KÜSI NÕU PÕRANDASPETSIALISTILT

Lakitud vs õlitatud korkparkett

Katrin 04.08.2009 21:38

Tervist!

Olen juba korra samal teemal kirjutanud (tekst näha allpool), kuid sellega seoses tekkis veel küsimusi.
Mida tuleb lakitud ja mida õlitatud pinna hoolduse puhul silmas pidada. Kumb on töömahukam (vajab tihedamat hooldust) ja kumb rohkem kulusid eeldab (nii soetamine kui ka hilisem hooldamine)??
Kumb parkett on vastupidavam-pikaajalisem?

Parimate soovidega,
Katrin


Kuupäev: 29.07.2009 17:05

Soov on elamises kasutada korkparketti, kuid tekkis küsimus, kas lakitud või õlitatud?
Mis on ühe või teise eelis ning mida valiku tegemisel kindlasti jälgida??

Ette tänades

tsiteeri


Autor: Tarmo Titov
Kuupäev: 30.07.2009 15:12

Vahe on analoogne nagu puitpõranda puhul - lakk kaitseb materjali läbipaistva kulumiskihina, õli täidab materjali pinna poorid. Ühest vastust kumb on parem pole paraku võimalik anda. Lakitud pind kaitseb materjali paremini tekkivate kriimustuste eest. Kuid kuna pind on läikiv jäävad kriimustused paremini näha. Õlitatud põrand on soojema ja loomulikuma väljanägemisega - matt pind on materjalile omane. Matilt pinnalt pole väiksemad kriimustused väga näha.
Eriti ei soovita korkparketti kasutada esikus, tegemist on pigem elutuppa ja magamistuppa sobiliku kattega.

Floorin põrandad,
Tarmi Titov

tsiteeri

Tsiteeri

Tarmo Titov 06.08.2009 10:41

Üldjuhul võib öelda: lakitud korki on igapäevaselt lihtsam ja odavam hooldada. Piisab kuivalt pühkimisest ja/või kergelt niiske lapiga pesemisest. Õlitatud korgi puhul tuleb lisaks tavahooldusele perioodiliselt (soovitatav korra ühe-kahe kuu tagant) põrandat pesta põrandaseebi lahusega, et vähendada pinna määrduvust. Kuna läikivamal (lakitud) pinnal on kriimustused paremini näha võib tekkida vajadus pinna taastamiseks varem kui õlitatud pinna puhul. Kuid see sõltub konkreetsest olukorrast. Taasamiskulud on sarnase suurusega.

Floorin põrandad,
Tarmo Titov

Tsiteeri

Agnes 03.01.2012 20:59

Tere!
Küsimus - ostsime korgipaneelid magamistuppa. Liimime neid nüüd põrandale ja probleeme jagub. Esiteks kisuvad ääred üles ja liitekohad on selgesti näha, põrand näeb välja väga kole. Miks see nii on?
Tekkis korraks veel küsimus, et äkki paigaldasime plaadid põrandale valepidi - nimelt on nendel plaatidel siis ühel pool selline libe pind ja teisel pool kork oma naturaalsel kujul. Kumb siis peab üleval pool olema?

Ette tänades,
Agnes

Tsiteeri

lea 09.01.2012 11:09

Tere.Ostsime elutoa põranda katteks lakitud korkparketi. Parket on veel paigaldamata, aga mul on küsimus kas peale parketi paigaldamist võib veel täiendavalt parketti lakkida

Tsiteeri

Tarmo Titov 13.01.2012 09:46

Tere,

Esiteks vastuseks esimesele küsimusele.
Korkplaadid on valdavalt tehaseviimistlusega, seega tuleb kindlasti paigaldada viimistletud pool ülespoole. Plaatide servade ülespöördumine võib olla tingitud mitmest asjaolust. Esiteks paigaldatav materjal peab olema samas ruumis enne paigaldamist väheamlt 24 tundi. Samuti võib liimimisel plaadi servade ülespöördumise taga olla liiga vara (liiga märja) liimi sisse paigaldamises ning ebapiisavas maha surumises (servad ei saa liimiga kokku jne). Seda juhtub eriti veealuseliste liimide puhul.

Teise küsimuse vastuseks.
Tehase poolt viimistletud korkparketti pole kindlasti vaja ega mõtet lisaks lakkida. Üldse pole soovitatav korki ise lakkida, sest selleks on vaja kasutada spetsiaalseid elastseid lakke, mis ei hakka pinnalt kooruma.

Floorin põrandad,
Tamo Titov

Tsiteeri

Külli 13.02.2012 15:59

Minul on maamajas vannituba, kus aluspõrandaks on laudpõrand. Hilisemalt on sellele paigaldatud reliin, mis mulle aga absoluutselt ei meeldi. Tegemist on vannitoaga, mitte duširuumiga ja vett põrandale eriti ei satu. Esialgselt oli mõte paigaldada põrandaplaadid, kuna aga põrandakütte paigaldamiseks puudub ruum, siis jääks see külm ja külm vannitoapõrand on ikka väga ebameeldiv asi, parkett oleks lausa imelik.
Nüüd mõtlesin, et tegelikult meeldiks mulle seal oma olemuselt soe korkpõrand ja kui sellele paigaldaksin sellise karvase vaiba moodi asja, oleks ju tegelikult ilus ja soe jala all ja vaip kaitseks veepritsmete eest.
Mis te arvate, kas korkpõrand sobiks minu vannituppa? Väikeseid lapsi meil ei ole, kes vett üle vanniääre põrandale valaksid.

trevitades
Külli

Tsiteeri

Tarmo Titov 16.02.2012 11:48

Tere,

Korkplaadid (mitte klikitavad!) taluvad niiskust ilma probleemita. Kuna plaadid tuleb kindlasti lausliimimisega paigaldada, on vajalik vanadele põrandalaudadele paigaldada OSB plaat, mis tasandab aluspinna ning samas ei lase sellel vähesel niiskusel, mis põrandale satub, edasi liikuda.

Tarmo Titov
Floorin põrandad

Tsiteeri

tom 16.07.2012 21:18

Tere

Tahaks korpõrandat panna duširuumi, duši alune osa tuleks ilmselt eraldi plaadiga aga ülejäänud ruum kus on wc pott ja kraanikauss oleks korgi all. Kas korkpõrand talub hästi sellises ruumis olemist ja mis tingimustel?

TÄNUD!

Tsiteeri

tom 16.07.2012 21:19

tom kirjutas:
Tere

Tahaks korpõrandat panna duširuumi, duši alune osa tuleks ilmselt eraldi plaadiga aga ülejäänud ruum kus on wc pott ja kraanikauss oleks korgi all. Kas korkpõrand talub hästi sellises ruumis olemist ja mis tingimustel?

TÄNUD!


Põranda aluspind on valatud!

Tsiteeri

Tarmo Titov 01.08.2012 19:26

Tere,

Liimitavaid korkplaate on võimalik sellistes tingimustes kasutada. Samas peab ervestama, et niiskus ei pääseks korgi alla betooni sisse (tuleks kasutada hüdroissolatsiooni) ning paigaldamiseks kasutatav liim peab olema niiskust taluv (mitte veealuseline).

Tarmo Titov
Floorin põrandad

Tsiteeri

Mai 10.06.2015 22:43

Tere,'
Kas lakitud korkpõrandat saab mingi värviga valgeks värvida?

Tänud!
Mai

Tsiteeri

Tarmo Titov 11.06.2015 11:21

Tere

Korkmaterjalid on üksnes pindmiselt töödeltavad, mistõttu saab neid toonida ainult pindmiselt toonlaki või värvimise abil. Täpsema toote leidmiseks soovitan pöörduda otse värvimüüjate poole, kes aitavad leida sobiva toote ning tooni.

Tarmo Titov
Floorin põrandad

Tsiteeri

Veix 17.06.2015 17:36

Ei olnud võimalik eraldi teemat teha, olen sunnitud siia teiste sappa kirjutama. Aga.

Küsimus järgmine - korteris on eelmise aastasaja seitsmekümnendatel paigaldatud parkett, mis kuulu järgi on omal ajal lakitud nitrolakiga (mürk kuubis jne.). Parkett ise on kõvast puust, väidetavalt mingi vietnami punane puu. Lakikiht on suhteliselt korralik, puuni kulunud pole ja silma otseselt ei riiva. Kui nüüd tahta kaasaegsete vahenditega see põrand üle lakkida, siis kas on obligatoorne vana lakk maha lihvida (ilu seisukohalt poleks nagu vaja), või piisab pinna karestamisest?
Peaasi, et uus maha kooruma ei hakkaks...
Ja kui lihvima ei pea, siis milline konkreetne lakk sinna peale parim oleks?

Kena päeva ja ette tänades!

Tsiteeri

Karin 05.07.2017 22:59

Tere,
minul on selline küsimus, et soovin renoveerida korteris põrandaid .
Hetkel on terve korter soojustatud korkpõrandaga ja peale on paigaldatud laminaatparkett.
Soovin kõõki ja esikusse paigaldada aga põrandaplaadid, kas see on üldse võimalik?
Põrandad on loodis ja kork korralikult petooni külge liimitud.
Kas ja kuidas peab korgi eemaldama vajadusel?
Kuidas paigaldada korgile põrandaaati?

Parimat soovides,

Tsiteeri

Tarmo Titov 10.07.2017 09:00

Tere!

Vastuseks vana lakki uuesti lakimiseks:
Otseselt mahalihvima vana lappi ei pea selleks, et uut kihti peale lisada, reeglina piisab aluse karestamisest. Täpsemat infot toodete ja tehnikate kohta soovitan küsida spetsialiseerunud värvipoodidest.

Tarmo Titov
Floorin põrandad

Tsiteeri

Tarmo Titov 10.07.2017 09:07

Tere!

Plaatida tuleks kindlasti otse betoonalusele, mistõttu tuleks eemaldada nii laminaat kui ka korkplaadid. Põhjuseks on see, et kork on elastne materjal ja ei toesta piisavalt jäika keraamilst plaati. Selleks, et saaks paigaldada korkplaadile, tuleb tehale vahele fiiberseguga tasanduskiht, mis on min 3-4mm täiendavat põranda tõusmist.

Tarmo Titov
Floorin põrandad

Tsiteeri

Notify me by e-mail if new posts are added to this thread.

Lisa pilte

Sisustusweb ei vastuta foorumisse lisatud postituste ega nende sisu, samuti postituste kaudu kättesaadavaks tehtud internetilehtede sisu eest. Sisustusweb jätab endale õiguse kustutada postitused, mis on teemavälised, kirjutatud teise isiku nimel, solvavad, labased, vaenu õhutavad, ebaseaduslikule tegevusele üles kutsuvad või muudele headele tavadele mitte vastavad.