Сделай сам

Teeme ise valgustile uue katte

Valgustitootjate ja -disainerite üheks väga laialt levinud tootenäiteks on tekstiilist või plastikust kattega laua-, põranda- või rippvalgusti. Selliseid ümbrisega valgusteid on toodetud nii klassikalisi kui ka modernseid, andes tootele stiili erinevate valgustijalgadega, mustritega ja kaunistustega.
Selline valgusti kipub aastatega kuluma ja määrduma. Ka soovil uut soetada ei leia me kauplusesse minnes endale ikka sobivat tooni või stiili.

Üheks võimaluseks saada uus ja maitsekas valgusti on teha ise uus lambikate, kus on võimalus just enda soovidele vastav värv ja muster valida. Eriti mustriga tekstiili valimine annab valgustile väga efektse välimuse.
Uue kanga valimisel ärge kasutage väga paksu materjali, mida õhem, seda rohkem paistab valgus läbi.
Stiili ja eripära loomiseks võib sellise lambi ääristada ilupaelte või ripatsitega või lisada kaunistusi.




























Vajaminevad materjalid:
■ kangas (katteriide suurus + varu diagonaalkantide tegemiseks + varu ühendamiskoha liimimiseks)
■ maalriteip
■ mõõdulint
■ kriit
■ ruut paberina või muu materjalina
■ mõõdupuu
■ rõhutundlik kleepuv stüreen valgusti sisekattena riidele
■ pliiats
■ käärid
■ plastikust joonlaud või tasane ese stüreeni paigaldamiseks
■ vana valgusti liidesed ehk rõngad (võib ka uued muretseda)
■ klambrid (kuni 40, mida rohkem seda parem rõngaid paigaldada)
■ valge käsitööliim tekstiile
■ paberlint ülemise ja alumise ääre rõnga tugevamaks paigaldamiseks
■ väike pintsel
■ õmbluskaalud, pressraud või -puit
■ paberteip
■ õmblusmasin vajadusel ühenduskoha õmblemiseks, siinses näites kasutatud ühenduskoha liimimist
■ niit õmlusmasina kasutamisel

Valmistamisjuhend:

1. Määrata ümbrise kõrgus ja ümbermõõt.
Kõrgus täpselt alumise rõnga äärest kuni ülemise rõnga ääreni. Siintoodud näites kasutame ühendamiseks liimimist, aga võib ka lisaks õmmelda käsitsi või õmblusmasinaga.
Ümbermõõdu puhul täpne ümbermõõt + 2 cm õmblusvaru riide ühenduskoha kokkuliimimiseks, suurema valgustiümbrise puhul jätke suurem ühenduskoha varu.
Õmblusmasina kasutamisel või käsitsi õmblemisel jätke samamoodi õmblusvaru, kui hiljem kasutate kanti õmbluse varjamiseks. Kui ei, siis arvestage mõlemast küljest võrdselt õmblusvaru: 1,5 cm mõlemast küljest.
Ärge veel tekstiilist välja lõigake.
2. Lõigake tükk rõhutundlikku stüreeni vastavalt tekstiilkatte mõõtutele punktis 1.
























3. Riide teibime laua külge.
Lõigake tükk kangast piisavalt suur. Kõrgusest ja laiusest kuni 7 cm varu, kuna teibime riide ka töölauale. Teipimisel laua külge vaadake, et sisse ei jääks voldikesi ja muster jookseks ilusti. Mida suurem muster, seda rohkema varuga võiks riiet osta.










































4. Valgusti katte täpseks joonistamiseks riidele kasuta ruutu ja mõõdupuud. Nende abil joonistada riide pahemale poolele täisnurkselt ja mustriliselt täpselt valgusti katte mõõt vastavalt punktis 1. saadud mõõtudele. Mustrilise riide korral vaadake, et ühenduskoha muster jookseks kokku ka peale ühendamisvaru liimist ühelt poolt 2 cm (arvestada, et hiljem liimime ühenduskohale ka riidest kandi peale). Vaadake, et riie oleks puhas ja täpselt paigutatud. Joonistatud katteriide lõige peab kattuma täpselt punktis 2. sütreenmaterjali lõikega.



























5. Stüreenist materjali kleepuva poole pealekandmine tekstiillõikele.
Kontrollige veelkord kangast, veendumaks et see oleks puhas, ilma voltideta ja suure mustri korral täpselt joonistatud lõige riide pahemale poolele. Kontrollige ka stüreenlõike täpset kattumist tekstiillõikega. Rõhutundliku stüreenil eemaldada cm haaval kate ja alustada täpset kleepimist riidele vasakust äärest alates.


6. Stüreenmaterjalist katte lõplik paigaldamine tekstiilkattele ja väljalõikamine tekstiilist.
Jätka paigaldamist cm haaval, et ei jääks sisse ühtegi volti või õhuauke, selleks silu pinda plastikust joonlauaga. Viige kleepimine ettevaatlikult cm haaval lõpule, et ühtegi voldikest ei jääks sisse. Siluge veelkord lõplikult sileda joonlauaga üle. Nüüd võime valgustikatte lõplikult välja lõigata ka tekstiilist koos stüreenmaterjaliga.




















7. Võtke välja valgusti rõngad ehk liidesed, mida asume kinnitama väljalõigatud kattele.

Vaadake üle, kas liidesed on võimalikult ümmargused ja ei ole vormist väljas. Vajadusel painutage neid. Metallraame võib enne uue katte paigaldamist ka üle viimistleda, kui vana pind on näiteks roostes. Liidesed peidetakse paberlindi ja tektiilist kantide sisse, näha jääb ainult ülemise rõnga kolmest metallist koosnev hoidik. Võtke töölauale valmis ka klambrid kinnitamiseks.






















8. Kinnitage alumise serva keevisliides kattele kasutades paberteipi.
Asetage alumise 3-harulise konstruktsiooniga keevisliides katte alumise ääre sisse, teipige pabertebiga kinni ja kinnitage tihedalt klambritega. Paberteipi võib ka mitte kasutada, olenevalt katte suurusest määrata kas seda on abiks vaja. Klambrite kinnitamist alusta keskmisest katteriide osast, minnes mõlemalt pool ühenduskoha suunas. Nii saab veel ühenduskoha osa korrideegida.



























9. Aseta paika ka ülemine liides ja analoogselt alumise liidese paigutamisele teosta see ka ülemise osaga. Vajadusel ei pea allääres teipi kasutama. Vaata, et liidesed jääksid siisepoole ja kogu konstruktsioon oleks paigas. Ühenduskoha osad asetatakse liimimiseks pealikuti.






Peale mõlemate äärte liideste paikapanekut peaks jääma meile juba näha uue valgusti ilme. Vajadusel saame seda enne ühenduskohtade liimimist korrigeerida.




















10. Märkige pliiatsiga õrnalt punktid eristamaks ülemist ja alumist äärt ja samuti ühenduskohta
11. Eemalda klambrid ja liidesed ja märgi tekstiilkattele kriidiga punktis 10. märgitud ühendusjoon.
Kes soovib õmmelda ühenduskohta kinni, siis peaks seda nüüd tegema enne liimimist. Kuna õmbluse jaoks pahupidi sellist tugevat sütreeniga tekstiilkatet pöörata ei saa, peaks kasutama sellist tööstuslikku õmblusmasinat, mis on igast küljest avatud. Hiljem liimida ikkagi ühenduskoht kinni. Samuti on ikkagi ilus selline ühenduskoht katta kandiga, selleni ka kohe jõuame.
12. Aseta liim alumisele ühendusäärele.




13. Liimime nüüd ühendusvaruga ääred kokku.








































14. Asetage puitpress ja õmbluskaalud liimitud koha peale lauale ja lasema ühenduskohal kuivada 10 minutiit.














15. Alustame rõngaste ehk liidete paigaldamist alumisest äärest liimi paigaldamisega. Kui ühenduskoha liimimiskoht on turvaliselt ära kuivanud alustame liidete paigaldamist tekstiilkattele. Selleks paigaldame peenikese liimirea alumise ääre siseküljele.






















16. Esmalt kinnitame klambitega alumise 3 haruga keevisliite. Asetame alumise 3 haruga keevisliite liimile paika ja kinnitame klambitega. Kõigepealt kinnitame klambritega ühenduskoha, seejärel vastaskülg kuni kogu ring on korralikult kinnitatud.
17. Nüüd asetame liimi ja kinnitame analoogselt ülemise keevise. Selleks paneme jälle kitsa randi liimi ja liimime keevise ülemise tekstiilkatte äärde. Lõpuks kinnitame klambritega.




18. Keerake veelkord keevisliides üles poole ja veenduge, et klambrid on korralikult paigaldatud ja kuppel ehk tekstiilkate on igati vormis. Vaadake, et liidesed ei oleks paigast nihkunud ja kogu raam istub ilusti.


Selliselt peaks lõpuks korralikult klambritega kinnitatud liimitud keevistega kate jääma. Veenduge veelkord, et keevised ehk rõngad on korralikult paigas.






















19. Peale kuivamist eemalda klambrid ja märgime katte äärtesse jooned paberlindi liimimiseks maksimaalselt kaugusele pool cm äärtest.
















20. Liimime paberlindi pintslit kasutades tekstiilkatte ülemisse äärde. Katame paberlindi liimiga ja kanname täpselt kohakuti eelmises punktis 19 tõmmatud joonega. Paberlindi paigaldamist alustame ühenduskohast ja lõpetame ringi ka ühenduskohas.



21. Liimi niimoodi terve ringi ulatuses.







22. Lõigake väike kolmnurk ühenduskoha keskele.














23. Paigalda liimi ka paberlindi ülemisse poolde ja liimi paberlint üle ülemise serva. Lükka sõrmedaga rahulikult kogu paberlindi osa üle äärte, kontrolli et tekstiilkatte äär on seespoolt korralikult ja ühtlaselt liimitud.



24. Korrake samme 19-23 ka tekstiilkatte alumises servas.






25. Alustame kantide valmistamist ja pealekandmist ühenduskohale ja tekstiilkatte äärtesse. Kantide valmistamiseks mõõtke esmalt mõõdud, ühenduskohale ei ole vaja varu jätta, küll aga keevisringidele jätta 1 cm varu. Kantide laius võiks olla kuni 1,5 cm (kogulaius allakeeratud äärtega 3 cm), laiema katte puhul võib ka kant laiem olla. Mõõtke esmalt diagonaalriidest välja mustri sobivus ja tehke joonlauaga vastavad lõiked riidele.
26. Kantide lihtsamaks tegemiseks võib triikida väljalõiked pooleks ja siis mõlemad pooled veel pooleks. Nii saame korraliku pressitud kandi.
27. Kohanda saadud kandid kattele ja kontrolli veelkord sobivust.





28. Esmalt liimi ühenduskoha kant seest liimiga kokku ja aseta ühenduskohta ühest äärest alustades. Jälgi, et kant jookseks sirgelt ülevalt alla.












29. Lõika äärekandi algusesse sisse kolmnurkne lõige ja kata see liimiga, äärekandi lõpus keera jällegi ääred alla saades kolmnurkse tipu. Selliselt jääb kant kaunim välja ja mugavam paigaldada.













30. Alustame kandi pealeliimimist ühenduskohast, nagu punktis 20 ja 21 liimisime paberlinti äärtesse.
Korrake samme 20 ja 21 ka tekstiilkandi pealeliimimisel. Ainuke vahe on selles, et tekstiilkandi keerame võrdses ulatuses välis- ja siseküljele. Kandke liimi kõigepealt kandi välisküljele ja liimige seejärel järk-järgult tekstiilkatte äärde.


























31. Oleme ringi peale teinud ja nüüd ühenduskohas teeme kolmnurkse tipu (äärte ära keeramisega) kandi lõppu, nagu punktis 29 tegime vastupidi kandi algusesse.




32. Liimime ühenduskoha korralikult kinni.












33. Liimime nüüd kandi tekstiilkatte siseküljele kinni, nagu paberlindiga samm 23 juures.













34. Kordame nüüd kandi liimimist teises tekstiilkatte ääres korrates punkte 29 - 32. Lase liimil kuivada vastavalt instruktsioonile ja siis võib juba kaunist valgustust kasutada.











Ja ongi kaunis lamp valmis!
Veel tähtsaid nõuandeid:
■ Valides kangast valgusti ümbriseks, hoidke valitud kangas lambipirni ees veendumaks, et valgus paistab piisavalt läbi. Liiga paksu kanga valimisel võib valgus jääda liiga hämaraks. On olemas ka kangaid, mille struktuur on osaliselt läbipaistvam, sellise tekstuuriga saab huvitava inetrjööri luua. Lähtuge sellest, kas selle valgusti roll on anda hõdusat õhtuvalgust või selle valguse käes peaks saama ka igapäevatoimetusi teha.
■ Hoidke märg paber või käterätik enda läheduses, et saaksite töötades kiirelt ja mugavalt liigset liimi ära pühkida.
■ Valgustikatte ülemise ja alumise serva võib teha ka muust tekstiilmaterjalist. Kui kattematerjal on natuke ebasobilik äärte kantimiseks, võib siin kasutada ka näiteks sametit või spetsiaalseid ilupaelu. Tähtis oleks, et teisest materjalist äärised sobiks antud valgustile eripära andmiseks ja oleksid kerged liimida. Samuti võib äärtes kasutada rippuvate osadega ja kaunistustega ilupaelu, helmeid, pärleid ja muid kaunistusi.
■ Kui teie valgusti vana katte konstruktsiooni rõngad ehk keevised on korralikud, siis eemaldage vana kate ja saate kasutada seda uue valmistamisel, vajadusel uuendage ülevärvimisega.
■ Uue mustrilise katte valimisel peaks jälgima ka mustri kokkujooksmist liimimiskohal ja üleval ja all ääres ühtlase joone saavutamisel. Kui seda on raske saavutada, siis kasutada pigem väiksemustrilist tekstiili, mille liitekoht ja ääred jääksid sobilikuks. Uue katte loomisel jälgida ka valgusti eelmise katte eripärasid, näiteks paksust, materjali jne et uue paigaldamisel ei tekiks takistusi.

Koostanud: Sisustusweb'i toimetus
Artikli koostamiseks kasutatud materjale:

http://www.designsponge.com/

Опубликовано: 04.11.2012

Вы также можете быть заинтересованы в следующих статьях

Decormaison Belle

Decormaison Belle

Обои в идеальном скандинавском стиле стиль в новой коллекции от Decormaison.
Дизайны и орнаменты этих обоев были созданы еще много лет назад, но новое дыхание им предала трендовая цветовая гамма. Приятные оттенки пепельных и дымчатых цветов, прекрасные темно- зеленые и синие тона, отлично впишутся в скандинавские интерьеры.

Индустриально трендовые светильники в квартиры типа-лофт из Light Concept

Индустриально трендовые светильники в квартиры типа-лофт из Light Concept

Новые жилые кварталы на месте несимпатичных старых районов? Просторные квартиры-лофты вместо тесных квартир с низкими потолками? Light Concept предлагает вашему вниманию идею для оформления современных квартир.

Новые серии мебели для малышей на smart24.ee

Новые серии мебели для малышей на smart24.ee

Новинки! Серии мебели для малышей в интернет-магазине Smart24.ee. Очень красивые и качественные кроватки для младенцев, комоды с пеленальными столиками и шкафы. Также теперь в нашем магазине можно найти постельное белье для детских кроваток по приятным ценам.

Light Concept представляет коллекцию освещения инспирированной от лампы Эдисона

Light Concept представляет коллекцию освещения инспирированной от лампы Эдисона

Использование энергосберегающих ламп безусловно очень важно в современном мире, но их холодный белый свет порой действует раздражающе. Они с нами в офисе, в примерочной кабине магазина одежды, в лифте, да и в собственных домах тоже.

смотреть ещё