Вдохновение, идеи дизайна интерьера, советы и рекомендации

Vastutustundlik taaskasutusdisain Habitarel

Ökoloogia ja taaskasutus on tõusnud disaini trendiksi viimastel aastatel.

Seesuguse uue mõtlemisega on saanud alguse TrashDesign (e. prügidisain), mis eestikeeles kõlab tabavamalt pigem taaskasutusdisaini või uuskasutusdisaini nime all.

TrashDesign kasutab kujundamisel ümbertöödeldud materjale.
Oluliseks märksõnadeks on vastutustundlik disain ja taaskasutus.
TrashDesign abil saavad materjalid ja asjad nö uue elu läbi selle, et on olnud varasemalt kasutuses või seeläbi, et asjad leiavad uue otstarbe ja funktsiooni.

TrashDesign eesmärk on ennekõike motiveerida kasutama juba olemasolevaid asju, mitte neid aina uutest toormaterjalidest juurde tootma.
Mitmed toorained on maailma eripiirkondades lõppemas. TrashDesign püüabki vähendada neid probleeme, et maailm oleks sõbralikum elukeskkond, vähem reostavam ning säästlikum.

Kindlasti ei ole tegemist hea disaini vastandumisega vaid pigem koostööle ja ökoloogilisemale mõtlemisele õhutava suunaga - mõtteviisiga, elustiiliga, mille juures on kindlasti omal kohal ka huumor, leidlikkus ja loovus.

Foto: Marika Poom

Foto: Marika Poom

Põhjamaade suurimal sisustusmessi Habitare (12.-16.09) disainiala Ahead! teemaks oli ka sel aastal vastutus / responsibility.
Sealne teemaväljapanek TrashDesign oli sel korral keskendunud hotellile, kus oli välja pandud jäätmekasutusest sündinud 18 erinevat hotellituba ja hotelli vastuvõtuvõturuumi.

Rõõm oli näha, et lisaks teistele väljapanekutele oli TrashDesign hotellitubade väljapanekus osalemas ka eesti oma disainerid, sisekujundajad.
Inge Peetris, kelle firma Vinteco igapäevaseks tegevuseks on 1940 – 1990aastate kasutatud sisustuse disain ja renoveerimine; Ivo Rannaste firmast InRoom ning Ahti Grünberg ja Tõnis Kalve.

Eestalaste esitletud hotellitoa ideeks oli teha "real" (reaalne) tuba, ehk siis iga ese seal on toode mõttega ja moel, et seda on võimalik toota rohkem ning sellel on pikk eluiga.
Osad näidistoas kasutatud toodetest on juba 30aastat vanad ning taaskasutatuna kestab nende elu kindlasti veel.
Inge Peetris'e sõnul on nende tööprojekti sloganiks: "Every item you surround yourself with should be the feature of your life" Mis siis vabas tõlkes võiks kõlada, et iga ese, mis Sind ümbritseb iseloomustab Sinu elu.
Inge lisas, et nad ei soovinud teha ühekordset projekti, misjärel esitletud tooted ei leiaks enam kasutust - kõik on sobitatav ka reaalselt interjööri ning kõiki esemeid on võimalik soovi korral veel teha.

Foto: Marika Poom

Foto: Marika Poom



Näidistoas nähtud pakendivineerist laua ja voodi loojateks on Ahti Grünberg ja Tõnis Kalve.
Väga leidlike ja vahva väljanägemisega põrandavalgusti, laua- ja seinavalgusti autoriks Ivo Rannaste (InRoom). Nimelt on valgusti valmistamisel kasutatud kõvakaanega mappe ning vanade valgustite jalgu.




























Foto: Marika Poom

Foto: Marika Poom


Inge Peetris (Vinteco) on katnud 80ndate lahtikäiva tugitooli vanade kampsunitega, renoveerinud roosa tooli, teinud kangajääkidest polsterdatud raami vanale peeglile ning rehadest nagid.





































Usun, et nähtu julgustab teidki vaatama avatud silmadega enda ümber ning maitsekalt kombineerima vana ja uut.

Vaata lähemalt 2012 aasta Habitare messil esitletud TrashDesign hotellitubate väljapanekut all olevast galeriist

Koostanud: Marika Poom, Sisustuswebi toimetus
Fotod: Marika Poom (erakogu)

Опубликовано: 20.09.2012

Вы также можете быть заинтересованы в следующих статьях

ДУБОВАЯ МЕБЕЛЬ – ЦЕННАЯ И НАДЕЖНАЯ

ДУБОВАЯ МЕБЕЛЬ – ЦЕННАЯ И НАДЕЖНАЯ

Дуб с древних времен был известен как старая и ценная древесина. Из него делали все, что должно было быть прочным и долговечным: колеса телеги, военные корабли, бочки с вином и т. Д.
Дуб также высоко ценится в мебельной промышленности. Мебель из дуба чрезвычайно прочная, прочная, с красивым рисунком, неподвластна времени и вписывается в любой интерьер.
Вода также не очень сильно влияет на древесину дуба, но в воде она темнеет, за счет чего становится более прочной, и появляется красивая древесная структура.

Decormaison Belle

Decormaison Belle

Обои в идеальном скандинавском стиле стиль в новой коллекции от Decormaison.
Дизайны и орнаменты этих обоев были созданы еще много лет назад, но новое дыхание им предала трендовая цветовая гамма. Приятные оттенки пепельных и дымчатых цветов, прекрасные темно- зеленые и синие тона, отлично впишутся в скандинавские интерьеры.

Эпоха золота

Эпоха золота

На сегодняшний день одну из главнейших ролей в дизайне интерьера играет медь, которая повлекла за собой такие металлы, как бронза и золото. Последнее смогло завоевать огромную популярность, а потому его можно найти в самых разнообразных частях дома, начиная гостиными и заканчивая ванными комнатами.

Индустриально трендовые светильники в квартиры типа-лофт из Light Concept

Индустриально трендовые светильники в квартиры типа-лофт из Light Concept

Новые жилые кварталы на месте несимпатичных старых районов? Просторные квартиры-лофты вместо тесных квартир с низкими потолками? Light Concept предлагает вашему вниманию идею для оформления современных квартир.

смотреть ещё