Articles and news

Puhastamata boiler neelab kõvasti elektrit

Väga paljudel on sooja vee saamiseks elektriboiler. Nagu iga teinegi kodumasin, tahab ka boiler aeg-ajalt hoolitsevat kätt tunda. Miks, kuidas ja kui tihti boilerit hooldama peaks, räägib E-Lux Hoolduse juhataja Toomas Türkson.

Kui tihti peab boilerit hooldama? Kas on olemas hooldusvabu boilereid?
Boileri hoolduste vahemik sõltub otseselt kasutamisintensiivsusest ja vee kvaliteedist ehk vees sisalduvatest mineraalidest, mis tekitavad katlakivi ja roostet. Ühest hooldusreeglit siiski pole. Kõige sagedamini peab hooldama odavamaid boilereid, millel on sukelküttekeha, mis on otsekontaktis veega. Selline boiler vajab hooldust kord ühe-kahe aasta jooksul. Sukelküttekeha kasutusiga on ka oluliselt lühem, sest tingimused on karmimad (kõrgem töötemperatuur, avatud keemilistele protsessidele, nagu roostetamine, katlakivi teke otse küttekehale jne).
Nn premium-klassi boilerit on optimaalne hooldada kord 3–5aasta jooksul. Premium-klassi boileritel on kuivad küttekehad, mis pole veega otseses kontaktis. Pealegi on parematel boileritel küttekeha küttepind tehtud võimalikult suur, soodustamaks soojuse eraldumist vette ja hoidmaks küttekeha temperatuuri võimalikult madalal. Mida madalam on küttekeha temperatuur, seda vähem tekib katlakivi ja seda pikem on küttekeha kasutusiga.
Täiesti hooldusvabu boilereid ei ole, sest pika aja jooksul tekib ikkagi katlakivist sete, mis tuleks käsitsi eemaldada. Väikseim optimaalne hooldusvahemik on 5 aastat.

NB! Soovin ka ümber lükata ühe müüdi. Nimelt arvavad paljud tarbijad ja isegi mõned nn hooldusspetsialistid, et boileris olev magneesium- või titaananood on vee pehmendamiseks või katlakivi eemaldamiseks. Tegelikult kaitseb anood boileri siseanumat läbiroostetamise eest. Anoodi kontroll on ka üks põhjusi, miks peab boilerit aeg-ajalt kontrollima ja hooldama.

Mis juhtub, kui boilerit ei puhasta?
Kui boiler on kaua hooldamata, sinna on settinud liiva või katlakivitükke, halveneb boileri efektiivsus kordades. Boiler hakkab kasutama märksa rohkem elektrit, sageneb küttekehade läbipõlemine (sooja vett ei tule) ja vesi soojeneb tunduvalt kauem. Kui boilerit pole puhastamiseks avatud ja pole kontrollitud kaitseanoodi kulumist/olemasolu, võib boileri korpus lekkima hakata. Siin ei aita muu, kui poodi uue järele minna.

Kui kuum peaks vesi boileris olema?
Kõige mõistlikum veetemperatuur boileris on 55–70 °C . Kui veetarbijaid on palju ja sooja vett kipub vajaka jääma, võib temperatuur olla seadistatud 70 °C lähedale. Kui aga vett jätkub, on üldjuhul parimaks veetemperatuuriks 55 °C (näiteks Electroluxil on see märgistatud sümboliga ”e”), sest just sellisel temperatuuril tekib katlakivi minimaalses koguses. 70 °C ja kõrgematel temperatuuridel hakkab katlakivi teke intensiivistuma. Enam madalamaks kui 55 °C ei tohiks töötemperatuuri lasta, sest siis võib boilerist saada soodne elukeskkond bakteritele, mis veele ebameeldiva lõhna annavad.

Kui palju peab boileri ümber ruumi olema, et seda puhastada saaks?
Boilereid on väga erineva ehitusega ja universaalset reeglit siin polegi. Boileri paigaldamisel tuleks jälgida tootja juhendit. Enamasti piisab, kui jätta 50 cm toruühenduste ja küttekeha väljavõtu juurde. Väga kalliks kujuneb boileri puhastus siis, kui see on igast küljest kinni ehitatud või siis hoopis magamistuppa riidekappi pandud.
Hoolduseks või boileri väljavahetamiseks tuleb mõnel juhul isegi ehitajad appi võtta, kes seinad eemaldavad, et boilerile ligi pääseks.
Ligipääsu on vaja selleks, et meister pääseks tööriistadega boilerile ligi, saaks vee boilerist välja lasta ja küttekeha (mis on tihti 50–60 cm pikk) välja võtta.
Spetsialistil võtab puhastamine aega umbes tunni, algajal 4–5 tundi, asjatundmatul aga ei soovita üldse proovida, sest see tegevus võib olla eluohtlik.

Kuidas peaks toimima, enne kui boileripuhastaja tuleb?
Eelmisel õhtul lülitage boiler välja või kasutage enne meistri tulekut kuumem osa veest ära, sest igal juhul laseb meister vee, kas kuuma või külma, boilerist lihtsalt välja.

Mida teha, et boiler kaua vastu peaks?
* Ostke kvaliteetne boiler. Odavate boilerite eluiga jääb tihti isegi hooldades garantiiaja pikkuseks, kvaliteetsed boilerid teenivad aga 7–5 aastat, mõnel juhul enamgi
* Paigaldage boileri toiteveele lisafiltrid, mis hoiaksid ära liiva ja muu sette boilerisse sattumise. Abiks on ka veepehmendusfiltrid.
* Paigalda boiler ainult tootja paigaldusjuhendi järgi. Kõik klapid, muhvid, toruühendused ja muud ettenähtud osad peavad olema õigesti paigaldatud.
* Reguleerida boileri töötemperatuur 55 °C-le.
* Kontrolli, et boileri pistik ja seinakontakt oleksid heas korras. Kui pistik ja seinakontakt on silmaga nähtavalt deformeerunud või sulanud, kutsu elektrik, kes need uute vastu vahetab. Kui pistik ja kontakt on korrast ära, ei saa boiler vajaminevat voolutugevust ja pinget kätte, mis omakorda mõjuvad väga halvasti termostaadile, küttekehadele, termokaitsmele ja boileri enda elektrisüsteemile.

Boilerite hoolduse ja puhastamise hinnad algavad 22.37 eurost (350 kroonist), sellele lisandub vahetamist vajavate varuosade maksumus.
Allikad: E-Lux Hooldus, Artex, Vennad Dahl, Boileriabi, Abimees

Kaua hooldamata boileri efektiivsus halveneb tunduvalt.

Tekst: Ille Grün-Ots
Foto: E-Lux Hooldus

Submitted: 11.03.2011

You may also be interested in the following articles

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

This New Advertising Agency Office Design in New York Puts Work Before Play

The new advertising agency office design for Wieden+Kennedy New York takes the “playground” tone down a notch only to focus on work-related necessities without forgetting aesthetics. Well known for their work with Nike, Wieden+Kennedy New York’s offices were recently updated to suit their employees’ and company’s needs. The agency’s new 50,000 square feet New York offices flaunt a rounded walnut-clad staircase connecting two of the three floors.

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

How to distinguish different stretch ceiling manufacturers and installers

Lately in Europe there has been a large growth of different stretch ceilings manufacturers and installers, so we decided to analyse how to distinguish them from each other. Researching the web, all manufacturers and installers seem to have similar prices and quality, so it may be difficult to tell the difference between them. There are a lot of stretch ceiling providers, but the product itself is quite new for many countries and there isn´t a lot of information available.

click to see all