Статьи и новости

Kuidas eristada erinevaid pinglagede paigaldajaid ja tootjaid

Kuna viimasel ajal on Eestisse tekkinud pinglagede paigaldajaid nagu seeni peale vihma, oleme otsustanud uurida, kuidas eristada erinevaid pinglagede paigaldajaid ja pinglagede tootjaid. Internetist pinglae paigaldajat otsides on kõikidel pakkujatel enam vähem sarnased hinnad ning kuna ka lagede väljanägemine tundub sarnane, siis on eraisikul turul pakutavatest toodetes raske orienteeruda. Pinglagede pakkujaid on palju, aga toode ise on uus ja selle kohta on senini vähe informatsiooni levinud.

Enne pinglae paigalduse tellimist peaks klient endale selgeks tegema, mis on pinglae juures oluline. Kahjuks ei oska kliendid Hiina ja Euroopa pinglagede materjalil vahet teha ja kuna lõpptarbija tihtipeale isegi ei mõista, miks ei tohi Hiina materjale Eestis paigaldada, siis otsustasime seda olukorda natukene selgitada.


Miks eelistada Euroopa pinglae materjali Hiina pinglae materjalile: Uuringus selgus, et Hiinas kasutatakse pinglae materjali tootmisel selliseid aineid nagu ftalaadid. Ftalaadid on meie igapäevakeskkonnas ühed kõige levinumad ained. Ftaalaate kasutatakse peamiselt plastiku pehmendajatena (plastifikaatorina). Kuna ftalaadid lekivad valmistoodetest õhku ja tolmu, saavad sealt alguse ka probleemid. Mure võimalikest terviseohtudest (seda eriti just lastele) on teadlasi innustanud uurima ftalaadi mõju siseruumides. Ftalaadid on tuntud kui hormonaalsüsteemi talitust kahjustavad ained, neid kahtlustatakse ka vähi, allergiate ja astma tekitamises. 

Eesti pinglagede tootjatest on Vecta Design OÜ ainuke kes kasutab vaid Euroopa pinglae materjali ja seda kinnitab ka Vecta Design CE sertifikaat. Euroopa pinglagede materjali tootjad kasutavad PVC valmistamiseks alternatiivi taimsel baasil tehtud plastifikaatori näol, mis ei ole tervisele ohtlik. Taimsel baasil tehtud plastifikaator on kallim kui ftalaatide kasutamine ja seetõttu on Euroopa materjal Hiina materjalist kallim.

Tegelikkuses on Euroopas keelatud Hiina pinglagede materjalide müük ja paigaldus, aga kuna Eestis on pinglagede tootjaid, kes müüvad pinglae materjale ka kolmandatesse riikidesse (kus ftalaatide kasutamine pole keelatud), siis võivad nad Hiinast pinglae materjale tellida, väites, et saadavad need materjalid edasi kolmandatesse riikidesse. Reaalsuses peab aga lõpptarbija ise kontrollima selle paigaldusfirma või tootjafirma tausta, et ei tekiks olukorda, kus kliendile pinglae asemel paigaldatakse odavam Hiina materjal, mis ei vasta Euroopa ohutusnõuetele.

Kuidas teha kindlaks, kas pinglagede tootjal on olemas kõik õiged sertifikaadid, mis tõendavad, et toode on tervisele ohutu? Esiteks peab pinglagede tootjal olema CE märgistus ja sertifikaat. CE märgistus on tootja poolt antud garantii, et tehasest väljuv lõpptoode vastab kõikidele ohutusnõuetele. Kui firmal puudub CE märgistus, siis võib see firma kasutada nii Euroopa, kui ka Hiina toorainet. CE märgistuse kasutamise loa pinglaele (koos CE sertifitseerimise numbriga) saab välja anda vaid selleks sertifitseeritud asutus, teistel sertifikaatide väljaandjatel CE märgistuse loa andmiseks volitused puuduvad. Kui firmal on CE sertifikaat, kuid seda sertifikaati ei ole välja andnud selleks sertifitseeritud asutus ja sertifikaadil puudub kehtiv CE number (mis on märgitud CE numbri alla ning mis on kontrollitav), siis on tegu CE ehk China Export märgiga. Firmal, kes soovib klienti segadusse ajada, on õigus kasutada China Export märki kuna see pole registreeritud märk ja on natuke originaalist erinev. Juriidiliselt on kõik korrektne, aga tegu on ikkagi tahtliku kliendi eksitamisega.

Õiget CE märgistust võib kasutada vaid õige sertifikaadi omaja, sest õige CE märk on registreeritud märk. Palume neid märke omavahel mitte segamini ajada!

(Allikas: International Center for Quality Certification) Источник: www.lagi.ee

(Allikas: International Center for Quality Certification) Источник: www.lagi.ee


Milline peab olema CE märgistus tootel ja sertifikaadil: Õige CE märki omav firma peab CE märki kasutades juurde panema ka CE märgi numbri.






Vecta Design CE märgistus (CE märgistuse puhul on kohustuslik, et märgil oleks juures ka CE märgistuse number, Vecta Design number on 1488. Kui number puudub, on tegu võltsinguga ja lõpptarbija tahtliku eksitamisega.)


Teised sertifikaadid: Teised firma poolt välja antud sertifikaadid võivad näidata vaid testimiseks antud konkreetse toote tehnilisi omadusi. Vaid CE sertifikaat on mõeldud kogu tehasest väljuvale toodangule. Teised sertifikaadid on mõeldud konkreetsele materjalile, millele sertifikaat on tehtud. Tehasest reaalselt väljuv toodang ei pruugi olla sama, mis on testitud ja sertifikaadil märgitud. Firma, kellel puudub CE märgistus võib väita, et tegu on Euroopa materjaliga kuid tegelikult tellib oma tooraine Hiinast. Võib juhtuda, et nimetatud firma teeb koostööd mõlemaga, nii Euroopa tooraine tootja kui ka Hiina tooraine tootjaga, ning kasutab Euroopa tooraine tootja sertifikaate Hiina toodangu pähe müümiseks. Seetõttu ongi oluline, et pinglagede firma omaks sertifikaate tehasest väljuvale toodangule, ehk siis CE märgistust, mitte sisse tulevale materjalile.

Eesti pinglagede tootjatest on Vecta Design OÜ ainukene pinglagede tootja, kes omab CE sertifikaati, CE märk garanteerib, et Vecta Design tehasest väljuv toode vastab kõikidele ohutusnormidele.

Kuidas teha vahet Hiina ja Euroopa materjalil:

Euroopas ei valmistata laiemat kui 2m materjali. Kui pinglae materjal on laiem kui 2m võib kindel olla, et tegu on Hiina materjaliga. Seetõttu ei saa suurematsse ruumidesse pinglage ilma õmbluseta paigaldada. See tähendab, et Euroopa kvaliteetsel materjalil tuleb iga 2m tagant õmblus.

Fotol on näha kvaliteetne õmblus pinglaele prinditud valguslael. Õmblus näeb välja kui peenike niit lae pealispinnal. Õmbluse kvaliteet on väga oluline, et see ei tuleks lakke vaadates liialt esile.  Источник: www.lagi.ee

Fotol on näha kvaliteetne õmblus pinglaele prinditud valguslael. Õmblus näeb välja kui peenike niit lae pealispinnal. Õmbluse kvaliteet on väga oluline, et see ei tuleks lakke vaadates liialt esile. Источник: www.lagi.ee

Hiina materjalil on ebameeldiv lõhn, mis ei kao ka aastate möödudes. Ka pinglae paigalduse kvaliteet on väga oluline. Pinglage võib paigaldada vaid koolitatud paigaldaja. Vaid korrektselt paigaldatud pinglagi peab vastu aastakümneid. Kui paigaldatud laes peaksid näha olema „kortsud”, siis need jäävad püsima ja ei kao aja jooksul. Paigaldatud lagi peab olema kohe peale paigaldust ideaalselt sile ja ilma igasuguse defektita.

Kui klient soovib pinglakke lampe, siis lambi läbiviigu tegemine peab toimuma korrektselt ja vastavalt kvaliteedinõuetele, sest tootjapoolne pinglae garantii 10 aastat kehtib lae materjalile, õmblusele ja harpuunile, mitte lambi läbiviigule ja paigaldusele. Seetõttu on oluline, et pinglae paigaldaks spetsialist, kes annab oma paigaldusele lisagarantii.

Kui pinglael on õmblus, siis see peab jooksma laes sirgelt, välja arvatud juhul kui kliendil pole erisoove. Pinglae õmbluse sirgeks ajamine ei pruugi algajatel paigaldajatel hästi õnnestuda, see nõuab kogemusi ja teadmisi. Läikiv lakklagi peab olema kui täiuslik peegel, iga väiksemgi detail peab laelt tagasi peegelduma.

Vecta Design OÜ
www.lagi.ee
www.vectadesign.com
Tel: 442 3023
info@vectadesign.com
Facebook

Опубликовано: 10.11.2014