Статьи и новости

Valgustimaailma viimased suundumused olgu abiks alustades oma kodus remonti

Valgustimaailm pöörleb ühes rütmis muu maailmaga, tuues endaga kaasa märksõnad ökonoomsus, ökoloogilisus ja praktilisus. Kokkuhoiule ja energiasäästlikkusele sunnib tähelepanu pöörama nii meie põhjamaine pikk ja pime aeg kui energiaturu hinnaüllatused.
Praktiliseks nüansiks võib lugeda üldvalgust andvate valgustite vormikeele muutumine järjest arhitektuursemaks, lakoonilisemaks ja paigutuslahenduste suundumine pindade sisse ja taha. See suunab põhirõhu mitte niivõrd valgusti välisdisainile kui just nimelt valgustugevusele, värvusele ja valguse suunatavusele. Valgusti võib olla tasapinnaline lae- või seinapinnaga, sulandub sellega visuaalselt ühte, kuid süvistatud ava ning peidetud valgusallikast väljuv valgusvoog teeb lahenduse moodsaks ja eriilmeliseks. Või meenutavad nad oma vormilt karniisi, tekitavad väljaulatuva seinaosa või tahuka. Nimetatud valgusteid on ideaalne projekteerida elamutesse või büroohoonetesse juba projekti käigus, et laed ja seinad saaksid juba ette vastavalt ehitatud, vajalikud valgusvõimsused arvutatud ning disainiga sobitatud.
Nagu näiteks: Flos Teardrop süvisvalgusti ja Intra-Lighting karniisivalgusti.

Flos Teardrop süvisvalgusti

Flos Teardrop süvisvalgusti

Intra-Lighting karniisivalgusti

Intra-Lighting karniisivalgusti

Sellistel tehnilisemat laadi valgustitel on ka avaralt võimalusi kasutada ökonoomseid ja energiasäästlikke valgusallikaid. Selles osas on endiselt ületamatud LED valgusallikad, mis on jätkuvad arengus ning muutuvad üha sõbralikumaks silmale ka oma valguse tonaalsuse poolest.
LED valgusallikate võidukäik tulevikus saab ilmselt olema võimas. Sellele paneb põhja asjaolu, et ledide puhul on sisuliselt tegemist elektroonikaga, mille areng on kiire ning täieneb pidevalt uute tehnoloogiate ja võimalustega. Ledide võimsus on juba praegu täiesti piisav, et tagada ruumides hea üldvalgustus. Laias laastus võib tuua võrdluse, et 5-6 watine süvistatav LED valgusallikas on võrdväärne 35-watise halogeeniga ning 7-8 watine LED on enam-vähem võrdväärne 50 –watise halogeenvalgusallikaga.

Vahetatavate LED valgusallikate tuntumad tootjad on Philips ja Osram. Lisaks on turule tulnud väga heade andmete ja mõistliku hinnaga Korea hiiglane SAMSUNG.

Seda eelkõige E27 sokliga hõõgpirni ning ka GU10 kannaga võrgupingeliste halogeenide asenduste osas. Heaks teeb selle kaubamärgi ka asjaolu, et enamus LED valgusallikaid on saadaval valguse värvusega 2700 kelvinit. See tähendab väga sooja valgusvärvust, on ju seni LED pirne peljatud ka nende väga külma valguse tõttu.
Ledi näited: Fabbian F18 Quadriled ja Moltoluce BORN 2B LED poolsüvisvalgustid.

Fabbian F18 Quadriled ja Moltoluce BORN 2B LED

Fabbian F18 Quadriled ja Moltoluce BORN 2B LED

Et mitte väga tehniliseks minna, siis loomulikult jäävad alati alles ja silmarõõmu pakkuma kõik dekoratiivsed valgustid. Nende kombineerimine süvistatud valgusega annabki ehk parimaid tulemusi ruumide valguslahenduste väljatöötamisel. Kuid ka uued, dekoratiivsed valgustid sammuvad säästlikkuse teel. Kui algul läksid tootjad sageli lihtsama vastupanu teed, asendades vaid hõõglambid säästlikematega, jättes valgustid muutmata, siis nüüd on asjalood teised. Et alati ei olnud sellisel moel tagatud piisav valgustugevus, hakati tähelepanu pöörama ka disainvalgustite juures valgustugevuse parendamisele. Valgusallikad muutuvad võimsamaks, järjest enam kasutatakse reflektorpindu, valgust tagasipeegeldavaid materjale ja viimistlusi.
Nagu näiteks: Axolight Sharav ja Stilla.

Axolight Sharav ja Stilla

Axolight Sharav ja Stilla

Mis puudutab disainvalgustite vormi, siis ülekaalukas lemmik on valge värv. Sellele sekundeerivad muud puhtad värvid nagu must, punane ning läikiv metallik. Valgustite vormid on voogavad, voolujoonelised ning saavad oma idee arhitektuursetest elementidest ja vahetevahel ka futuristlikest kosmoseodüsseiadest.
Nagu näiteks: Leds Circ ja Net Led

Leds Circ ja Net Led

Leds Circ ja Net Led

Kusagile ei ole kadunud ka klassikalise lühtri teisendused moodsamasse võtmesse ning nö „uus must“ valgustite maailmas on valge metall. Nagu näiteks: Marset Discoco ja Eva ning Lucente Libera.

Marset Discoco ja Eva

Marset Discoco ja Eva

Lucente Libera

Lucente Libera

Kes ihkab moodsat glamuuri siis parim näide millestki uuest selles vallas on Karim Rashidi ja valgustitootja Axo Light koostöös valminud valgusti nimega Nafir. Ikka valge ja voolujooneline.

Axo Light  Nafir

Axo Light Nafir

Опубликовано: 09.07.2013

Вы также можете быть заинтересованы в следующих статьях

Decormaison Belle

Decormaison Belle

Обои в идеальном скандинавском стиле стиль в новой коллекции от Decormaison.
Дизайны и орнаменты этих обоев были созданы еще много лет назад, но новое дыхание им предала трендовая цветовая гамма. Приятные оттенки пепельных и дымчатых цветов, прекрасные темно- зеленые и синие тона, отлично впишутся в скандинавские интерьеры.

Индустриально трендовые светильники в квартиры типа-лофт из Light Concept

Индустриально трендовые светильники в квартиры типа-лофт из Light Concept

Новые жилые кварталы на месте несимпатичных старых районов? Просторные квартиры-лофты вместо тесных квартир с низкими потолками? Light Concept предлагает вашему вниманию идею для оформления современных квартир.

Новые серии мебели для малышей на smart24.ee

Новые серии мебели для малышей на smart24.ee

Новинки! Серии мебели для малышей в интернет-магазине Smart24.ee. Очень красивые и качественные кроватки для младенцев, комоды с пеленальными столиками и шкафы. Также теперь в нашем магазине можно найти постельное белье для детских кроваток по приятным ценам.

Light Concept представляет коллекцию освещения инспирированной от лампы Эдисона

Light Concept представляет коллекцию освещения инспирированной от лампы Эдисона

Использование энергосберегающих ламп безусловно очень важно в современном мире, но их холодный белый свет порой действует раздражающе. Они с нами в офисе, в примерочной кабине магазина одежды, в лифте, да и в собственных домах тоже.

смотреть ещё