Статьи и новости

Lindude talvine toitmine ja lemmikroad

Talv on lindudele raske aeg - kust leida toitu, kui lumi peidab maad, talvepäev on lühike ja külm nõuab energiat? Õnneks on paljud inimesed valmis pakkuma linnukestele seemneid ja rasva võimaluse eest jälgida nende askeldamist toidulaual. Kodunevad linnud võivad aiapidajaid aidata ka suvel nt. taimekahjureid hävitades.

Kord juba alustatud toitmist, ei tohi toitmist keset talve katkestada


Kuna linde on tore jälgida, siis peaks söötmispaik asuma maja lähedal. Akende ees peavad olema kindlasti kardinad või muud katted. Linnud ei julge ka täiesti lagedasse kohta tulla röövloomade kartuses. Nad vajavad kaitseks nt. tihedaid kuuski või põõsaid, kuid need ei tohi siiski takistada linde ümbruskonda silmas pidamast.

Toitmine peaks algama hilissügisel pakase ja lumekatte saabumisel, kui toidu leidmine loodusest muutub raskeks. Novembrikuus on enamik rändlinde juba lahkunud, mistõttu neil ei teki ka kiusatust hõlpsalt kättesaadava toidu abil talvituma jääda.


Kord juba alustatud toitmist, ei tohi toitmist keset talve katkestada, kuna linnud ei pruugi uut söögikohta piisavalt kiiresti leida ja tugeva pakase korral võib nälg neile saatuslikuks saada. Kevadel jätkatakse toitmist kuni külmaoht on möödas, see võib päästa paljude talvega kurtunud lindude ja kevadisest külmast tabatud rändlindude elu.

Kui Sa ei ole võimeline tagama regulaarset toidupakkumist, ei maksa linde üldse sellega harjutada. Isegi mõnepäevase eemalviibimise korral võib toit lõppeda ning uue söögikoha leidmine pole lindudele kerge. Toidu regulaarne ja pidev pakkumine on siis eriti tähtis hõreda asustusega kohtades.

Millist toidulauda linnule valida?

On loomi, kes söövad lindudele mõeldud toidu ja röövlinnud, näiteks raudkull, kes söövad väikelinde. Ka oravad üritavad lindude toidulaualt matti võtta. Toidulauaposti võib teha näiteks metallist, seda mööda ei pääse oravad üles; ka võib posti külge paigaldada ronimist takistava krae. Kassid ei pääse linde luurama, kui toidulaua vahetus ligiduses pole selleks sobivat haljastust.

Seemneid on parem pakkuda toiduautomaadist, kus terad valguvad kitsasse renni, kuhu linnud ei pääse toidu peale roojama. Toiduautomaadi kasutamine vähendab märgatavalt salmonelloosi levimist. Aeg-ajalt tuleb söögipaiga ümbrus puhastada ja must laud kuuma vee ning rohelise seebi lahusega hoolikalt pesta. Kindlasti kasuta nende tööde juures kummikindaid. Salmonelloosihaige lind on apaatne ja tuhmi sulestikuga.

Traditsioonilisel toidulaual linnud astuvad ja roojavad toidu peale, mistõttu võivad levima hakata erinevad haigused. Toiduautomaat on parem variant, paagist valguvad terad allservas olevasse kitsasse renni ning lai räästas takistab toidu märjaks saamist. Linnud istuvad renni äärel ja võtavad toidu kaasa.

Lisainfo: Aianduskeskuses Hansaplant leiab suure valiku nii puidust, kui metallist linnusöödamajasid.


Lindudelgi on oma lemmikroad!
Pildil: Hansaplantis müügilolevad lindudele mõeldud tooted.

Teravili on traditsiooniline linnutoit, kõige populaarsem kipub olema kaer, kuigi tema toiteväärtus ei ole eriti kõrge. Teraviljatarbijad on põhiliselt varblased ja talvikesed. Vilja võib pakkuda ka vihkudes. Sobivad ka igasugused seemnesegud, paljud linnud armastavad maapähkleid. Viimased on parem purustada, siis jätkub kauemaks. Pähkleid armastavad eeskätt tihased.

Lindudele meeldivad ka igasugused marjad ja puuviljad, rästastele võib pakkuda sügisel varutud kuivatatud pihlakamarju, samuti õunu. Marjad ja puuviljad võivad kohale meelitada ka punarinnad ja siidisabad. Proovida võib ka eksootilisemaid puuvilju, nt. kookospähklipoolikud sisaldavad lindudele palju maitsvat ja kasulikku nokkimist.

Päevalilleseemned- leevike, tihased, puukoristaja, rohevint

Hirss - koduvarblane, põldvarblane, pasknäär

Pekk, searasv, kookosrasv - tihased, rähnid, puukoristaja, harakas, pasknäär, porr, laanenäär

Kaer - varblased, kaelustuvi, talvike, mänsak, harakas, pasknäär, leevike

Leivapuru - , musträstas, mänsak, harakas, pasknäär, laanenäär, varblased

Maapähklid - enamik tihaseid, ohakalind, mänsak, puukoristaja, harakas, pasknäär, laanenäär, musträstas

Õunad ja kuivatatud pihlakamarjad - rästad, kuldnokk, siidisaba, männileevike

Rasvast, seemnetest ja savipotist saab teha tihastele toreda "toidukella". Päevalilleseemned või pähklid segatakse sulatatud sea- või kookosrasva sekka. Vormina kasutatava savipoti põhjaauk suletakse oksaga, mis võib poti põhjast välja jääda paistma, selle abil saab "toidukella" hiljem üles riputada. Potti tuleb täita parajate portsjonite kaupa, vedela rasva-seemnetesegu lastakse kõvastuda ja selle peale valatakse uus segu, kuni pott on täis. Siis riputatakse ta põhi ülespidi traadi abil sobivasse kohta rippuma tänulikke tihaseid ootama.

Sool ja halvaks läinud toit on lindudele ebatervislik, seega soolapähklid, soolane rasv või hallitanud seemneid ei tohi pakkuda.

Toidu kõrvale on tark pakkuda ka seedimist kergendavat liiva ja kruusa.

Mõnikord kui pole linde toidulaual näha päevade või isegi nädalate kaupa, sellel võib olla palju põhjusi, kuid tavalisemad on :

* keegi naabritest on toitmisega varem alustanud;
* linnulaua lähedal on mingi hädaoht;
* lähikonnas on paremat toitu;
* linnulaud on liiga akna lähedal.

Uudis!
müügile jõudsid vahvad kasepuust pesakastid



Опубликовано: 13.01.2012

Вы также можете быть заинтересованы в следующих статьях

ДУБОВАЯ МЕБЕЛЬ – ЦЕННАЯ И НАДЕЖНАЯ

ДУБОВАЯ МЕБЕЛЬ – ЦЕННАЯ И НАДЕЖНАЯ

Дуб с древних времен был известен как старая и ценная древесина. Из него делали все, что должно было быть прочным и долговечным: колеса телеги, военные корабли, бочки с вином и т. Д.
Дуб также высоко ценится в мебельной промышленности. Мебель из дуба чрезвычайно прочная, прочная, с красивым рисунком, неподвластна времени и вписывается в любой интерьер.
Вода также не очень сильно влияет на древесину дуба, но в воде она темнеет, за счет чего становится более прочной, и появляется красивая древесная структура.

Decormaison Belle

Decormaison Belle

Обои в идеальном скандинавском стиле стиль в новой коллекции от Decormaison.
Дизайны и орнаменты этих обоев были созданы еще много лет назад, но новое дыхание им предала трендовая цветовая гамма. Приятные оттенки пепельных и дымчатых цветов, прекрасные темно- зеленые и синие тона, отлично впишутся в скандинавские интерьеры.

Эпоха золота

Эпоха золота

На сегодняшний день одну из главнейших ролей в дизайне интерьера играет медь, которая повлекла за собой такие металлы, как бронза и золото. Последнее смогло завоевать огромную популярность, а потому его можно найти в самых разнообразных частях дома, начиная гостиными и заканчивая ванными комнатами.

Индустриально трендовые светильники в квартиры типа-лофт из Light Concept

Индустриально трендовые светильники в квартиры типа-лофт из Light Concept

Новые жилые кварталы на месте несимпатичных старых районов? Просторные квартиры-лофты вместо тесных квартир с низкими потолками? Light Concept предлагает вашему вниманию идею для оформления современных квартир.

смотреть ещё