Статьи и новости

Hortes Aianduskeskus annab nõu, milliseid lilli ja taimi istutada kevadel rõdule või terrassile

Rõdusid ja terrasse saab õdusamaks muuta, kui istutame pottidesse, amplitesse, lille- või rõdukastidesse erinevaid taimi. Varajase lillekompositsiooni rõdule või terrassile saad näiteks kombineerides nartsissi Tete a tete või võõrasema koos Fortune’i kikkapuu erinevate sortidega. Fortune’i kikkapuu on igihaljas püsik, mida saab hooaja jooksul kombineerida erinevate suvelilledega. Kõik nimetatud taimed taluvad vähemalt -5C külma.

 Источник: www.hortes.ee

Источник: www.hortes.ee

Lillede ja toekate igihaljaste okaspuude vahel saame rõdul või terrassil nautida mõnusalt meie kiirelt mööduva suve sooje suveõhtuid või päikeselisi hommikuid loodusesse minemata. Suvel loovad rõõmsa meeleolu õitsvad suvelilled. Samuti võivad rõdul kasvada maitsetaimed koos suvelilledega või hoopis tomatid-kurgid ning muidugi maasikad.

Suurematest taimedest pakuvad silmailu erinevad okaspuuvormid. Enamasti armastavad lilled päikesepaistelist kasvukohta. Nad õitsevad seal paremini. Järgmised õitsejad peale võõrasemade, kellele väike öökülm liiga veel ei tee, on pärdiklilled.

Maikuus, öökülmaohu möödumisel on aga suvelillede valik väga lai. Rippuvatest suvelilledest tasuks esile tuua surfiiniaid, lobeeliaid, begooniaid, pelargoone, fuksiaid, kipslilli ja palju teisi. Püstisema kasvuga suvelilled on peiulilled, petuuniad, palsamiinid, alatiõitsvad begooniad, tukalilled ja teised kaunitarid. Lillede õitsemist soodustab korralik väetamine, kastmine ja äraõitsenud õite eemaldamine.

 Источник: www.hortes.ee

Источник: www.hortes.ee

Õitsvate lillede vahel oleks hea paigutada erinevaid lehtdekoratiivseid taimi, kes toovad õite ilu paremini esile. Hallide lehtedega viltlehed peavad vastu kuni järgmise kevadeni. Viltlehtede vahel ära õitsenud suvelilled võib septembris asendada kanarbike või eerikatega ja ilu jätkub kevadeni.
Talvel võib rõdukasti tuua hoopis kööki aknalauale ja istutada sellesse maitsetaimed.

SUVELILLEDE ISTUTAMINE JA HOOLDAMINE

1) Lihtsa ehitusega plastkasti põhja paigutatakse drenaažiks enamasti kergkruusa. Siis täidetakse kast ääreni suve- ehk rõdulillemullaga. Kastetakse ja istutatakse mulda lilled;

2) Lillede vahele pannakse suvelillede pikatoimelist väetist, mis lahustub vees aeglaselt ja mõju kestab mitu kuud;

3) Suvel kuumade ilmadega tuleb lilli kindlasti iga päev kasta. Lilli kastetakse hommikul või õhtul, kui temperatuur on madalam ja taimed suudavad vett omastada;

4) Kui märkate keskpäeva päikeses närtsinud lilli, siis nende päästmiseks tuleb viia taimed koos istutusnõuga päikese eest varjatud kohta ja anda kiiresti taimedele juua, hoides taimi toibumiseni vilus kuni õhtuni. Et mullast liiga kiiresti niiskus ei kaoks, on aednike jaoks välja mõeldud kastmisgeel. Need väikesed läbipaistvad graanulid segatakse mulda juba enne taimede istutamist. Veega kastmisel imab geel endasse vett ja paisub. Hiljem, kui muld muutub liiga kuivaks, saab taim geelist vett kätte. Niiskust aitab istutusanumas hoida ka pinnase multšimine näiteks kergkruusaga;

5) Veereservuaaridega plastmassist rõdukastidel ja amplitel on topeltpõhi, millesse valatakse vesi ja taimed imavad sealt vee juurte kaudu lehtedesse ja vartesse. Kui rõdukastid asuvad lageda taeva all ja vihmaste ilmade korral sajab sinna liiga palju vett, siis võib see taimedele saatuslikuks saada samuti nagu liigne kuivus. Sel juhul peab jälgima, et liigvesi kastist saaks ära voolata. Mõned rõdukastid on varustatud selleks spetsiaalse äravoolu avaga. Lihtsama kasti või aiavaasi puhul tuleb põhja ise auk puurida.

 Источник: www.hortes.ee

Источник: www.hortes.ee

RÕDUKASTID

Aianduskeskusesse lillede jaoks rõdukasti valima minnes peaks teadma erinevatest võimalustest. Rõdukast võib olla plastmassist, puidust, keraamikast või punutud vitstest.
Eelnevalt mõelge läbi, milline istutusnõu teie rõdule või terrassile kõige paremini sobib. Rõdukasti puhul peab teadma, kuidas kavatsete lillekasti rõdu servale paigutada. Hea oleks teha mõned mõõtmised, et saaks poest kaasa osta just õigete mõõtmetega kastid koos sobivate rõdukastihoidjatega. Mõelge läbi millist värvi rõdukast terrassile sobib.

AMPLID

Amplite valik on samuti väga lai. Üha enam on õpitud hindama kookoskiududest ampelpotte. Mida suurem on ampel, seda rohkem mahub sellesse mulda ja seda rohkrm mahutab ta taimede jaoks vett ja toitaineid. Varakevadel ostetud erinevad amplitaimed võite suuremasse ampelpotti kokku istutada ja nii saate omanäolise lillekompositsiooni. Kookoskiust amplitesse võib istutada taimi mitmerealiselt. Allapoole paigutatakse rippuvad lilletaimed terava noaga läbi kookoskiu tehtud lõhesse. Juured poti sisemuses kaetakse mullaga ja ampli keskele istutakse püstisema kasvuga lilletaimed.

 Источник: www.hortes.ee

Источник: www.hortes.ee


Vaata Hortese aprillikataloogi siit.

Hortes / AS Trigon Gardening
Seljaku 4b, Laagri
Harjumaa, 76401
tel +372 6799333
Avatud:
E-R 10-20
L-P 10-18

Опубликовано: 13.04.2016

Вы также можете быть заинтересованы в следующих статьях

Decormaison Belle

Decormaison Belle

Обои в идеальном скандинавском стиле стиль в новой коллекции от Decormaison.
Дизайны и орнаменты этих обоев были созданы еще много лет назад, но новое дыхание им предала трендовая цветовая гамма. Приятные оттенки пепельных и дымчатых цветов, прекрасные темно- зеленые и синие тона, отлично впишутся в скандинавские интерьеры.

Stragendo представляет виды ясеня

Stragendo представляет виды ясеня

В предыдущей статье мы разобрались в чем отличия межу дубом и ясенем, рассмотрели преимущества ясеня. Теперь, логично обсудить виды ясеня. Не будем углубляться в научную плоскость – в подвиды и сорта. Информация из учебника по дендрологии скажет мало нового для неподготовленного читателя и вряд ли полезна при создании интерьера.

Новые серии мебели для малышей на smart24.ee

Новые серии мебели для малышей на smart24.ee

Новинки! Серии мебели для малышей в интернет-магазине Smart24.ee. Очень красивые и качественные кроватки для младенцев, комоды с пеленальными столиками и шкафы. Также теперь в нашем магазине можно найти постельное белье для детских кроваток по приятным ценам.

Цельноламельный и сращенный мебельный щит – отличия и преимущества

Цельноламельный и сращенный мебельный щит – отличия и преимущества

Мебельный щит – один из самых распространенных материалов в эпоху DIY. Магазины предлагают широкий выбор мебельного щита. Если с размерами и породами древесины все понятно, то как выбрать тип мебельного щита. Цельноламельный или сращенный? В этом поможет наша мини статья.

смотреть ещё