Статьи и новости

Põlvamaale kerkis Aeroci plokkidest neogooti stiilis mõisahoone

Kui Lauri Kasemets ligi 20 aastat tagasi Põlvamaal Valgjärvel asuva vana mõisakompleksi soetas, lootis ta kunagisse peahoonesse perele toreda kodu rajada. Kahjuks olid aeg ja inimesed teinud oma töö – vana hoone tuli maha võtta, kuid selle asemel on kerkinud uus, täiesti ebatavaline neogooti stiilis loss.

 Источник: www.aeroc.ee

Источник: www.aeroc.ee

1553. aastal esmakordselt märgitud vana mõisa peahoone asukohta oli aastate jooksul paar korda nihutatud, kuid üldjoontes oli see asunud just seal, kuhu Kasemetsad nüüd uue maja ehitasid. „Tahtsime oma kodu luua vanasse majja, aga see oli väga viletsas seisus. Esiteks oli see rajatud kehvale vundamendile ning nõukogude ajal oli maja korduvalt ümberehitatud. Sain aru, et peame alustama uuesti. Samas oli soov säilitada mõisahoone ajalooline koht ning ehitada maja, mis meenutaks vanu aegu.“

Laurile meeldivad just neogooti stiilis ehitatud mõisad nagu on Alatskivi, Sangaste ning puidust Kukulinna mõis, ning tundus, et selline stiil sobiks ka tema vanadele mõisamaadele. Projekti koostas ta üldjoontes ise ning lasi hiljem arhitektil nende järgi täpsed joonised teha. Algselt oli maja planeeritud veidi suurem, kuid kuna tegelikult oli tarvis lihtsalt kodu ühele perekonnale, sai suuruse osas veidi õhinat maha tõmmatud ning koos täissuuruses keldri ning abiruumidega on mõisas ruutmeetreid veidi alla 500.

Ülalpidamiskulud seevastu peaksid tulema madalad, sest hoone seinad valmivad tervenisti AEROCi toodetest, mis on soojapidavuse näitajate poolest Eestis parimad. Välisseinte ehituses kasutatakse AEROC EcoTerm Plus 500, siseseinad kerkivad AEROC Classic ja Universal plokkidest. Avade sildamiseks on AEROC silluseid ja U-plokid. Lisaks heale konstruktiivsele materjalile on hoolega läbimõeldud ka eriosad - hoonet hakkab kütma kõrvalt tiigist ammutatav maaküte ning plaanis on soetada ka päikesepaneelid, mis kataksid maaküttega seotud elektrivajaduse.

 Источник: www.aeroc.ee

Источник: www.aeroc.ee

Lihtne, soodne ja lihtsalt käsitletav

Aeroci plokkide kasuks otsustati - lisaks suurepärase soojapidavusele - ka nende kasutuslihtsuse pärast – hoone välisküljele on vaja lisada vaid krohv ning sissepoole krohv ja pahtel. Ja lisaks oli oluline plokkide töötlemisvõimalus, sest Lauri valitud stiil eeldab mõisa juurde palju karniise, nikerdusi, väljalõikeid ning aknaraamide vanasse stiili lõikamist. „Eks vanasti sai kõik see tehtud kivi ja krohviga ning nii ka täna – see on kõige lihtsam moodus. Ukse- ja aknaliistude freesimiseks kasutasin näiteks puidufreesi ja sain tööga edukalt hakkama. Aeroci puhul on ilusti töödelavad nii suuremad kui ka pisemad detailid.“

Kuigi kõiki neid vidinaid ning elutuppa planeeritud Toscana - stiilis sambaid saaks tellida ka plastikust valmiskujul, siis esiteks ei soovi Lauri plastdetaile, ja teiseks tuleb suur vahe sisse hinnas - valmiskujul sisesammas maksaks 800 eurot, tema suudab aga alla 20 minutiga ja vaid paarikümne euroga saada valmis meetrijagu sammast.

Lauri lisab, et on suur ehitusfänn ning talle meeldib väga nokitseda maja detailide kallal. „Iseenesest saaks Aerocist teha ka skulptuure, kuid see võtaks liiga palju aega. Inglinäod aknaraamide eenduvatele osadele peab tõenäoliselt ikka betoonist valama,“ mõtiskleb ta. „Kuigi igapäevaselt töötan hoopis teisel alal, olen oma elus väga palju ehitustöid teinud ja viimane kogemus andis niipalju, et kui keegi vajaks abi samalaadse mõisahoone projekteerimisel ja ehitamisel, oleksin täiesti võimeline aitama.“

Ta toonitab, et suureks abiks on tänuväärsed materjalid nagu AEROC, millest saab teha suhteliselt keerukaid detaile, mis muude materjalidega võrreldes on tunduvalt soodsamad ning vähem aegavõtvad.

 Источник: www.aeroc.ee

Источник: www.aeroc.ee

Vaata täpsemalt www.aeroc.ee

Aeroc Jämerä on Aeroc International gruppi kuuluv poorbetoontooteid valmistav ehitusmaterjalitootja. Lisaks Aeroci ehitusmaterjalidele pakub ettevõte Jämerä kaubamärgi all kivimaja terviklahendust alates arhitektuursest projekteerimisest kuni kinnise majakarbi püstitamiseks vajaliku majakarbi komplekteerimiseni. Peale Eesti müüakse tooteid Aeroci ehitusmaterjalidena või Jämerä majakomplektidena kõikidesse Balti ja Skandinaavia riikidesse ja ka Peterburi ning Kaliningradi piirkondadesse Venemaal.

Опубликовано: 26.11.2015

Вы также можете быть заинтересованы в следующих статьях

Stragendo представляет виды ясеня

Stragendo представляет виды ясеня

В предыдущей статье мы разобрались в чем отличия межу дубом и ясенем, рассмотрели преимущества ясеня. Теперь, логично обсудить виды ясеня. Не будем углубляться в научную плоскость – в подвиды и сорта. Информация из учебника по дендрологии скажет мало нового для неподготовленного читателя и вряд ли полезна при создании интерьера.

Цельноламельный и сращенный мебельный щит – отличия и преимущества

Цельноламельный и сращенный мебельный щит – отличия и преимущества

Мебельный щит – один из самых распространенных материалов в эпоху DIY. Магазины предлагают широкий выбор мебельного щита. Если с размерами и породами древесины все понятно, то как выбрать тип мебельного щита. Цельноламельный или сращенный? В этом поможет наша мини статья.

смотреть ещё