Статьи и новости

Aeg voodipesu väljavahetamiseks


Kevad on suurepärane aeg oma voodivarustuse ülevaatamiseks, täiendamiseks ja väljavahetamiseks. Selleks, et kiuloendid, koe- ja materjali tüübid pead segi ei ajaks, pakub Cherie välja 10 lihtsat nõuannet, mille järgi uut voodipesu valides orienteeruda.

1. Mis on naturaalse materjali eelised?
Voodipesu valmistatakse kahte tüüpi materjalidest: looduslikest ja sünteetilisest. Naturaalsed materjalid nagu puuvill, linane ja siid on valmistatud taimsetest või loomsetest saadustest ning on seetõttu tavaliselt pehmemad ja hingavad paremini. Voodipesu valmistamisel on eelistatuim puuvill, sest see võimaldab niiskusel kergesti aurustuda, aidates kehal ühtlast kehatemperatuuri hoida, on mugav ja kauakestev. Sünteetilisi materjale nagu polüester ja akrüül kasutatakse peamiselt kergestihooldatavate voodipesude (ingl.k Easy Care) komponendina, nad on küll odavamad, kuid ei hinga nii hästi kui naturaalsed materjalid.

2. Kuidas mõista kiuloendit?
Kiuloend (ingl.k thread count, TC) on rahvusvaheliselt tunnustatud ühik, mis näitab, mitu puuvillaniiti on 1 ruuttollis kangas ehk kui tihedalt on kangas kootud. Selleks, et valmistada kõrge kiuloendiga kangast, tuleb puuvillakiud väga peeneks ja ühtlaseks kedrata, et neid mahuks rohkem ruuttolli kohta. Tavatarbijat võib selline näitaja tihti segadusse ajada, kuna saadaval on voodipesu kiuloendiga 80 kuni 1000. Ekslik on arvata, et mida kõrgem on kiuloend, seda parem voodipesu. Puuvillase voodipesu puhul on optimaalseim kõrgekvaliteedilisest pikast puuvillakiust valmistatud kangas kiuloendiga 200 kuni 400. Selline kangas on luksuslikult pehme, sile ja lisaks sellele kestab kaua. Liiga kõrge kiuloendiga voodipesu on küll äärmiselt pehme ja luksuslik, aga enamasti õrnem, vähem vastupidavam ja nõuab rohkem hooldamist (võib juhtuda ka, et väga suure kiuloendiga kanga valmistamiseks on kiud hoopiski piki poolitatud ja tulemuseks on hoopiski nõrgem kangas). Väga madala kiuloendiga voodipesu seevastu on tihti uuena jäik (kuna selline kangas valmistatakse jämedamast ja karedamast puuvillaniidist, mida töödeldakse kemikaalide ja/või vahaga, et kiud siledamad tunduksid, seetõttu ei hinga selline voodipesu eriti hästi) ja muutub pesemisel kiiresti karvaseks/topiliseks (kemikaalid ja vaha eemalduvad korduval pesemisel, mille tulemuseks on küll pehmem pesu, kuid mis näeb närb välja). Erinevatel materjalidel on erinev optimaalne kiuloend. Üldiselt soovitame jälgida, et 100% puuvillase voodipesu kiuloend oleks vähemalt 200 TC, linase voodipesu kiuloend vähemalt 110 TC ja puuvilla ning polüestri segust valmistatud voodipesul vähemalt 180 TC.

3. Materjali kvaliteet
Ainuüksi kiuloend siiski materjali kvaliteeti ei määra, eriti veel kui paljud voodipesu tootjad sellekohast märgetki pakendile ei tee. Puuvillase kanga puhul on oluline ka toorpuuvilla kiu pikkus ja kvaliteet. Parema kvaliteediga pikast puuvillakiust saab kedrata peenemat ja tugevamat niiti. Tänase päevani on maailmas enim tunnustust leidnud Egiptuse puuvill, mis valmistatakse kõrgekvaliteedilisest pikast kammitud puuvillakiust, selline kangas on eriti tugev ja vastupidav. Aga kui tegemist pole Egiptuse puuvillaga ja kiuloendi märge pakendilt puudub, kuidas ikkagi palja silmaga kindlaks teha, et kangas on kvaliteetne ja vastupidav? Tegelikult polegi see nii raske, kui esmalt tunduda võib. Usalda ennast ja müüjat - pakendil olev teave on mõeldud sinu informeerimiseks, loe seda. Silmitse toodet lähemalt, kas kangas on tihedalt kootud ja kiud peened või on hoopis jämedad, ebaühtlased ja robustsed. Katsu toodet, kvaliteetse materjali puhul tunned juba puudutusest, et tegemist on pehme ja mõnusalt sileda kangaga. Ja viimasena - kvaliteet maksab - vastupidavama ja kvaliteetsema toote valmistamiseks kulub rohkem aega ja vaeva, ole nõus selle eest ka maksma.

4. Erineva koega kangastel on erinevad omadused
Puuvillast voodipesu valmistatakse mitmetest erineva koega kangastest - perkal, satään, žakaar, flanell ja neil kõigil on erinevad omadused. Erineva koega puuvillased kangad võivad olla kas soojad või jahedad, matid või läikega.

Perkal (ingl.k percale) - on vähemalt 180 kiutihedusega kõrgekvaliteedilisest kammitud puuvillakiust valmistatud kangas. Kammimise käigus eemaldatakse lühemad ning õrnemad kiud. Perkalist valmistatud voodipesu on peenekoeline, värske, luksuslikult sile ja vastupidav. Suurepärane aastaringselt, kergesti hooldatav ja mõnus puudutusele.

Satään (ingl.k sateen) - on pikast kammitud puuvillakiust valmistatud kangas, mille pind omandab kudumise käigus kerge läike (satääni kudumisel on kiud tugevalt keerutatud ja asetatatud nii, et neli niiti (pikilõimu) on peal, üks niit (koelõim) allpool või vastupidi, mille tulemuseks ongi sile ja läikiv pind. Harilike kangaste kudumisel asetatakse kiud vaheldumisi, üks peale ja teine alla. Vaata allolevaid pilte). Kvaliteetne puuvillsatäänist voodipesu on enamati kõrge kiuloendiga, soe, hingab hästi, pakkudes siidist pehmust ja ülimat mugavust.

Tihti tekib küsimus, mis vahe on satiinil ja satäänil? Satiin on kude, mille käigus pealmine kanga pind omandab läike. Satiinkoega kangas valmistatakse peamiselt siidist, nailonist või polüestrist. Puuvillasest niidist valmistatud satiinkoega kangast nimetatakse aga satääniks.


Tavaline kude ............................. Satiinkude


Žakaar (ingl.k jacquard) - on peen reljeefse mustriga kangas, mis valmistatakse keerukal kudumismasinal. Need masinad on programmeeritud nii, et iga lõimelõng tõstetakse eraldi, teistest sõltumata, tulemuseks on erinevate mustritega äärmiselt luksuslikud kangad, millest valmistatud voodipesu sarnaneb omadustelt satäänile, see tähendab: kauakestev, siidiselt pehme ja ülimalt mugav.

Flanell - on puuvillane kangas, mille pehme tekstuur tuleneb kanga pealispinna harjamisest pärast kudumist. Flanell on madalama kiulondiga, äärmiselt pehme kangas, mis on soe puudutusele. Flanellist voodipesu on eriti sobilik talvel ja väikelaste voodites.

Kui sulle meeldib alati värskete ja jahedate linade vahele pugeda, on perkalist voodipesu just sulle. Kui aga eelistad sooja ja siidist luksust, vali kõrgema kiuloendiga satään või žakaar voodipesu. Talvel aitab soojas püsida flanell.

5. Maalähedase linase ja kuningliku siidi eelised
Linane on äärmiselt vastupidav materjal. 6000 aastat vanad Egiptuse muumiad on leitud mässituna linasesse kangasse. Linane voodipesu on karge, püsib värskena ja hingab suurepäraselt. Linane on küll alguses kergesti kortsuv, kuid kannatab see-eest hästi pesu ja muutub kasutades järjest pehmemaks. Kuna aga linase kanga tootmine on aeganõudev protsess, on sellest valmistatud voodipesu suhteliselt kallis.

Kui karge linane pole sinu jaoks, kuid eelistad jahedat ja sensuaalset luksust, vali siidist voodipesu. Räägitakse, et siidine voodipesu võib lisada vürtsi armusuhetele - uurimused on näidanud, et siidist voodipesu seostatakse enim seksikusega magamistoas. Siidist voodipesu sobib hästi allergikutele. Meeles tasuks aga pidada, et luksuslikult siledale siidile on omane voodist sujuvalt maha libiseda ja eeldab õrna pesu ning hoolt.

6. Kiire elutempoga inimestele
Tänapäeva kiire elutempo juures on kergestihooldatav voodipesu hädavajalik. Just selleks on loodud puuvilla ja polüestri segust Easy Care (ingl. k. lihtne hooldus) sarjad. Kvaliteetne Easy Care voodipesu on kiuloendiga 180 ja enam, hästipestav ning vajab minimaalset triikimist. Vältida tuleks täispuuvillast voodipesu Easy Care viimistlusega, kuna sel puhul on minimaalse hoolduse tarbeks kangast töödeldud kemikaalidega, mis pesus välja lähevad.
Hea on hoida tagavaraks paar komplekti voodipesu, mis suurt vaeva ja hoolt ei nõua, kuid kvaliteetse täipuuvillast voodipesu vastu ei saa miski.


7. Teadmiseks tundliku nahaga inimesele
Allergiatele tundlikumad inimesed peavad olema eriti ettevaatlikud voodivarustust valides - sünteetilised materjalid pole teie jaoks! Sageli on allergiliste reaktsioonide põhjustajateks just tekstiilitööstuses kasutatavad keemilised viimistlus- ja värviained. Seetõttu soovitame tundliku nahaga inimestel vältida Easy Care voodipesu ja kasutada võimalust end hellitada naturaalsete ja luksuslike materjalidega nagu puuvill, linane ja siid.

8. Mustrid, värvid ja tikandid
Voodipesusid on saadaval meeletus värvi-, prindi- ja tikandivalikus, mis võib ka tugevamatel silme eest kirjuks võtta. Kuidas ikkagi selles suures virr-varris õigele otsusele tulla? Mille järgi valida? Meie soovitame jääda lihtsamate ühevärviliste voodipesude juurde. Lihtne, säravvalge voodipesu mitte ainult ei jäta äärmiselt luksuslikku muljet, vaid sobib kõikide interjööridega ning sellele on imelihtne dekoratiivpatju ja muid aksessuaare juurde sobitada. Kui aga valge voodipesu on oma hooldamiselt liiga suur väljakutse, tasub oma valik teha pehmete õrnemate värvide seast. Mahe Moka, pehme beez ja õrnad sinakad-roosakad toonid on alati äärmiselt kutsuvad. Õrn satääntriibuline või žakaarmuster on sellisel valikul omal kohal. Mustritest valida pigem väiksemad ja õrnema tooniga kui erksavärvilised suure lille-, mere- või pantrimustrid - esiteks ei pea muretsema, et pesus värv tuhmuks, ise ära tüdineks või partner su koos tekiga magamistoast välja juhataks. Kui aga tõeliselt tugevaid mustreid armastad, vali linad ja padjapüürid mustrilised, kuid tekikott siiski ühevärviline - selline tulemus on moodne, huvitav ja ei väsita üleliia ära. Hea voodipesu kestab aastaid, nii et vali selline, mis meeldib kauem kui üks hooaeg. Tikandid on õrnad; selleks, et kaitsta voodipesu väljanägemist, tikandeid ja värve, pööra tekikott pesus pahupidi.

9. Hoolitse oma voodipesu eest!
Selleks, et voodipesu kauem kaunina püsiks, tuleb tema eest hästi hoolt kanda. Ideaalselt tuleks voodipesu pesta kõrgel temperatuuril kord nädalas või siis iga paari nädala tagant, et hoida voodi värskena ja tolmulestad eemal. Plekid eemalduvad lihtsamalt, kui leotada pesu enne masinasse panemist jahedas (seebi)vees. Valge voodipesu säravvalgena hoidmiseks kasuta head pesuvahendit, lisa aegajalt valgendit ning ära pesumasinat üle koorma. Samas tasuks meeles pidada, et ka liigne trummelkuivatus vähendab voodipesu eluiga. Nii et kui võimalik, kuivata pesu väljas nööril - tulemuseks on värskelt lõhnav pesu, mida on lihtsam triikida. Kuna naturaalsed kangakiud muutuvad pesu käigus pehmeks ja poorid avanevad, on puuvillast voodipesu soovitatav triikida. Triikimisel surutakse kanga kius asuvad poorid taas kinni, kangas muutub pehmeks ja siledaks ning kestab seetõttu kauem (just nagu juhtub juustega, kui neid peale pesu palsamiga hooldada).


10. Õpime uuesti taaskasutama
Minu meelest pole taaskasutus mitte lihtsalt masu aja moodsaim sõnakõlks, vaid võimalus taaskord üle vaadata oma väärtushinnangud. Meil on eelnevatelt põlvedelt palju õppida. Tänapäevane tarbimisühikond hakkab oma “äraviskamise” harjumustest vähehaaval loobuma ja asendab need tasapisi esivanematele omase “hoia ja hinda” mõtteviisiga. Ja nagu teema alguses mainisin, on kevad hea aeg oma voodivarustuse ülevaatamiseks, täiendamiseks ja väljavahetamiseks. Nii et kulunuid ja päevinäinud linu pole mõtet kohe minema viskama kiirustada, neid saab vägagi lihtsate vahenditega turgutada. Näiteks saab ääristada kulunud ääred ja õmblused kauni pitsiga - lina või padjapüür saab hetkega uue romantilisema väljanägemise. Kulunud värvi saab turgutada, kui värvida ese mõnda uut ja huvitavat tooni. Hoopiski kulunud ja auklikust linast saab paremad osad välja lõigata ja õmmelda neist kas siis paar uut padjapüüri või vahva pesukott, mille sisse on hea soojad kampsunid tolmu ja pleekimise eest peitu, uut talve ootama panna. Taaskasutuse parimaid nippe küsi aga otse vanaemalt, tema juba teab, millest räägib.


Kaunist kevadet ja värskeid linu!
Soovib Cherie.ee

Lisaks loe, kuidas parandada oma une kvaliteeti SIIT

Опубликовано: 27.04.2010

Вы также можете быть заинтересованы в следующих статьях

ДУБОВАЯ МЕБЕЛЬ – ЦЕННАЯ И НАДЕЖНАЯ

ДУБОВАЯ МЕБЕЛЬ – ЦЕННАЯ И НАДЕЖНАЯ

Дуб с древних времен был известен как старая и ценная древесина. Из него делали все, что должно было быть прочным и долговечным: колеса телеги, военные корабли, бочки с вином и т. Д.
Дуб также высоко ценится в мебельной промышленности. Мебель из дуба чрезвычайно прочная, прочная, с красивым рисунком, неподвластна времени и вписывается в любой интерьер.
Вода также не очень сильно влияет на древесину дуба, но в воде она темнеет, за счет чего становится более прочной, и появляется красивая древесная структура.

Decormaison Belle

Decormaison Belle

Обои в идеальном скандинавском стиле стиль в новой коллекции от Decormaison.
Дизайны и орнаменты этих обоев были созданы еще много лет назад, но новое дыхание им предала трендовая цветовая гамма. Приятные оттенки пепельных и дымчатых цветов, прекрасные темно- зеленые и синие тона, отлично впишутся в скандинавские интерьеры.

Эпоха золота

Эпоха золота

На сегодняшний день одну из главнейших ролей в дизайне интерьера играет медь, которая повлекла за собой такие металлы, как бронза и золото. Последнее смогло завоевать огромную популярность, а потому его можно найти в самых разнообразных частях дома, начиная гостиными и заканчивая ванными комнатами.

смотреть ещё