Статьи и новости

Mida istutada sügisvaasidesse?

Sügisvaasidesse sobivad eelkõige väga vastupidavad taimed. Taimed, mis taluvad mõningaid külmakraade ja temperatuuri kõikumisi. Sügisvaasidesse on mõtekas valida suured ja kopsakad taimed. Kasvutingimused pole enam kuigi sobivad ning kasvuaeg üürike.
Kuna sügisel on temperatuur jahe, püsib pottides niiskus kordades kauem kui suvel. Vihmade korral on vaasides pigem liigniiskuse oht. Vali istutusteks auguga potid või pane potipõhja korralik drenaažikiht (kergkruus). Võimalusel paiguta aiavaas varju alla, et vihm otse peale ei sajaks.

Kastmist tuleb kindlasti jälgida ka siis, kui õues on juba külm. Tavaliselt piisab kastmisest üle nädala. Eriti vajavad vett eerikad. Tõsise öökülma ohu korral võib taimed katta ööseks katteloori või pakase kangaga.

Sügistesse aiavaasidesse sobivad:

Puismailased (Hebe)
Valge-kollase kirjude lehtede ja lillakate, roosade või valgete õitega kuni 40cm puhmad või väikesed erinevates rohelistes toonides mättakesed. Puismailased taluvad kergeid külmakraade.

Eerikad (Erica gracilis)
Valged, roosad või punakasroosad. Lehed on igihaljad, sügisestes aiavaasides väga ilusad!


Dekoratiivkapsad (Brassica olearata var. acephala)
Lillakates, roosades, valkjasrohekates toonides nii sileda kui kähara lehekodarikuga. Püsivad enamasti kuni jõuludeni. Niiskusnõudlikud.

Hariliku elupuu sordid (Thuja occidentalis):
’Danica’, ’Tiny Tim’, ’Smaragd’
Vajavad suurt istutusnõu (vähemalt 50l) ning varjutamist varakevadise päikese eest.

Harilik kanarbik (Calluna vulgaris)
Võib talvituda, kardab eelkõige liigniiskust.


Helmikpöörised (Heuchera)
Värviliste, mustriliste, tihti krousis lehtedega püsikud. Püsivad kevadeni, soodsa talve korral võivad talvituda.

Jaapani skimmia (Skimmia japonica)
Roosade õiekobaratega igihaljas põõsas. Maheda talve korral võib talvituda, kardab eredat päikest.

Krüsanteem (Chrysanthemum)
Püsivate külmade saabudes tuleb vahetada mõne tugevama taime vastu. Kardab tugevaid vihmahoogusid.

Kääbus- mägimänd (Pinus mugo var. pumilio)
Aiavaasis väga vastupidav, madalakasvulisem kui mägimänd (kuni 1,2m). Läbi aasta tumeroheline, heaks taustaks teistele väikestele vaasi puhmadele. Talvitub ilma probleemideta.

Luuderohi (Hedera helix)
Rippuvate okstega liaan, Sortidel ka valge- või kollasekirjud igihaljad lehed. Maheda talve korral võib talvituda.

Padipõõsas (Leucophyta brownii)
Hall kohev padi püsib kogu talve.


Teravatipuline talihali (Pernettya mucronata)
Effektsed: valged, roosad, punased marjad. Talub paari miinuskraadi.

Vahemere alpikann (Cyclamen persicum)
Varasügisel kasutamiseks, talub paari külmakraadi, ööseks võib katta kattelooriga.



Teadmiseks, et aianduskeskuses Hansaplant on müügile saabunud lai valik sügislilli, mis sobivad istutamiseks nii amplitesse, aiavaasidesse kui ka peenardesse.
Värvivalik on väga rikkalik, samuti leiate meilt nii suurte kui ka väiksemate õitega krüsanteeme. Oma tuntud headuses on saabunud ka kanarbikud! HINNAD ALGAVAD KÕIGEST 1.60/tk!
Suurimaks plussiks nende juures on, et kanarbike lehed on igihaljad! Ei saa mainimata jätta ka vapustavaid dekoratiivkapsaid, puismailasi ja eerikaid.

Kes soovib oma aeda midagi erilisemat, siis on väga õigeks valikuks erinevad kõrrelised. Kõrrelisi ei tasuks kohe külmade saabudes maha lõigata, sest nende härmatunud õied on talvel väga dekoratiivsed. Kogu sügislille valikuga saad tutvuda kohapeal, mõned näited on ka allpool vaatamisks väljas!

Ära unusta, et ka külmakindlatel aiapottidel on praegu väga soodsad hinnad!

Loe ka aedniku soovitusi septembrikuuks>>>

Опубликовано: 11.09.2012

Вы также можете быть заинтересованы в следующих статьях

Decormaison Belle

Decormaison Belle

Обои в идеальном скандинавском стиле стиль в новой коллекции от Decormaison.
Дизайны и орнаменты этих обоев были созданы еще много лет назад, но новое дыхание им предала трендовая цветовая гамма. Приятные оттенки пепельных и дымчатых цветов, прекрасные темно- зеленые и синие тона, отлично впишутся в скандинавские интерьеры.

Новые серии мебели для малышей на smart24.ee

Новые серии мебели для малышей на smart24.ee

Новинки! Серии мебели для малышей в интернет-магазине Smart24.ee. Очень красивые и качественные кроватки для младенцев, комоды с пеленальными столиками и шкафы. Также теперь в нашем магазине можно найти постельное белье для детских кроваток по приятным ценам.

Стиль Лофт в оформлении современных квартир

Стиль Лофт в оформлении современных квартир

Loft переводится с английского как «чердак», «верхняя часть склада». Это стиль заброшенных заводов и фабрик, которые еще в 40-е годы в Америке активно переделывались в творческие мастерские, офисы, а иногда и жилые квартиры.
Истоки распространения лофт-формата восходят к 60-м годам, к образу жизни и творчеству легендарного Энди Уорхола. Именно его квартира-мастерская «Фабрика» в loftstyle покорила нью-йоркскую богему и породила повальное увлечение лофт-интерьерами.

смотреть ещё