Статьи и новости

Teraskatus ja päikeseenergia – terviklik rohemõtlemine

AS Toode on Eestis, aga ka teistes Balti riikides ja Soomes teraskatuseid tootnud, müünud ja paigaldanud enam kui kolm aastakümmet. Meie katuste all tunnevad kümned tuhanded pered ja koduomanikud muretult end sügistormides, suvistes äikesehoogudes ja katustele kogunenud elevust tekitavate lumehangede all. Teraskatus on soodne, kiiresti paigaldatav ning põhjamaade kliimasse sobivaim valik. Lisades teraskatusele selle paigalduse käigus päikest püüdvad paneelid, saab panna uue katuse ka raha teenima. Ajapikku hakkab katus maksma selle peremehele pealegi.


Päike tõuseb igal hommikul veel miljoneid aastaid. Viimaste aastakümnetega süvenenud kliimamuutused esitavad ehituses kasutatavatele materjalidele ning lahendustele üha kõrgemaid nõudmisi. Hoonete ehitusel tuleb arvestada, et vähem kui viis aastakümmet tagasi olid tormi-iilid nõrgemad, ööpäevased sajuhulgad väiksemad ning äärmuslike temperatuuride esinemine haruldasem. Innovatsioon sünnib vajadusest. Nii ongi inimkond suutnud olemuselt negatiivse protsessi panna töötama enese kasuks moel, mis planeeti säästvalt ikkagi meie turvatunnet toetavad – kodusid sooja ja hubasena hoiavad.
Täna räägime päikeseenergiast.

Rohemõtlemine on moodne. Kas ka soodne? Päikeselt kokku kogutava energia tarbimine juba kindlasti. Panustamine tasub end kiiremini kui osatakse arvata. Märkimisväärselt nobedamini võib lahendusse panustatud summat kokkuhoiust rääkimata pensionisambaks hakata lugema tehes tulevikku vaatavaid otsuseid jooksvalt koos kodumaja ehituse või renoveerimisega. Paljudes valdkondades kehtiv tarkus, et korraga on soodsam, kehtib katuseehituse ja päikeseenergialahenduste sünergias aga eriti!

JAH, KORRAGA ON SOODSAM, PALJU SOODSAM!
AS Toode soovitab katusetöid koos päikesepaneelide paigaldusega üheaegselt. Sedaviisi saavad märksa läbimõeldumalt lahendatud mitmed sõlmed. Mistahes läbiviikude hilisem paigaldus läbi katusekatte ja aluskatuse on alati veepidavuse vaatenurgast küsitavamad. Korraga tehes väheneb ka paigalduskulu – libedal kaldkatusel paneele paigaldada on märksa aeganõudvam, kui paneelide kinnitussiinide monteerimine samaaegselt katusekattega. Ka kaabelduse läbiviigud katusekattest ning aluskattest on soovitav teostada paralleelselt teiste töödega.

Teraskatused katavad umbes 2/3 Baltimaade ja Soome katuseid. Nii hämmastav kui see ka pole, puudusid meie regioonis levinud katusekatetele (kiviprofiilid, peitkinnitusega profiilplekk Klassik, valtsplekk-katus jpt.) päikesepaneelidele sobivad ning katsetatud kinnituslahendused. AS Toode on välja töötanud ning realistlikes oludes katsetades selle tüütu probleemi lahendanud. Meil on olemas kinnitused kõikidele meie ja teiste tootjate katuseprofiilidele. Toodame, müüme ja paigaldame katusekatte, lisa- ja turvatarvikud, vihmaveesüsteemid ning päikesepaneelid üheaegselt ning võtame selle eest korraga vastutuse. Eestis enamlevinud Saksamaa kinnituslahendused meie turul sageli ei toimi just katusekatteks valmistatava toormaterjali paksuse erinevuse tõttu.


KAS IKKA TASUB ÄRA? TASUB, AINA KIIREMINI NING MÕÕDETAVALT.
Keskmise Eesti kodumaja korral julgeme optimaalse terviklahenduse tasuvusajaks tänaste energiahindade juures lubada 7 aastat. Suuremate pindade või enama enda tarbeks tarbimise korral veelgi kiiremini. Milline pensionifond toodab meile tänapäeval 7% aastas? Eramu päikesepark just seda teeb. Investeering päikeseenergiasse on ka riskivaba ning stabiilne. Oluline argument on pidev jälgitavus ning väga selgepiiriliselt mõõdetav tulemus.
Päikesepaneelid on üha enam muutumas hoone välispiirete orgaaniliseks osaks, kohati disainielemendiks. Seda just vertikaalpindadel – fassaadid, rõdupiirded, karniisid jne. Füüsikat siiski ei peta. Seetõttu soovitame korraliku jahutuse ning alusmaterjalide soojuspaisumisest sõltumatuid paneele. Nii igal üksikul elemendil, kui kogu tervikul, olgu selge garantii. Kvaliteetsete paneelide garantii on 10 aastat ning vähemalt veerand sajandit võluvad need välja 80% oma algsest võimekusest. Elemendi purunemisel saab vahetada üksikosi, mitte tervet süsteemi, rääkimata katusekattest. Keegi pole nii rikas, et osta odavaid asju.

Ahjaa, kuigi räägitakse, et Päike paistab eredamalt just lõunasuunast, annab ta sooja ka kagust ja edelast. Kogume selle kokku?

Опубликовано: 09.06.2022

Toode AS Peakontor

тел.:
+372 659 9400
Адрес:
Kasesalu 2, Saue, Harjumaa
Е-почта:
Пожалуйста, заполните все поля.

Вы также можете быть заинтересованы в следующих статьях