Статьи и новости

Õige aeg aknad külmadeks korda seada

Pole tähtsust, kas tegu on plast- või puitaknaga, pidevat jälgimist ja hoolt vajab see ikka, selgitab Plasto Aknatehase projektijuht Teet Vaask.

Mida peaks akendega enne talve tulekut tegema?
Külmadeks valmistudes tuleks kontrollida tihendite puhtust ning määrida neid silikoonmäärde või spetsiaalse tihendihoolduspulgaga ja puhastada-hooldada ehk reguleerida ja õlitada sulused. Puhas ja hooldatud aken ei külmu talvel kinni ja tagab mugava kasutamise kogu jahedama perioodi kestel.
Sulused tuleks puhastada ja õlitada vähemasti kord aastas. Kõiki sulusevastuseid ja liikuvaid osi peaks määrima masinaõli või tehnilise vaseliiniga, mitte kasutada roosteeemaldajat, silikoonõli või nn WD40 tüüpi määrdeid.
Tasub meeles pidada sedagi, et kui näiteks kremoon käib raskelt, siis selle põhjus ei peitu tavaliselt mitte kremoonis, vaid aknasuluses. Kremooni raskem käik on esimene märk sellest, et aknasulust tuleks kontrollida ja vajadusel hooldada või reguleerida. On olnud juhuseid, kus hooldamata suluse tagajärjel kulub kremoon liigselt ja vajab juba varakult väljavahetamist.


Mida peaks teadma kummitihendite hooldusest?
PVC-akende juures on kasutusel kahte tüüpi tihendeid: keevitatavad PCE-tihendid ja tavapärased EPDM-tihendid, kusjuures teist kasutatakse ka vanade asendamisel uutega. Mõlemad tihendid on vastupidavad ja ilmastikukindlad, kuid loomulikult teeb aeg oma töö. Vanematel, ligi 10–15 aastat tagasi toodetud akende tihenditel hakkab tööiga juba otsa saama, praegu kasutusel olevad tihendid on vastupidavamad ja nende tööiga vähemalt viis aastat pikem.
PVC-aknaprofiilides on tihendite jaoks spetsiaalne soon ja tänu sellele ei ole aknatihendi vahetuses midagi keerulist. Kuid päris nii lihtne see ka pole: kuna aknaid toodetakse erinevate profiilitootjate profiilidest ja igaühel on tihendisoon erineva suuruse ja kujuga, siis ise tihendit vahetama hakates võib see teadmatusest osutuda ebaotstarbekalt kulukaks ja halvemal juhul võib soetada tihendi, millega pole midagi peale hakata. Lisaks on tihendi juures tähtis paksus: profiilide lõikes võib see olla erinev ja vale paksust kasutades võib tihendamine kujuneda hoopis „hõrendamiseks”. Seega võiks selle töö ikkagi asjatundjate hooleks jätta.

Kas regulaarse aknahooldusega saab igaüks ise hakkama või peab spetsialisti kutsuma?
Tavalise hooldamisega, näiteks pesemise ja määrimisega, saab üldjuhul igaüks ise hakkama. Hariliku koristamise käigus võib kõiki PVC-profiili pindu pühkida mitteabrasiivse puhastusvahendiga niisutatud lapiga ja siis kuivatada. Tugevalt määrdunud pindade puhastamiseks soovitatakse kasutada PVC-akende ja -uste puhastamiseks mõeldud puhastuspiima. Vältida tuleks PVC-profiilide puhastamist aknapesuvahenditega: mõne vahendiga puhastamine võib tekitada aknaprofiilile staatilise elektri ja aken hakkab tolmu n-ö külge tõmbama.
Teine lugu on akende reguleerimisega, tihendite vahetamise või muude akna toimivust mõjutavate töödega. Need tööd peaks kindlasti jätma kvalifitseeritud spetsialistide teha. LL

Kas teadsid?
Aknaid võib vahetada igal ajal!
„Praegused montaaživahud võimaldavad aknaid paigaldada isegi paukuva pakasega ehk siis kuni 15 miinuskraadi juures. Nii ei mängi aastaaeg akende paigaldamisel-vahetamisel suurt rolli,” kinnitab Plasto Aknatehase projektijuht Teet Vaask. Ka niiskus ei mõjuta PVC-akende paigaldamist, lisab ta. Pigem vastupidi, see parandab montaaživahu struktuuri ja kiirendab kõvenemist. Kui keskkond on liiga kuiv, soovitatakse enne tihendamist vuuki isegi niisutada.

Опубликовано: 09.10.2014

Вы также можете быть заинтересованы в следующих статьях

Stragendo представляет виды ясеня

Stragendo представляет виды ясеня

В предыдущей статье мы разобрались в чем отличия межу дубом и ясенем, рассмотрели преимущества ясеня. Теперь, логично обсудить виды ясеня. Не будем углубляться в научную плоскость – в подвиды и сорта. Информация из учебника по дендрологии скажет мало нового для неподготовленного читателя и вряд ли полезна при создании интерьера.

Цельноламельный и сращенный мебельный щит – отличия и преимущества

Цельноламельный и сращенный мебельный щит – отличия и преимущества

Мебельный щит – один из самых распространенных материалов в эпоху DIY. Магазины предлагают широкий выбор мебельного щита. Если с размерами и породами древесины все понятно, то как выбрать тип мебельного щита. Цельноламельный или сращенный? В этом поможет наша мини статья.

смотреть ещё