Статьи и новости

Valgustemperatuuri olulisus


Suure tõenäosusega loevad paljud inimesed antud artiklit siseruumis, kus valgust annab tehislik valgusallikas. Moodsa aja inimene veedab suure osa ajast kinnises siseruumis ja puutub päeva jooksul kokku erinevate valgusallikatega. Tänu tehislikule valgusele on inimesel palju võimalusi juurde tekkinud aga samas on see ka segadusse ajanud organismi, mis on tuhandete aastate jooksul arenenud reageerima muutlikule valgusele. Seda valgusele reageerivat masinavärki saab nimetada bioloogiliseks kellaks, mis on olemas enamus elusorganismidel.


Laevalgusti Vita

Laevalgusti Vita

Laevalgusti Orient

Laevalgusti Orient

Laevalgusti Chink

Laevalgusti Chink

Bioloogiline kell on osa ajust mida me nimetame hüpotalamuseks, mis on seotud üle terve keha paiknevate fotoretseptoritega (ka silm). Need retseptorid vastutavad, et sisemine kell teaks, milline valgus meid päeva vältel ümbritseb. Ööpäevase rütmi mõistmine on oluline, sest see mõjutab inimese und, tuju, energilisust, seedimist, temperatuuri regulatsiooni ja isegi rakutasemel taastumist. Uuringud näitavad, et adekvaatne kogus valgust parandab tuju ja aktiivsust, kuid samal ajal kehv valgus panustab depressiooni ja puuduste tekkimist kehas. Valguse tüüp ja intensiivsus mõjutab otseselt meie keskendumisvõimet, söögiisu, tuju ja paljusid teisi aspekte igapäevases elus.

Põrandavalgusti Kaja

Põrandavalgusti Kaja

Kuidas olla tervislikus ööpäevases rütmis, kui meid ümbritseb nõnda palju tehislikku valgust või fakt, et nii magama minnes kui ärgates on telefoni vaatamine esmatähtis? Kuidas arhitektid saavad valgust kujundada, et soodustada tervislikku ööpäevast rütmi, millest tuleneks parem elukvaliteet? Uuringute läbiviijad soovitavad matkida naturaalset päevast valgustsüklit. Erksamad ja tugevamad valgusallikad on sobilikud hommikuks ja päevaks, sumedam valgus aga õhtuseks ajaks. Vastupidine valgusallikate kasutamine tekitab keha rütmis hoidmise osas segadust ja sellest tulenevalt on mõjutatud ka meie unerežiim, ning meid võib terve päeva saata väsimus.

Laevalgusti Flower

Laevalgusti Flower

Valguse värvitemperatuur on inimesele kehale väga suure mõjuga. Valgustemperatuuri mõõdetakse Kelvinites ja mida kõrgem on selle näitaja number, seda erksama ja külmema valgusega tegu on. Siinkohal pole kindlasti juttu sellest, kui palju füüsilist soojust lamp eraldab vaid valguse värvitoonist. Soojema tooniga valgus tekitab hubase, lõdvestunud keskkonna ja jahedama tooniga energilisema – me tunneme end rohkem fookuses ja produktiivsena. Teatavasti sinine ehk jahedam valgusallikas pidurdab unega seotud hormooni ehk melatoniini tootmist ja seega tunneme end erksamana. Igasugused ekraanid kiirgavad palju sinist valgust ja sellest tulenevalt enne magamist viimastele meilidele vastamine mõjutab meie une kvaliteeti. Erinevat valgustemperatuuri targalt kasutades on võimalik vastavalt vajadusele tõsta inimese produktiivsust, valmistuda uneks või lihtsalt luua õdusam keskkond.

Põrandavalgusti Gunnar

Põrandavalgusti Gunnar

Sooja valgustemperatuuriga on looduses päikesetõus ja loojang ehk aeg mil inimese keha on rohkem lõõgastunud. See kõik tundub väga loogiline mõeldes, et ilma tehisliku valgusallikata (mis pole kuigi kaua eksisteerinud) on öiseks valguseks kas kuu või elav tuli. Õrn hajutatud valgus teeb keskkonna hubasemaks ja inimesed on rohkem lõõgastunud. Selline valgus pole õige valik keskkonda, kus on tarvis olla
väga produktiivne aga passib hästi restoranile, puhkenurka või magamistuppa. Eksperdid nõustuvad, et une kvaliteet ja positiivne olek tõuseb, kui toimetada päevavalgusega koos ja õhtul vältida otseseid külmi valgusallikaid. Võimatu on täielikult kontrollida iga keskkonna valgusremperatuuri, kus me viibime, aga teadlikkus sellest paneb meid tegema paremaid otsuseid koju valgustite sisse valgusallikaid valides.

Опубликовано: 21.11.2019

Вы также можете быть заинтересованы в следующих статьях

Индустриально трендовые светильники в квартиры типа-лофт из Light Concept

Индустриально трендовые светильники в квартиры типа-лофт из Light Concept

Новые жилые кварталы на месте несимпатичных старых районов? Просторные квартиры-лофты вместо тесных квартир с низкими потолками? Light Concept предлагает вашему вниманию идею для оформления современных квартир.

Light Concept представляет коллекцию освещения инспирированной от лампы Эдисона

Light Concept представляет коллекцию освещения инспирированной от лампы Эдисона

Использование энергосберегающих ламп безусловно очень важно в современном мире, но их холодный белый свет порой действует раздражающе. Они с нами в офисе, в примерочной кабине магазина одежды, в лифте, да и в собственных домах тоже.

Стиль Лофт в оформлении современных квартир

Стиль Лофт в оформлении современных квартир

Loft переводится с английского как «чердак», «верхняя часть склада». Это стиль заброшенных заводов и фабрик, которые еще в 40-е годы в Америке активно переделывались в творческие мастерские, офисы, а иногда и жилые квартиры.
Истоки распространения лофт-формата восходят к 60-м годам, к образу жизни и творчеству легендарного Энди Уорхола. Именно его квартира-мастерская «Фабрика» в loftstyle покорила нью-йоркскую богему и породила повальное увлечение лофт-интерьерами.

Как различать монтажников и производителей натяжных потолков?

Как различать монтажников и производителей натяжных потолков?

Так как в последнее время в Эстонии появилось большое количество установщиков натяжных потолков, мы решили выяснить, как же различать установщиков и производителей натяжных потолков. При поиске в интернете фирм, предлагающих услуги по установке натяжных потолков, выясняется, что у всех примерно одинаковые цены и так как по внешнему виду потолки кажутся одинаковые, конечному клиенту очень тяжело разобраться в предлагаемых продуктах. Предложений много, а сам продукт ещё новый на нашем рынке, поэтому и мало информации распространилось до сегодняшнего дня.

Новая коллекция тканей для штор "ETERNITY" (RASCH)

Новая коллекция тканей для штор "ETERNITY" (RASCH)

В салоне штор LAVINIITA появилась новая коллекция тканей от немецкого производителя Rasch Textil. Жаккард, искусственные меха и цветочные принты с 3D эффектом лишь малая часть представленных в коллекции тканей. Современный дизайн, актуальная цветовая палитра. Приходите, знакомьтесь и заказывайте понравившиеся материалы для декорирования Вашего дома, для реализации различных стилевых направлений.

Основные виды лестниц:  лестницы на косоурах

Основные виды лестниц: лестницы на косоурах

Качественная лестница - основа уютного загородного дома или квартиры. Все чаще дизайн пространства строится именно от лестницы, как самого крупного элемента интерьера. В такой ситуации важно выбрать правильно подходящий стиль и материал лестницы.

смотреть ещё