Статьи и новости

Maja katust peab kontrollima ja hooldama kevadel ja sugisel!


Katus peab kaitsma maja kogu selle eluaja jooksul. Õige materjali valik ja professionaalne paigaldus on küll esmatähtsad, kuid selleks, et katuse pikaealisus oleks garanteeritud, tuleb katust hooldada ja puhastada ka pärast ehitamist!

Õige ja korrapärane hooldus ja puhastamine pikendavad katuse eluiga kümneid aastaid!

Et tagada katuste pikk eluiga, tuleb katuseid kontrollida ja vajadusel hooldada vähemalt kaks korda aastas: kevadel peale lume sulamist ja sügisel enne külmade tulekut!

Mida tuleb jälgida ja kontrollida?

- Oluline on kontrollida, et katusekate ja erinevad katuse elemendid ei oleks lahti. Lahti tulnud kohad tuleb uuesti kinnitada!

- Selgitada välja võimalikud katuse mehaanilised vigastused (torkeaugud, keevisõmbluste ja materjalide rebendid, katuse või hoone vajumisest tekkinud vigastused).

- Tuvastada kattematerjali alla või vahele tekkinud auru- või veekotid.

- Veenduda, et vihmavesi voolaks katuselt korralikult ära, et vihmavee äravoolusüsteem ei oleks umbes.

- Kontrollida ja vajadusel hooldada käigurajad, katuseaknad, katuseluugid, turvapollarid, läbiviigud, parapetid, räästad, varikatused ja muud katusega seotud elemendid.

Tuleb jälgida katusematerjalide, toodete vananemist. Vananenud ja oma otstarvet mitte täitvad materjalid ning tooted tuleb välja vahetada!


Kuidas saame katuse eluiga oluliselt pikendada?

- Lihtsa katusepesu saab teha survepesuri ja pehme harja abil. Kindlasti tuleb kord aastas puhastada vihmaveerennid, sest sinna võib olla kogunenud suisa sadades kilodes prahti, mis lõpuks rennid lõhub!

- Survepesuri kasutamisel tuleb olla ettevaatlik, et mitte katuse pinda ja värvkatet kahjustada. Töid tuleb teostada üsnagi madala survega (kuni 50 bari)

- Suurema mustuse korral võib kasutada ka erinevaid ökoloogilisi leotusaineid, mis tuleb pritsiga enne survepesu peale kanda. Pärast survepesu võiks kanda katusele ka sambla septikut, mis takistab sambla teket. Sambla septik on jaemüügis olemas.

Oluline on jälgida ka katuse värvkatte seisukorda ning vajadusel lasta seda värskendada, sest see kaitseb katust meie ilmastikuolude ja UV-kiirte eest!


Ettevaatust!

Plekk-katused on kergemini puhastatavad kuid pesu tehes muutuvad nad väga libedaks. Seal ringi liikudes tuleb olla väga ettevaatlik!

Plekk-katusel ringi liikudes on tõenäosus selle pinda kahjustada oluliselt väiksem kui kivikatuste puhul!


Kivikatuste hooldamisel voiks kasutada tõstuki abi, et katuse pinda mitte lõhkuda, sest aja möödudes võivad sealsed kivid muutuda väga rabedaks ning nende lagunemine toob kaasa paraja peavalu.

Ka kivikatuseid pese eelkõige survepesu meetodil ning pesuaineid kasuta vaid äärmisel vajadusel!



Edukat tegutsemist!

Опубликовано: 16.03.2021

Eesti Vanavara

тел.:
5697 9164; suomi (+358) 46 585 1374
Е-почта:
Пожалуйста, заполните все поля.

Вы также можете быть заинтересованы в следующих статьях

Stragendo представляет виды ясеня

Stragendo представляет виды ясеня

В предыдущей статье мы разобрались в чем отличия межу дубом и ясенем, рассмотрели преимущества ясеня. Теперь, логично обсудить виды ясеня. Не будем углубляться в научную плоскость – в подвиды и сорта. Информация из учебника по дендрологии скажет мало нового для неподготовленного читателя и вряд ли полезна при создании интерьера.

Цельноламельный и сращенный мебельный щит – отличия и преимущества

Цельноламельный и сращенный мебельный щит – отличия и преимущества

Мебельный щит – один из самых распространенных материалов в эпоху DIY. Магазины предлагают широкий выбор мебельного щита. Если с размерами и породами древесины все понятно, то как выбрать тип мебельного щита. Цельноламельный или сращенный? В этом поможет наша мини статья.

смотреть ещё