Вдохновение, идеи дизайна интерьера, советы и рекомендации

Kasulikud teadmised tapeetidest

Seinte katmine tapeediga ehk tapetseerimine annab tänu tapeetide mustri- ja värvivalikule võimaluse kujundada ruum vastavalt oma maitsele. Kuigi sisekujundustrendid pakuvad mitmeid alternatiive, jääb tapeet siiski traditsiooniliseks ja harjumuspäraseks seinakatteks.

Tapeet jaguneb eelkõige koostise ja valmistamise tehnoloogia järgi.
Skaala on lai, alates odavast klaaskiudtapeedist kuni hinnaliste siiditapeetideni.

Tapeetide liigitamisel on enamlevinud järgnevad nimetused:
*pabertapeedid
*fliistapeedid e. easy-up
*värvitavad tapeedid
*fototapeedid, pilttapeedid
*vinüültapeedid
*veluurtapeedid
*metalltapeedid
*disaintapeedid
*tekstiiltapeedid, siidtapeedid
*flokk- ja samettapeet
*looduslikud tapeedid: rootapeedid, bambustapeedid ja korktapeedid
*vedeltapeet

Pabertapeet
Traditsioonilise ja levinuima pabertapeedi aluspõhi on kaetud valgust mitte läbilaskva värviga, mis varjab ka paberi koltumist. Tapeedi pealiskihile on trükitud (sageli ka sisse pressitud) muster. Kvaliteetsematel neist on kahekordne pealiskiht.

Teadlik tarbija, kes pöörab erilist tähelepanu viimistlusmaterjalide keemilisele koostisele, peaks eelistama naturaalset pabertapeeti. Selle pindmine muster või värvikate jätab läbi kumama paberi struktuuri. Tapeet on valmistatud vanapaberist ning selle värvimiseks kasutatakse linaseemneõlist ja maisitärklisest valmistatud tinti. Tulemuseks on 100% ökoloogiline ja allergiavaba toode.

*Duro

*Duro

Fliistapeet
Fliistapeeti e. "liim seina" tapeeti tuntakse ka Easy-up tapeedina ning inglise keeles ka non-woven või smartpaper’ina.
Fliisi saadakse tselluloosi ja eri lisandite kombineerimise teel. Erinevad lisandid teevad antud materjali võrreldes paberiga tugevamaks ja paindlikumaks ning hästi kaitstud hõõrdumise ja mustuse eest. Fliisi kasutatakse erinevates tööstusharudes, mis hõlmavad riiete tootmist, trüki, lennundust jne, ning materjalina kaasaegsete seinakattete tootmises.

Valides fliistapeedi seinte viimistluseks tuleb arvesse võtta asjolu, et neil on erienvad liigid. Fllistapeedi tüübi valik toimub lähtudes ostja eelistustest ja soovidest, sest iga liik sobib teatud juhtudel.

Värvitav tapeet
Lisaks valmiskujul seina kleebitavale tapeedile on olemas ka värvitav tapeet. See on tänuväärt lahendus ennekõike vanemates majades, kus halva ehituskvaliteedi tõttu seinte sirgeks saamine palju probleeme tekitab, kuid kus ometi soovitakse seinad üle värvida.

Selle tootegrupi tuntuim esindaja on klaaskiudtapeet, mida on kerge puhastada ning mis varjab hästi seintesse tekkivaid pragusid. Siiski on selle vahepeal suurmoeks saanud materjali hiigelaeg möödas, eluruumidesse pole teda õigupoolest kunagi soovitatud.

Inim- ja keskkonnasõbralikumat alternatiivi pakub naturaalne paberist värvitav tapeet, mille puhul saavutatakse erinevaid struktuure pabermassi hulka puidutükkide segamise abil.

Mõlemaid värvitava tapeedi alaliike on võimalik hiljem korduvalt üle värvida.

Fototapeet e. pilttapeet
Pilttapeedi nö. muster on digitaalselt trükitud ning tavaliselt on tegemist just suuremustriline pindadega, mida saab ka pesta ning nad on pleekimiskindlamad kui tavalised tapeedid.
Üks pilt koosneb üldjuhul kaheksast või viiest paanist; erandjuhul ühest või kahest.

Fototapeet on oma omadustelt tugev ja paks, võimalik puhastada ning väga kerge ja mugav paigaldada. Paigaldamisel kasutatakse tavalist tapeedi liimi, mis on mõeldud raskemate vinüültapeetide jaoks. Fototapeeti on võimalik tellida eritellimusel ka oma fotost firmadelt, kes tegelevad fototapeetide trükkimise ja tootmisega.
Fototapeet ei ole mõeldud kasutamiseks niisketest ruumides.

Tekstiiltapeet
Tekstiilitapeetidega on seinu kaetud juba sajandeid.
Tänapäevase tekstiiltapeedi aluskiht on paberist, mille peale on kleebitud kootud mustriga kangas või kangakiud. Aluspaber on üle trükitud värviga. Tekstiilina kasutatakse villa, džuuti, puuvilla, siidi, lina ja kunstkiude. Selline tapeet tekitab eriti sooja ja rahuliku miljöö. Seinale liimitakse seda nagu tavalist tapeeti.

Tekstiiltapeet on väga nõudlik: ei salli liigset niiskust, õhu niiskustaseme kõikumist, puudutamist ja pesta seda ei saa. Tekstiiltapeet on umbes sama vastupidav nagu pabertapeet. Mõned tekstiiltapeedid on valguskindlad, see tähendab, et ei pleegi ära.

Tekstiiliga võib katta ka vaid ühe seina. Põhjus, miks mitu korda kallimat tekstiili eelistatakse tavalisele tapeedile, on tekstiilile omane naturaalne struktuur ja värvigamma, mis muudab seinapinna elavamaks ja vahetumaks. Igal juhul tekitab ta pehme ja koduse miljöö.

Flokk- ja samettapeet
Luksuslikud sametpinnaga tapeedid, kus sametiste kiududega on moodustatud matile või metalselt läiklevale pinnale muster.
Nagu tekstiiltapeetki, ei sobi ka samettapeet niisketesse ruumidesse ja nõuab kuivhooldust.

Vinüültapeet
Vinüültapeeti iseloomustab keskmisele tarbijale vastuvõetav hind. Vinüültapeet on keemiatööstuse produkt, mistõttu ökoloogilised kaalutlused tasub selle tootegrupi puhul unustada. Täissünteetilistele vinüültapeetidele ei sea tootmisprotsess mingeid piiranguid, mistõttu värvi- ja mustrivalik on väga suur. Olemas on nii perfektselt sileda pealispinna kui ka tugevalt reljeefse mustriga variante.
Vinüültapeeti on kerge hooldada (pestavus!), samuti on pikk nende vastupidavusaeg.

Veluurtapeedid
Paksule, hästi kleepuvale aluspinnale tupsutatakse tekstiiliniidikesi, -kiude ja tupsusid. Sellise töötluse tulemusena saadakse sametpind, mis enamasti kujundatakse klassikalises stiilis.

Spetsiaaltapeedid
See kategooria hõlmab kõige erinevama disaini ja pinna-töötlusega tapeete.

*Duro

*Duro

Looduslikud tapeedid
Värvitud paberist aluspaanile kleebitakse looduslikke materjale: rohukõrsi, lehti, samblikku, liiva, mineraale, vineerlehti vms. Originaalsed ja keskkonnasõbralikud.

Korktapeet
Korktapeet on tervisesõbralik seinakate, mis tänu korgi antistaatilistele omadustele ei tõmba tolmu ligi, sobides hästi ka laste- ja magamistubadesse. Tänu oma ainulaadsele struktuurile korgikiht peaaegu ei vanane ega ima lõhnu, näiteks ka mitte tubakasuitsu.
Korktapeet on hõlpsalt paigaldatav pabertapeetidele sobiva liimiga.

Metalltapeedid
Paberist paan on kaetud metallkihiga. Tapeet on küllaltki raske, 150–170 gr/ m². Metalltapeedid on suure valguskindlusega, hõlpsasti puhastatavad ning tulekindlad. Müüakse enamasti valmispaanidena.

Disaintapeedid
Kasutatakse väga erinevaid töötlusi, palju on metalliläiget, krohvilaadse pinnatöötlusega tapeete, jaapanipäraseid reljeefse paberpinnaga tapeete jne.

Vedeltapeet
Hea alternatiiv tavalistele tapeetidele ja värvidele. See on puuvilla, tselluloosi, mineraalide ja siidikiududest mass, mille segamisel veega saadakse põnev naturaalne antistaatiliste ja heli summutavate omadustega, hingav ning pehme seinakattematerjal.

Vedeltapeet on kergelt paigaldatav, ei vaja erilist seina ettevalmistust, kuna katab ühtlaselt ebatasaseid pindu, sealjuures näiteks ka torusid ja radiaatoreid. Vead on kergesti eemaldatavad vee abil. Vedeltapeet reguleerib hästi ruumi õhuniiskust.

Tapeedirullidel olevad sümbolid



Värvid ja mustrid
Kui materjali suhtes on põhimõtteline otsus langetatud, tuleb valida värvid ja mustrid. Otsust kergendab (mõnel puhul mõistagi ka raskendab) tapeetide juurde pakutav iluääriste ehk poortide valik. Kindlam on poort ja tapeet valida juba tootja pakutud kombinatsioonis. Kvaliteetmaterjalide seast võib leida terveid kollektsioone, kus omavahel sobitatud tapeetidele-poortidele sekundeerivad ka erinevad sisustuskangad.

Poordi võib paigutada tapeedi ülaserva, kuid see võib ühendada ka seina keskel kahte erineva mustriga seinakatet. Poorti võib paigaldada seina keskele nii, et alla jääb sobivas mustris või värvis tapeet, üles aga värvitud sein. Lõpuks on võimalik poorti liimida ka ainult värvitud seinale.

Kui palju?
Tapeete müüakse nii ehitusmaterjalide kauplustes, kui ka sisustussalongidest.
Viimastes pakutakse tavaliselt eksklusiivsemaid, kvaliteetsemaid ja kallimaid seinakattematerjale. Sisustussalongi kliendil tuleb sageli arvestada tellimuse ja selle täitmiseks vajaliku ooteajaga.

Sobiva tapeedikoguse saab välja arvutada juba kodus. Enimlevinud tapeedirull on pool meetrit lai ja veidi üle kümne meetrit pikk. Tubade standardkõrguseks on 2,5 meetrit, mis tähendab, et ühest rullist piisab kahe meetri pikkuse seinalõigu katmiseks. Tapeedi koguse leidmisel ei võeta aga aluseks seina üldpinda, vaid arvutatakse välja vajaminev paanide hulk.

Alati on tark, eriti ettetellitava tapeedi puhul, osta materjali rullijagu vajaminevast rohkem. Kõik tapeedifirmad annavad oma tootega kaasa õpetuse, kuidas tapeeti kvaliteetselt seina panna.

*Duro

*Duro

Tapeedi ostmisel pea silmas:
• väikesed ruumid paistavad suurematena, kui seinad ja laed on heledates toonides. Suured ruumid muutuvad hubasemaks tumedate tapeetide abil.
• erinevate mustrite või värvidega on võimalik korrigeerida ruumide proportsioone, paigaldades näiteks otsaseintele teist värvi tapeedi või kasutades ruumi kõrguse reguleerimiseks poorte. Püsttriip teeb toa kõrgemaks.
• varjulistes tubades kasuta erksamaid päikeselisi toone või sooja varjundiga pooltoone. Päikesepaistelistes tubades muutuvad erksavärvilised tapeedid veel intensiivsemaks, seega peaks neisse tubadesse valima heledamad ja jahedamad toonid.
• hele mööbel pääseb paremini esile tumeda tapeedi taustal ja vastupidi.
• suur muster tapeedil pääseb siiski mõjule vaid suurtel lagedatel seintel, väikeses ruumis võiks piirduda väiksemustrilise või ühevärvilise tapeediga.
• kui elutoa seintel on palju pilte, sobib seinale kas struktuur- või tekstiiltapeet. Kui aga on tegemist ühe suure pildiga, sobib ka mustriga tapeet, kuid tuleb silmas pidada, et muster ei hakkaks domineerima pildil kujutatu üle.
• ka toa lage võib tapetseerida.
• kauplusesse võiks kaasa võtta ruumis esinevate mööbliesemete või vaipade värvinäidised, et võrrelda tapeedi ja muude sisustuselementide sobivust
• tapeedinäidiseid tuleks kindlasti vaadata loomuliku valguse käes: kui vähegi võimalik, võiks kataloogi või tapeedi näidist koju kaasa paluda, sest kaupluse ja koduse toa valgus võivad üksteisest kardinaalselt erineda
• kataloogist tapeedinäidise vaatamisel tuleks kataloog tõsta püstiasendisse, eriti läikivate tapeetide puhul, kuna valgus võib tapeedi pinnal väga erinevalt mängida ning lõpptulemus jääda ettekujutatust sootuks erinev.
• kallimate disaintapeetidega ei pea katma tervet seina, vaid neid võib kasutada ka huvitava aktsendina näiteks värvitud seintega ruumides.

* Omexco

* Omexco

Kasulikud näpunäited
Tapeeti ostes on oluline jälgida märke või arve, mis iseloomustavad:
• tapeedi veekindlust ehk pestavust ehk tugevust;
• tapeedi valguskindlust (mõõdetakse 8 punkti süsteemis);
• tapeedi mustrit (NB! Mustri haakumisel tuleb tapeeti ka vastavalt lõigata.);
• tapeedipartii numbrit või valmistamise kuupäeva;
• vihjeid liimisordile, mis sobib sellele tapeedile.

* Omexco

* Omexco

Vali õige liim
Väga tähtsaks peavad müüjad-tapeedispetsialistid liimi valikut. Osale tapeetidele on märgitud tärnid või kolmnurgakesed, mille järgi tuleb valida tapeedile sama arvu tärnide/kolmnurkadega liim.

Liimi imbumisaeg sõltub tapeedi paksusest. Näiteks õhukese tapeedi puhul näeme juba 3-5 minuti pärast, kui palju ta venib, paksu tapeedi puhul tuleb oodata 10-20 minutit. Rasked paber- ja reljeeftapeedid, aga ka vinüül-, siid- ja tekstiiltapeedid nõuavad tugevamat liimi kui kerged pabertapeedid. Õigesti valitud liim tagab paigaldatud tapeedi oma kohale jäämise.

• Tapetseeritav pind peab olema hästi siledaks lihvitud, hoiduda tuleks õlisegustest pahtlitest.
• Et pahteldatud ja värvitud pinna imavus on erinev, on soovitatav pahteldatud kohad enne tapeetimist värvida või liimiga üle käia.
• Tapeedi alla võib kleepida makulatuuri. Hoiduda tuleks klantspiltidega ajalehtedest, mis ei ima vett.
• Makulatuuri kleepimise liim peab olema tapeediliimist tugevam. Kui juhtub vastupidi, võib tapeet makulatuuri seinast lahti kangutada.
• Radiaatorite ja ahjude lähedale ei ole vaja tapeeti panna, sest temperatuuri kõikumine võtab tapeedi seinalt lahti.
• Tapeediliimi muudab tugevamaks väike annus PVA liimi.
• On liime, mida tuleb vastavalt tapeedile segada kas suurema või väiksema hulga veega. Näiteks pressitud mustriga tapeedi puhul kasutatakse väiksema veesisaldusega liimi.
• Tapeedipaanid on soovitatav üksteise suhtes asetada veidi nihutatult lauale (nii, et kõige pealmine paan on laua servaga kohakuti). Nii saab vältida liimi sattumist lauale, mis omakorda võib tapeeti kahjustada.
• Liimil tuleb lasta umbes viis minutit imbuda.
• Enne seina panemist on soovitatav tapeet korraks mõlemast otsast kokku murda, et liim jaotuks ühtlaselt.
• Paanide ülespanemist on soovitatav alustada akna juurest, sest nii välditakse jätkukohtadele varjude tekkimist.
• Kui toas on mitu akent, võiks alustada lõunapoolsest aknast, kust paistab sisse kõige tugevam valgus.
• Kõige raskem on tapeetida toanurki. Neid võib eelnevalt paberiga tugevdada.
• Nurka ei soovitata jätta paani keskkohta. Paani serv mingu üle nurga vaid 2-3 cm.
• Välisnurga puhul tuleb ülekäiguks arvestada umbes 5 mm. Et paan kaarduks veatult, tuleb ülemine ja alumine serv tasaseks lõigata enne tapeedi kuivamist.
• Kortsud tekivad tapeedi sisse tavaliselt sellepärast, et liimi pannakse liiga paksult või oli vana tapeet uue all kortsus.
• Üle kolme kihi tapeeti üksteise peale ei panda, vaid võetakse vana tapeet seinast maha.
• Pressitud mustriga tapeedile uue tapeedi pealepanemine ei anna head tulemust.

* Omexco

* Omexco

Tapeediga loodavad efektid
Värvi kasutamine

Värvidega on võimalik ruumi suuremaks või väiksemaks muuta. Heledad värvid muudavad ruumi suuremaks, tumedad väiksemaks.

Värv ja atmosfäär on lahutamatud. Alati arvesta ruumi paistva loodusliku valgusega - lõunapoolsesse ruumi paistab soojem valgus kui põhjapoolsesse. Põhjapoolsemad ruumid on harilikult hämaramad ning seal võiks kasutada heledamaid ja soojemaid värve.



Artikli koostamisel kasutatud materjale veebilehelt: www.muster.ee
Artiklit illustreerivatel fotodel Sisustussalong Muster poolt pakutavad Omexco ning Duro tapeedid.

Опубликовано: 25.10.2012

Muster Sisustussalong

тел.:
+372 679 1746 ,679 1742
Адрес:
Pärnu mnt 139A, Tallinn, Harjumaa
Е-почта:
Пожалуйста, заполните все поля.

Вы также можете быть заинтересованы в следующих статьях

Новая коллекция обоев Onirique- создаем свой уютный дом в сказочном мире.

Новая коллекция обоев Onirique- создаем свой уютный дом в сказочном мире.

Эксклюзивные обои выполненные в сотрудничестве завода Decoprint и студии Darling Mind.
Дизайнеры соблазняют зрителей своими иллюстрациями на жизнь в сказочном и чудесном мире.
Вдохновленные идеей сюрреалистического мира снов, они нацелены на преобразование интерьера и
привнесение характера хозяина дома.

Decormaison Belle

Decormaison Belle

Обои в идеальном скандинавском стиле стиль в новой коллекции от Decormaison.
Дизайны и орнаменты этих обоев были созданы еще много лет назад, но новое дыхание им предала трендовая цветовая гамма. Приятные оттенки пепельных и дымчатых цветов, прекрасные темно- зеленые и синие тона, отлично впишутся в скандинавские интерьеры.

Stragendo представляет виды ясеня

Stragendo представляет виды ясеня

В предыдущей статье мы разобрались в чем отличия межу дубом и ясенем, рассмотрели преимущества ясеня. Теперь, логично обсудить виды ясеня. Не будем углубляться в научную плоскость – в подвиды и сорта. Информация из учебника по дендрологии скажет мало нового для неподготовленного читателя и вряд ли полезна при создании интерьера.

Новые серии мебели для малышей на smart24.ee

Новые серии мебели для малышей на smart24.ee

Новинки! Серии мебели для малышей в интернет-магазине Smart24.ee. Очень красивые и качественные кроватки для младенцев, комоды с пеленальными столиками и шкафы. Также теперь в нашем магазине можно найти постельное белье для детских кроваток по приятным ценам.

смотреть ещё