihedam, et põrand ei hakkaks „läbi vajuma“.

Vundamendi pealisehituse puhul peab kindlasti jälgima, et terrassi puitosad mingil juhul vastu maapinda ei puutuks ning igalt poolt käiks õhk läbi. Ka raamistiku alt. Muidu hakkab rõdu niiskuse toimel kiiresti mädanema.

Ning edasi saab jätkatagi juba terrassilaudade paigaldamisega. Siinkohal tasub silmas pidada, et suurema terrassi puhul laudu jätkates jääksid jätkukohad erinevatesse kohtadesse – muidu jääb jätkatud osa inetult silma paistma. Kruvidena on kõige mugavam kasutada torx ehk tähtpeaga terrassikruvisid, mis peavad niiskusele vastu ja ei hakka roostetama.

Kinnitamisel tuleb jälgida, et kruvisid mitte liiga laua otstesse lasta. Laua otsa võiks jääda 2-3 sentimeetrit ruumi, muidu võib puit kruvides lõhki minna. terrassilaudasid ei tohi päris külg-külje kõrvale kokku asetada, sest puit „mängib“ niiskuse toimel. Optimaalne vahe on 5 millimeetrit.

Tutvu ka K-rauta kevadise kataloogiga >>>


Опубликовано: 13.04.2012

Вы также можете быть заинтересованы в следующих статьях

ДУБОВАЯ МЕБЕЛЬ – ЦЕННАЯ И НАДЕЖНАЯ

ДУБОВАЯ МЕБЕЛЬ – ЦЕННАЯ И НАДЕЖНАЯ

Дуб с древних времен был известен как старая и ценная древесина. Из него делали все, что должно было быть прочным и долговечным: колеса телеги, военные корабли, бочки с вином и т. Д.
Дуб также высоко ценится в мебельной промышленности. Мебель из дуба чрезвычайно прочная, прочная, с красивым рисунком, неподвластна времени и вписывается в любой интерьер.
Вода также не очень сильно влияет на древесину дуба, но в воде она темнеет, за счет чего становится более прочной, и появляется красивая древесная структура.

Новая коллекция обоев Onirique- создаем свой уютный дом в сказочном мире.

Новая коллекция обоев Onirique- создаем свой уютный дом в сказочном мире.

Эксклюзивные обои выполненные в сотрудничестве завода Decoprint и студии Darling Mind.
Дизайнеры соблазняют зрителей своими иллюстрациями на жизнь в сказочном и чудесном мире.
Вдохновленные идеей сюрреалистического мира снов, они нацелены на преобразование интерьера и
привнесение характера хозяина дома.

Decormaison Belle

Decormaison Belle

Обои в идеальном скандинавском стиле стиль в новой коллекции от Decormaison.
Дизайны и орнаменты этих обоев были созданы еще много лет назад, но новое дыхание им предала трендовая цветовая гамма. Приятные оттенки пепельных и дымчатых цветов, прекрасные темно- зеленые и синие тона, отлично впишутся в скандинавские интерьеры.

Эпоха золота

Эпоха золота

На сегодняшний день одну из главнейших ролей в дизайне интерьера играет медь, которая повлекла за собой такие металлы, как бронза и золото. Последнее смогло завоевать огромную популярность, а потому его можно найти в самых разнообразных частях дома, начиная гостиными и заканчивая ванными комнатами.

Индустриально трендовые светильники в квартиры типа-лофт из Light Concept

Индустриально трендовые светильники в квартиры типа-лофт из Light Concept

Новые жилые кварталы на месте несимпатичных старых районов? Просторные квартиры-лофты вместо тесных квартир с низкими потолками? Light Concept предлагает вашему вниманию идею для оформления современных квартир.

смотреть ещё