KÜSI NÕU PÕRANDASPETSIALISTILT

Laudpõranda paigaldamise standard või hea tava

Kristjan 24.09.2014 11:28

Tere,
ostsime korteri renoveeritud majja, kuhu on paigaldatud laagidele uued kuusepuust laudpõrandad. Probleem on selles, et laudada pikkisuunas jätkamise jätkukohad on tehtud ka nende kohtade peale kus ei ole all laagi (ehk siis toetuvad vaid külmiste laudade punnsoonde). Nüüd kui põranda on 1 aasta kasutuses olnud, on põranda kuivamisel tekkinud praod ja sellega seoses ei ole paljudel jätkukohtadel enam tugevat külgtuge.
Tulemuseks on see, et laagidele mitte toetuvad laua otsad õõtsuvad ja nagisevad omavahel kui sinna peale astuda. Põrandalaudadel ei ole otstes punn-soon ühendusi.

Küsimus - kas laagidele laudpõrandate ehitust käsitlevad ka mingid standardid või kirja pandud reeglid millele viidata, et garantii korras põrandate korda tegemist nõuda? Kelle käest võiks tellida ekspertiisi/kirjaliku hinnangu, mille alusel ehitajale nõue esitada.
Kõnealune põrand asubTartu linnas.

Tsiteeri

Tarmo Titov 26.09.2014 16:44

Tere!

Reeglina on lubatud põrandalaudade jätkamine mitte-laagi kohal ainult, kui laual on ka lühemas otsas punni-soone ühendus. Männi-kuuse laudadel reeglina neid ei kasutata. Seega on sellega eksitud läbi selle paigaldusreeglite vastu.
Siin on üks juhend näitena Puumarketilt: http://puumarket.ee/static/files/196.puitporand[1].pdf
Samuti tooksin välja, et kui hetkel, kui õhu niiskuse ning läbi selle ka puidu niiskuse tase üks kõrgemaid, peaksid lauad olema maksimaalses paisumisasendis ja praod laudade vahel minimaalsed. Kui ka hetkel on laudade vahel on hetkel praod, mille juures punn on soonest välja tulemas, pidid lauad paigaldamise hetkel olema väga kõrge niiskustasemega. Peale paigaldamist on lauad kuivanud normaalsele tasemele ning läbi selle kokku tõmmanud.
Ekspertiisi kohalt soovitan pöörduda Tartus näiteks ettevõtte Rispeto OÜ poole, kes saab pakkuda teile ehitusalast ekspertiishinnangut.

Tarmo Titov
Floorin põrandad

Tsiteeri

Notify me by e-mail if new posts are added to this thread.

Lisa pilte

Sisustusweb ei vastuta foorumisse lisatud postituste ega nende sisu, samuti postituste kaudu kättesaadavaks tehtud internetilehtede sisu eest. Sisustusweb jätab endale õiguse kustutada postitused, mis on teemavälised, kirjutatud teise isiku nimel, solvavad, labased, vaenu õhutavad, ebaseaduslikule tegevusele üles kutsuvad või muudele headele tavadele mitte vastavad.